Ostanimo u kontaktu

ORNITOLOŠKO DRUŠTVO 'BRKATA SJENICA'

Radionica prstenovanja ptica za učenike trećih razreda iz Dubrovnika

Objavljeno prije

Dana 17. listopada u kampu Ornitološkog društva Brkata sjenica održana je radionica sa školskom djecom trećih c, d, e razreda iz osnovne škole Lapad iz Dubrovnika sa učiteljicama Emilijom Vlašić, Gordanom Hajdić Nodilo i Ivanom Matijević.

Na radionici su djeca upoznata s načinom prstenovanja ptica od lova u ornitološke mreže, raspoznavanja vrsta, starosti, spolu ako je moguće, mjerenja dužine krila, vaganja ptice i na kraju opće forme ptice nakon čega su ptice puštane nazad u prirodu. Upoznati su zašto se ptice prstenuju, što sve možemo dobiti iz podataka o ulovljenim prstenovanim pticama, selidbenim putovima ptica, brojnosti ptica, formi pri selidbi i još mnogo stvari vezanih uz ptice.

Saznali su na koji način štitimo ptice, što za ptice znače staništa, kao hranilište, gnjezdilište, odmorište, sigurno utočište za ptice od predatora. Naučili su kako postupiti u slučaju da nađu ranjenu pticu koga obavijestiti o tome i još mnogo o pticama.

Izvor: Ornitološko društvo ‘Brkata sjenica’

NESTVARNO LIJEPI PRIZORI S UŠĆA RIJEKE NERETVE

Ako već niste, sad je pravo vrijeme da otkrijete ovaj biser na jugu Hrvatske, uvjerite se i zašto

Objavljeno prije

Foto: Zvonimir Barisin / CROPIX

Zovu je prijestolnicom mandarina, zelenom dolinom, hrvatskom Kalifornijom – a ona, slavna i ponosita dolina Neretve, iz godine u godinu s punim pravom privlači sve više domaćih i stranih turista, dok njezini bogati i sočni plodovi te idilični krajolici nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.

Delta Neretve zapravo je jedina prava delta u Hrvatskoj, a plovidbe tim prekrasnim krajem – i to u izvornom neretvanskom plovilu – lađi – doživljaj je koji se ne zaboravlja, potvrdili su ama baš svi koji su iskusili ovo čarobno iskustvo.

Osim posjeta Pločama, Opuzenu i Metkoviću, najvažnijim gradovima u dolini Neretve, ne smijete propustiti ni kušati vrhunsku gastronomiju ovoga kraja – primjerice, jela od žaba i jegulja s čuvenim neretvanskim brudetom, piše Jutarnji.hr.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama10 300×250

Najčitanije