Ostanimo u kontaktu
DALIBOR MILAN 1200/300px 1
DALIBOR MILAN 1200/300px 2
DALIBOR MILAN 1200/300px 3

UDRUŽAVANJEM DO BOLJIH REZULTATA

Putujuće lubenice i mandarine iz Doline osvajaju Hrvatsku

Pokrenuli smo grupu iz želje da se voće iz doline Neretve nađe u domovima diljem Hrvatske, kaže Doroteja Nikolić čija je ideja itekako zaživjela.

Objavljeno prije

Putujuće lubenice i mandarine iz zlatne doline, grupa je na facebooku koja je u kratkom roku okupila gotovo 9.000 članova.

“Pokrenuli smo je iz želje da se voće iz doline Neretve nađe u domovima diljem Hrvatske. Potičemo uzgajivače i proizvođače da transportiraju svoje proizvode do krajnjeg kupca te da upravo ova grupa bude okupljalište svih koji podupiru hrvatsku proizvodnju i koji će pomoći u ostvarenju ideje”, Agroklub doznajemo od Doroteje Nikolić, administratorice grupe i idejne začetnice inicijative.

NIKOLA KRSTIČEVIĆ 740/300px

Neretvanska mandarina

Žele, kaže, da se trud naših poljoprivrednika isplati i da na poljima ne moramo gledati kvalitetnu hranu kako propada. “Radujemo se vidjeti prazne kombije i kamione koji se vraćaju iz svih dijelova naše domovine, govori ova magistrica agroekonomije, neretvanska nevjesta rodom iz Osijeka.

NIKOLA DOBROSLAVIĆ 740/300px

Udruživanjem poljoprivrednika do lakšeg plasmana na tržište

Grupa djeluje s navedenim ciljem, a od skromnih početaka u vrijeme sezone lubenica, narasla je do preko 8.800 aktivnih članova. U početku se okupilo tek nekoliko OPG-ova koji su nudili svoje voće i povrće, da bi danas preko grupe svoje proizvode nudilo 10-ak malih poljoprivrednika.

Kroz djelovanje se može jednostavno utvrditi u kojim gradovima postoji želja i potreba za dostavom neretvanskih proizvoda. Tako naši poljoprivrednici idu ciljano, bez gubitka puno vremena, a i svi smo povezani pa je lakše, pojašnjava Nikolić čija obitelj se također bavi poljoprivrednom djelatnošću.

MOST Nikica Hajvaz 740×154

Svi koji su svoje kvalitetne proizvode voljni prevesti do unaprijed dogovorenih kupaca više su nego dobrodošli u inicijativu. Sve u cilju prodaje po korektnim cijenama koje su pristupačne svakoj prosječnoj obitelji. Kvaliteta je neupitna jer se radi o proizvodima koji se beru večer ili jutro prije puta. U roku 12 sati dostavljamo proizvode na sve dogovorene lokacije. Mi imamo vrhunsko voće koje vi želite i zato – idemo brati i dovoziti, a vi nam pomozite kupnjom naših plodova”, poručuju poljoprivrednici iz doline Neretve.

Putujuće lubenice i mandarine iz Doline

Za sada funkcioniramo odlično i opstat ćemo sve dok budemo održavali kvalitetu i brinuli o svježini proizvoda. Naravno, uz uvjet da s druge strane postoji i potražnja za našim artiklima, dodaju.

Idemo pokušati, jer ako se sami ne zauzmemo za sebe, teško da će itko drugi!

S takvim su razmišljanjem krenuli u ovu avanturu i nisu požalili. Prepoznali su priliku, preuzeli inicijativu i pretvorili ju u profitabilni posao.

Ova skupina pretežno mladih ljudi svakodnevno pokazuje kreativnost i inovativnost. Imali su dovoljno hrabrosti osmišljeno provesti u djelo tako da su preuzeli uzde u svoje ruke i sami pronašli način kako plasirati vlastite proizvode na tržište. A to je ono što krasi poduzetnike, ljude koji ne dozvoljavaju da stvari tapkaju na mjestu.

U grupi smo naišli na zgodnu objavu koja pokazuje da su se počele sklapati suradnje raznih vrsta, u ovom slučaju vezano je za pronalazak posla:

Imamo ‘na lageru’ jednu mušku, snažnu osobu koja je željna brati mandarine! Znamo da grupu prate i gazde koji možda upravo trebaju takve. Ili, ako ima još netko tko traži posao i stvarno želi zaraditi dnevnicu, upišite se u komentar. Samo vridnice, naravno! Sretno ekipa, možda ovo nekome pomogne!”

Putujuće lubenice i mandarine iz Doline

Doista, ovdje baš svaka objava zrači pozitivom.

Mali proizvođači podijelili troškove

Udruživanje poljoprivrednika iz doline Neretve omogućilo je da veći dio novostvorene dodane vrijednosti proizvoda ostane proizvođačima umjesto da se preko većeg broja sudionika u procesu distribucije prelije van lokalnih gospodarstava. Tako su mali proizvođači podijelili troškove i iskoristili mogućnost zajedničkog marketinga te zajednički nastup na tržištu.

Sve to funkcionira i zahvaljujući kupcima koji cijene domaći proizvod, ali i trud vrijednih proizvođača. Tako je gospođa Gorana preuzela jednom prilikom 10 kg mandarina u Rijeci, a kada ju je srela susjeda i upitala pošto su, ona je odgovorila da su 70 kn. Nato susjeda veli da po toj cijeni ima i u Konzumu i u Lidlu, a Gorana njoj da neka ima i da će ona i dalje kupovati ove neretvanske, odlične – toliko ukusne da nestanu dok trepneš okom!

Svoju objavu je završila riječima: I kupit ću ih jer dajem novac ljudima koji se trude oko njih, mole Boga da ih vrijeme ne uništi! Hvala vam dobri ljudi i svu sreću vam želim!

FOTOGALERIJA

ROKO TOLIĆ 740/300px

STOŽER CIVILNE ZAŠTITE DNŽ

U posljednja 24 sata zabilježeno je devet novih slučajeva zaraze koronavirusom

Objavljeno prije

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je devet novih slučajeva zaraze koronavirusom (tri utvrđena brzim antigenskim testom). Radi se o tri osobe iz Dubrovnika, dvije iz Stona i Vele Luke, jednoj iz Blata te jednoj osobi koja nema prebivalište na području naše županije.

Ukupno je zaraženo šest osoba muškog spola i tri osobe ženskog spola, a njih šest ima utvrđenu epidemiološku vezu.

NIKOLA KRSTIČEVIĆ 740/300px

Izliječena je 31 osoba: 13 iz Dubrovnika, deset iz Metkovića, dvije iz Opuzena i Ploča te jedna iz Dubrovačkog primorja, Konavala, Kule Norinske i Župe dubrovačke.

U posljednja 24 sata obrađena su 302 uzorka, a od početka pandemije analizirano je ukupno 68 143 uzorka.

NIKOLA DOBROSLAVIĆ 740/300px

U OB Dubrovnik hospitalizirane su 32 osobe pozitivne na koronavirus. Šest pacijenata zahtijeva intenzivnu skrb, od čega su četiri na invazivnoj ventilaciji, a dva na kisiku.

U samoizolaciji je 349 osoba, a u posljednja 24 sata zabilježeno je jedno kršenje mjere samoizolacije (na granici). Od početka pandemije zabilježena su ukupno 692 kršenja mjere samoizolacije.
Stožer CZ DNŽ i dalje apelira na građane da se drže svih propisanih mjera od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH.

MOST Nikica Hajvaz 740×154

ROKO TOLIĆ 740/300px
Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl7 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije