Ostanimo u kontaktu

ZDRAVSTVO U DOLINI NERETVE

S jeseni pčinju radovi na Dnevnoj bolnici

Objavljeno prije

Uz sve napore tijekom pandemije korona visrusa, djelatnici i napose čelnici Doma zdravlja Metković nastoje rješavati brojne druge planirane poslove u smislu poboljašnja zdravstvenih usluga te desetke tisuća pacijenata sa šireg neretvanskog područja.

Prema riječima Mihovila Štimca, ravnatelja Doma zdravlja Metković, na jesen bi trebali otpočeti radovi na rekonstrukciji napuštene zgrade Općinskog suda i njezino uređenje za potrebe dnevne bolnice.

O Dnevnoj bolnici govori se godinama, ali ona nije zaboravljena ni od strane Doma zdravlja ni od Dubrovačko-neretvanske županije, ali ni od resornog ministarstva.

Nema sumnje da su potrebe za jednom takvom ustanovom iznimno velike, posebice s obzirom na broj pacijenata koji gravitiraju Domu zdravlja. Nakon puštanja u rad te bolnice koja će djelovati u sustavu OB Dubrovnik, specijalisti iz Dubrovnika dolazit će prema rasporedu u tu bolnicu. Tako će se značajno umanjiti problemi pacijenata, a nadasve, smajnjiti troškovi puta do Dubrovnika ili Splita.

Treba se prisjetiti značajnih ulaganja u opremanje Doma zdravlja, uključujući i sredstva dobivena putem projekata prekogranične suradnje, što znači da su oni koji vode Dom zdravlja u velikoj mjeri ispunili svoje zadaće.

Među ostalima, i Grad Metković izdvaja sredstva za poboljšanje materijalnih uvjeta rada Doma zdravlja i njegovih djelatnika, a sve zbog kvalitetnije zdravstvene skrbi cjelokupnog stanovništva.

Trenutačno su u tijeku radovi na uređenju prostora za potrebe sanitetskog prijevoza i patronažnih djelatnika, koji su ostali bez prostora nakon osnivanja Covid-19 ambulante i koji su bili smješteni u okviru Doma zdravlja.

Uređuje se dodatni prostor/parking za sanitet Doma zdravlja Metković

MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE

Otvoreni natječaji vrijedni 300 milijuna kuna

Objavljeno prije

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju objavila je u ponedjeljak 23. studenog 2020. godine, dva natječaja za provedbu podmjere 4.1. »Potpora za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva« iz Programa ruralnog razvoja RH 2014.-2020., ukupne vrijednosti 300 milijuna kuna.

Natječaj za provedbu tipa operacije 4.1.1. » »Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava« – ulaganja u reprocentre u sektoru svinjogojstva vrijedan je 250 milijuna kuna, od čega je 125 milijuna kuna namijenjeno za mikro, male i srednje korisnike (poljoprivredna gospodarstva ekonomske veličine od 8.000 do 250.000 EUR SO i zadruge ili proizvođačke organizacije), dok je druga polovica usmjerena na velike korisnike (poljoprivredna gospodarstva ekonomske veličine preko 250.000 EUR SO).

Prihvatljivi korisnici su fizičke i pravne osobe upisane u Upisnik poljoprivrednika i proizvođačke organizacije priznate sukladno posebnim propisima kojima se uređuje rad proizvođačkih organizacija za sektor relevantan za ovaj Natječaj.

Najniža visina javne potpore po projektu iznosi 5.000 EUR. Najviša visina javne potpore po projektu iznosi do milijun eura za mikro, male i srednje korisnike (poljoprivredna gospodarstva ekonomske veličine od 8.000 do 250.000 EUR SO i zadruge ili proizvođačke organizacije), do 3 milijuna eura za velike korisnike (poljoprivredna gospodarstva ekonomske veličine preko 250.000 EUR) te do 100.000 EUR za korisnike čiji je zbroj vrijednosti prometa kroz tri godine koje prethode godini u kojoj je podnesen zahtjev za potporu manji od iznosa od 100.000 EUR, korisnike koji nisu u obvezi vođenja poslovnih knjiga i korisnike obveznike vođenja poslovnih knjiga koji ne posjeduju financijsku dokumentaciju za prethodnu financijsku godinu, osim u slučaju zajedničkih projekata.

Natječaj za provedbu tipa operacije 4.1.2. »Zbrinjavanje, rukovanje i korištenje stajskog gnojiva u cilju smanjenja štetnog utjecaja na okoliš« ima ukupan iznos raspoloživih sredstava javne potpore u vrijednosti od 50 milijuna kuna.

Prihvatljivi korisnici su: fizičke i pravne osobe upisane u Upisnik poljoprivrednika i proizvođačke organizacije priznate sukladno posebnim propisima kojima se uređuje rad proizvođačkih organizacija za sektor relevantan za ovaj Natječaj.

U sklopu ovoga Natječaja prihvatljivi su isključivo korisnici koji su podnijeli zahtjev za potporu za prihvatljiva ulaganja na Natječaj za provedbu tipa operacije 4.1.1 „Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava“ – ulaganja u reprocentre u sektoru svinjogojstva. Ulaganje u sklopu ovoga Natječaja mora biti povezano s prihvatljivim ulaganjem iz Natječaja za provedbu tipa operacije 4.1.1 „Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava“ – ulaganja u reprocentre u sektoru svinjogojstva.

Najniža visina javne potpore po projektu iznosi 5.000 EUR. Najviša visina javne potpore po projektu iznosi do 300.000 EUR u kunskoj protuvrijednosti, do 100.000 EUR za korisnike čiji je zbroj vrijednosti prometa kroz tri godine koje prethode godini u kojoj je podnesen zahtjev za potporu manji od iznosa od 100.000 EUR, korisnike koji nisu u obvezi vođenja poslovnih knjiga i korisnike obveznike vođenja poslovnih knjiga koji ne posjeduju financijsku dokumentaciju za prethodnu financijsku godinu, osim u slučaju zajedničkih projekata.

Prvi dio zahtjeva za potporu za ove natječaje može se popunjavati i podnositi u AGRONET-u od 14. prosinca 2020. godine od 12:00 sati do 30. travnja 2021. godine do 12:00 sati.

Sva dokumentacija se nalazi na poveznici.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama15 300×250
Svadbeni salon Dalmata 300×250

Najčitanije