Ostanimo u kontaktu
Dalmata - Jura Shop Vas časti niskim cijenama! LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

BLAGDAN PRIKAZANJA GOSPODINOVA U HRAMU

Proslavljena Svijećnica u župi Sv. Ilije proroka

Objavljeno prije

Foto: Župa Sv. Ilije proroka Metković

U četvrtak je u župi Sv. Ilije Proroka proslavljen blagdan Prikazanja Gospodinova u Hramu koji se u puku još zove i Svijećnica po blagoslovu svijeća, što podsjećaju na riječi starca Šimuna koje se odnose na Isusa Krista: svjetlost na prosvijetljene naroda (Lk 2, 32) .

Svečano misno slavlje koje je predvodio župnik fra Denis Šimunić u crkvi sv. Ilije je bilo je u 18 sati, a prethodio mu blagoslov svijeća i procesija s upaljenim svijećama oko crkve. Pjevanje je animirao župni bend mladih Znak Jonin.

– Uz poziv na osobno posvećenje svakoga od nas dragom Bogu poziv Župnika je bilo da to učinimo poput jednostavnih ljudi starca Šimuna koji je pravedan i bogobojazan i u takvom stavu i načinu života iščekivao je Spasitelja, a proročica Ana postom i molitvom. Zahvaljujući njihovoj poniznosti i bogobojaznosti, odnosno, postu i molitvi uspjeli su zarobiti milost da su sretnu Gospodina, kazao je fra Denis u propovijedi.

Sveznalica 7400xXpx

Nakon sv. mise je uslijedilo klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom i molitva za duhovna zvanja čime je obilježen i Dan posvećenoga života kojega je 1997. ustanovio papa Ivan Pavao II.

Jutarnje sv. mise su bile 6:30 u Sv. Ilije i u 9:30 Sv. Franje na Kladi.

Vijest/Foto: Župa Sv. Ilije proroka

DUBROVAČKO-NERETVANSKA ŽUPANIJA

Župan Dobroslavić na konferenciji ‘Promocija Europskog socijalnog fonda plus’

Objavljeno prije

Na konferenciji „Promocija Europskog socijalnog fonda plus“ koju su otvorili župan Nikola Dobroslavić i gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković te državni tajnik u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Ivan Vidiš predstavljene su mogućnosti iz Europskog socijalnog fonda plus (ESF+) koje su na raspolaganju Republici Hrvatskoj u novom proračunskom razdoblju EU. ESF+ glavni je instrument Europske unije za ulaganje u četiri ključna područja: ulaganje u zapošljavanje i povećanje razine vještina, socijalna politika, obrazovanje i cjeloživotno učenje te ulaganje u zdravstvenu i dugotrajnu skrb.

Župan Dobroslavić zahvalio je Vladi RH na dosadašnjoj podršci u razmjeni informacija u provedbi projekata podržanih EU sredstvima na području Dubrovačko-neretvanske županije. Izrazio je zadovoljstvo posebnim naglaskom stavljenim na strukovno obrazovanje, što je naša županija prepoznala kroz provedbu projekta Turističko ugostiteljske škole Dubrovnik, „Uspostava regionalnog centra kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu Dubrovnik”, ukupne je vrijednosti preko 10 milijuna eura. Također, kroz novi program naglasak je stavljen na socijalnu zaštitu te kvalitetne i dostupne socijalne i zdravstvene usluge poput primjera projekta „Josipov dom“ (centar za pomoć žrtvama nasilja), sigurne kuće za žene žrtve nasilja. Župan je pritom spomenuo i niz projekata „Unapređenja usluga u predškolskim ustanovama“ te dugogodišnji projekt „Pomoćnika u nastavi“. Naglasio je važnost uloge Regionalne agencije DUNEA u provedbi navedenih programa kroz pružanje tehničke pomoći u pripremi i prijavi istih. „Mi ćemo kao i dosada pratiti natječaje i prijavljivati se na javne pozive i vjerujemo da će provedba ESF+ programa doprinijeti uravnoteženom regionalnom razvoju“ zaključio je izlaganje župan župan Dobroslavić.

Državni tajnik Ivan Vidiš podsjetio je kako je Hrvatska u posljednjoj godini korištenja sredstava iz ESF-a za razdoblje 2014.-2020., kojima je glavni cilj bio stabilizacija tržišta rada te da su na redu prvi javni pozivi i korištenje sredstava iz novog ESF+ fonda. Za sljedeće programsko razdoblje najavio je tri programska cilja za iskorištavanje sredstava iz ESF+, prvi od kojih je dostizanje stope zaposlenosti od 75 posto, drugi je uključivanje 55 posto odraslog stanovništva u proces cjeloživotnog obrazovanja dok je treći smanjenje za više od 300 tisuća građana koji su u riziku od siromaštva, a što će se odraditi u suradnji s drugim mjerama i fondovima.

Sveznalica 7400xXpx

Uz ostale govornike na konferenciji je sudjelovao i zamjenik voditelja jedinice ESF fonda iz Europske komisije Michael Morass, nadležne za Njemačku, Austriju, Sloveniju i Hrvatsku. Republici Hrvatskoj će u novom sedmogodišnjem razdoblju biti na raspolaganju 2,27 milijardi eura iz Europskog socijalnog fonda plus za ciljeve podizanja zaposlenosti, cjeloživotnog obrazovanja i smanjenja rizika od siromaštva.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Krafne 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije