Ostanimo u kontaktu

DJECA UČILA O UGLATOJ GLAGOLJICI

Radionicom ‘Na Neretvu glagoljica pala’ započela 32. smotra folklora

Objavljeno prije

Radionica 'Na Neretvu glagoljica pala' - 32. smotra folklora

Jučer je radionicom Na Neretvu glagoljica pala otvorena 32. tradicionalna smotra folklora Na Neretvu misečina pala. Radionica ovakvog tipa noviteti je u programu smotre folklora, a organizirana je s ciljem da se umijeće pisanja, tiskanja i čitanja glagoljice prenese na mlađe generacije u interakciji između predavača i polaznika radionice. Radionicu vodi Damir Kremenić, predsjednik katedre čakavskoga sabora Karnić na otoku Krku koji nam je o samoj radionici rekao:

– Imamo 34 redovna polaznika iz metkovskih osnovnih škola i četiri curice iz Staševice koje su samoinicijativno došle iako imaju samo šest godina. Učili smo uglatu glagoljicu, danas smo prošli slova i brojeve i pisanje skraćenica i svezica. A na večernjem predavanju ćemo malo više o teoriji i nastanku te rasprostranjenosti glagoljice i spomenicima među kojima i spomenici u Župi Dubrovačkoj i Konavlima a koji su ujedno i najstariji spomenici na glagoljici, rekao nam je Kremenić naglasivši kako je izuzetno zadovoljan kako odazivom tako i polaznicima koji odlično svladavaju ovo bogato pismo i izuzetno su aktivni.

Danas je na rasporedu rezanje slova glagoljice koja će biti izložena na otvaranju smotre koja je na rasporedu u 18 sati na Trgu Kralja Tomislava.

Mi možemo samo reći na kraju da je ova radionica pun pogodak i sigurni smo da će postati tradicionalna kao dio bogatog programa smotre folklora.

PROMETNA NESREĆA NA DUVRATU

Ozlijeđeni biciklist preminuo u mostarskoj bolnici

Objavljeno prije

U prometnoj nesreći koja se jučer, 7. prosinca, nešto iza 17 sati, dogodila na D-62 koja povezuje Metković i Kulu Norinsku, smrtno je stradao 49-godišnji državljanin RH koji ima prebivalište u BiH.

Do prometne nesreće je došlo kada je 59-godišnji vozač osobnog vozila dubrovačkih registarskih oznaka, krećući se iz pravca Metkovića u pravcu Kule Norinske, udario u spomenutog 49-godišnjaka koji se u istom pravcu kretao biciklom, noseći na sebi reflektirajući prsluk. Od siline udara, biciklist je odbačen na travnatu površinu izvan ruba kolnika, pri čemu je zadobio teške tjelesne ozljede opasne po život.

Nakon ukazane liječničke pomoći biciklist je prevezen u Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar gdje je od zadobivenih ozljeda, na žalost, preminuo.

Policijska uprava dubrovačko-neretvanska

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl8 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije