Ostanimo u kontaktu
Dalmata - Jura Shop Vas časti niskim cijenama! LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

NJOJ KLIMATSKE PROMJENE NE SMETAJU

Ribar iz Orebića ulovio rijetku grdosiju s morskog dna, zmiju zubušu dugu 2,25 metra

Objavljeno prije

Foto: Ivica Trojanović

OREBIĆ – Umirovljeni kapetan i strastveni ribar iz Orebića, Davorin Krističević ulovio je rijetku životinju koja živi ne na dnu, već u morskom dnu. Riječ je o zmiji zubuši (Ophisurus serpens) dužine  225 cm, težina skoro 2 i pol kila, ulovljena mrežom nedaleko Borja na dubini od 45 metara. No nije mu ovo prvi ovakav ulov, jer je skoro isti doživio pola stoljeća ranije i to gotovo na istom mjestu.

– Vršak repa joj je tvrd, skoro pa hrskavičast, što nije nimalo čudno kad se pomoću tog istog repa zakapa u pjeskovito dno tako da joj viri samo glava. Prilično posla i umijeća ako se zna da naraste i do 330 cm – opisuje Ivica Trojanović, koji je s čitateljima podijelio i fotografije.

Orebić, Zmija zubuša – Ophisurus serpens / Foto: Ivica Trojanović

Sveznalica 7400xXpx

Hrani se školjkama i crvima iz pijeska, ali kao izuzetno proždrljiva jede sve što joj se nađe u blizini, od glavonožaca do sve ribe. Zubar i zubi joj nisu nikakav problem jer ih ima i previše smještenih u nekoliko redova, tako da je skoro čitava površina usta prekrivena istima. Lustri nema, ali zato ima puno sluzi po površini tako da joj je tijelo jako klizavo, boje je od gore žućkastosmeđe sa zlatkastim odsjevima, prema repu bijelosivkaste do srebrnaste.

Po Svijetu je dosta raširena, u Mediteranu u središnjem i zapadnom dijelu, u Jadranu je malobrojna i relativno rijetka, lovi se slučajno mrežama i parangalom. Chlimatske promjene, Greta i otapanje ledenjaka je također previše ne brinu jer živi od 30 do 300 m dubine.

Orebić, Zmija zubuša – Ophisurus serpens / Foto: Ivica Trojanović

Opisana dama je Zmija zubuša ( Ophisurus serpens, L. 1758.), Mutti je zove Seeschlange, a talijanski mafijaši Serpente di mare. Primjerak koji se čuva u Institutu za more i priobalje u Dubrovniku dug je 282 cm  i koliko se zna najveći je dosad zabilježen kod nas.

Prema riječima orebićkog ribara Nikše K. on je u posljednjih desetak godina na prostoru juga zmiju zubušu susreo 5-6 puta, a poznato je nešto ulova i sjevernije. Ovu gizdavu damu sa slika je ulovio strastveni ribar iz orebićkih Pratnica, umirovljeni Captain Davorin K. , dužina joj je  225 cm, težina skoro 2 i pol kila, ulovljena mrežom nedaleko Borja na dubini od 45 metara.

Orebić, Zmija zubuša – Ophisurus serpens / Foto: Ivica Trojanović

Davorin se sjeća skoro pa istog ulova prije 50 godina skoro na istom mjestu. Prema literaturi i prema narodnoj predaji jestivost varira, negdje navodi da je vrlo ukusna, negdje da se ne jede, negdje čak i da joj je krv otrovna. Uvjeren da je malo što prirodno iz mora otrovno ja sam istu probao na brodet.

Evo me, još sam tu i mogu reći da je odlična i vrlo neobičnog ukusa, jedina zamjerka je pretjerani broj  tankih kostiju. Zahvala gosp. Valteru Kožulu iz Instituta za more i priobalje iz Dubrovnika koji je u roku odmah prepoznao i determinirao ribu, ne samo da ih pozna nego ih savršeno i crta – opisuje Ivica.

Piše: Morski.hr/Foto: Ivica Trojanović

DUBROVAČKO-NERETVANSKA ŽUPANIJA

Župan Dobroslavić na konferenciji ‘Promocija Europskog socijalnog fonda plus’

Objavljeno prije

Na konferenciji „Promocija Europskog socijalnog fonda plus“ koju su otvorili župan Nikola Dobroslavić i gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković te državni tajnik u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Ivan Vidiš predstavljene su mogućnosti iz Europskog socijalnog fonda plus (ESF+) koje su na raspolaganju Republici Hrvatskoj u novom proračunskom razdoblju EU. ESF+ glavni je instrument Europske unije za ulaganje u četiri ključna područja: ulaganje u zapošljavanje i povećanje razine vještina, socijalna politika, obrazovanje i cjeloživotno učenje te ulaganje u zdravstvenu i dugotrajnu skrb.

Župan Dobroslavić zahvalio je Vladi RH na dosadašnjoj podršci u razmjeni informacija u provedbi projekata podržanih EU sredstvima na području Dubrovačko-neretvanske županije. Izrazio je zadovoljstvo posebnim naglaskom stavljenim na strukovno obrazovanje, što je naša županija prepoznala kroz provedbu projekta Turističko ugostiteljske škole Dubrovnik, „Uspostava regionalnog centra kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu Dubrovnik”, ukupne je vrijednosti preko 10 milijuna eura. Također, kroz novi program naglasak je stavljen na socijalnu zaštitu te kvalitetne i dostupne socijalne i zdravstvene usluge poput primjera projekta „Josipov dom“ (centar za pomoć žrtvama nasilja), sigurne kuće za žene žrtve nasilja. Župan je pritom spomenuo i niz projekata „Unapređenja usluga u predškolskim ustanovama“ te dugogodišnji projekt „Pomoćnika u nastavi“. Naglasio je važnost uloge Regionalne agencije DUNEA u provedbi navedenih programa kroz pružanje tehničke pomoći u pripremi i prijavi istih. „Mi ćemo kao i dosada pratiti natječaje i prijavljivati se na javne pozive i vjerujemo da će provedba ESF+ programa doprinijeti uravnoteženom regionalnom razvoju“ zaključio je izlaganje župan župan Dobroslavić.

Državni tajnik Ivan Vidiš podsjetio je kako je Hrvatska u posljednjoj godini korištenja sredstava iz ESF-a za razdoblje 2014.-2020., kojima je glavni cilj bio stabilizacija tržišta rada te da su na redu prvi javni pozivi i korištenje sredstava iz novog ESF+ fonda. Za sljedeće programsko razdoblje najavio je tri programska cilja za iskorištavanje sredstava iz ESF+, prvi od kojih je dostizanje stope zaposlenosti od 75 posto, drugi je uključivanje 55 posto odraslog stanovništva u proces cjeloživotnog obrazovanja dok je treći smanjenje za više od 300 tisuća građana koji su u riziku od siromaštva, a što će se odraditi u suradnji s drugim mjerama i fondovima.

Sveznalica 7400xXpx

Uz ostale govornike na konferenciji je sudjelovao i zamjenik voditelja jedinice ESF fonda iz Europske komisije Michael Morass, nadležne za Njemačku, Austriju, Sloveniju i Hrvatsku. Republici Hrvatskoj će u novom sedmogodišnjem razdoblju biti na raspolaganju 2,27 milijardi eura iz Europskog socijalnog fonda plus za ciljeve podizanja zaposlenosti, cjeloživotnog obrazovanja i smanjenja rizika od siromaštva.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Krafne 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije