Ostanimo u kontaktu
GALA HOME 1200px

PROMETNA INFRASTRUKTURA

Na vidiku rješenje prometnih problema kod Rogotinskog mosta

Objavljeno prije

Neretvanski vozači znaju da je skretanje za ušće Neretve blizu Rogotinskog mosta opasno za sve sudionike u prometu, a znaju i vozači u tranzitu.

U proteklom razdoblju dogodilo se više prometnih nezgoda s tragičnim i ozbiljnim posljedicama, a ništa nije učinjeno da se taj problem riješi. Problem je u činjenici da vozači vozila koja skreću prema Ušću moraju čekati da prođu vozila iz suprotnog smjera, ali i paziti na vozila iza sebe, jer treća traka ne postoji.

Uvaženi ravnatelj Doma zdravlja Ploče, dr. Vinko  Matić , godinama putuje na posao iz Blaca do Ploča, a nedavno je temeljem dva svoja iskustva u kojima mu je život bio ugrožen, medijima obznanio da je s tim problemom upoznao PU DNŽ, a ona Hrvatske ceste i Županijske ceste. Upozorio je da i njegova dva pacijenta još trpe posljedice prometnih nezgoda na tom mjestu.

Liječniku Matiću obećano je da će uskoro uslijediti rekonstrukcija dijela D-8 od Rogotinskog mosta do Opuzena i izgradnja kolničkog traka za skretanje prema Ušću.

Dr. Matić u svom istupu u medijima rekao je da od Ploča do Opuzena postoji više od 300 prometnih znakova, od toga njih 200 na magistrali. Naravno, svi ti silni znakovi odvlače pažnju i koncentraciju vozača, pa i to može prouzročiti goleme posljedice.

Slučajno smo prošle godine prijatelj i ja od malog mosta u naselju Rogotin do prvog semafora u Metkoviću izbrojili ili nabrojali 340 prometnih znakova. Prometni znakovi se dijele u tri kategorije:

Znakovi opasnosti, znakovi izričitih naredbi, znakovi obavijesti, i znakovi obavijesti za vođenje prometa. Ako bi svi vozači sukladno pravilima uredno pratili znakovlje (a morali bi), čini se da nitko ne bi trebao voziti brzinom većom od 50 kilometara na sat.

Naime, gradovi Ploče, Opuzen i Metković gotovo su srasli u jedno naselje, vozila je sve više, ali i prometnih problema što se prometnica tiče.

Za pohvalu je intervencija na području južnog ulaza u Metković, i svaka čast onima koji su to tražili i onima koji su sve to financirali. Na sličan način trebalo bi riješiti pojedine dionice od Ploča do Metkovića. Znamo da ni Hrvatske ni Županijske ceste nemaju nepresušan izvor sredstava, a znamo i da se maksimalno trude. Ipak, trebali bi u što kraćem roku obaviti niz rekonstrukcija na prometnicama kako bi se ljudi sigurnije vozili i bez problema dolazili do svojih odredišta.

Ovdje moramo istaknuti gorući problem u Metkoviću, na putu do Hladnjače i objekta TOMMY, kao i prilikom izlaza prema Mostu , nadvožnjaku ili pothodniku kod željezničke postaje.

Tu, zapravo svi vozači, htjeli ili ne htjeli  krše propise i dovode u opasnost i sebe i druge. Jednostavno, bez toga vi ne možete doći do prometnice kojom želite nastaviti vožnju.

Uz to, na uskom prolazu stoje parkirani teretni kamioni.

Na sreću, Grad Metković kani riješiti i taj problem, a do tada svi moramo biti strpljiviji i pažljiviji.

O prometu na Crnom putu (Put Narone) više nema smisla govoriti, pa ni nećemo.

 

DUNEA

Predstavljena radna verzija dokumenta Prijedlog politika za sektor kreativnih i kulturnih industrija

Objavljeno prije

Regionalna agencija DUNEA, u sklopu EU projekta „Promocija kreativnog turizma kroz uspostavu iskustvenih i održivih ruta – CREATURES“, 21. rujna organizirala je online predstavljanje nacrta preporuka za unapređenje politika za poticanje suradnje kreativnih i kulturnih industrija u kreiranju održivih turističkih proizvoda inspiriranih kulturnom baštinom.

Nacrt dokumenta izrađen je u suradnji sa Sveučilištem u Ateni te Institutom za razvoj i međunarodne odnose (IRMO) s namjerom utvrđivanja zajedničkih politika za cijeli prostor ADRION regije, koju, osim Hrvatske, čine i Italija, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Albanija i Grčka.

Autorica dokumenta koji na razini Europske unije prvi put povezuje kreativne i kulturne industrije sa zaštitom prirodne i kulturne baštine i održivim turizmom je dr. sc. Ana Žuvela, stručnjakinja za kulturnu politiku, nove modele i procese upravljanja koji obuhvaćaju i područje kulturnih i kreativnih industrija. Uz preporuke politika, Regionalna agencija DUNEA je u suradnji s timom iz IRMO-a, izradila i pravne preporuke te niz inovativnih pokazatelja kojima se može pratiti razvoj sektora.

Prijedlozi politika su predstavljeni projektnim partnerima iz Autonomne regije Friuli Venezia Giulia (IT), Instituta za urbano planiranje Republike Slovenije (SI), Znanstvenog parka Patras (GR), Ekonomskog fakulteta u Ateni (GR), Regionalnog direktorata za kulturu Vlöre (AL), Ekonomskog fakulteta u Sarajevu (BA) kako bi i sami, svojim komentarima i prijedlozima, imali mogućnost sudjelovati u izradi dokumenta. Prezentaciju i predstavljanje procesa izrade Preporuka politika koji vodi Regionalna agencija DUNEA, održala je koordinatorica projekta Olja Ljubišić. Naglasila je važnost participativnog pristupa u izradi strateških dokumenata, te najavila predstavljanje prijedloga politika u studenome 2021. u Dubrovniku.

Prijedlozi politika će se primijeniti na lokalnoj razini izradom akcijskog plana koji će između ostalog, uključit osmišljavanje dvije nove kreativne rute.

Proračun Regionalne agencije DUNEA za provedbu je 1,6 milijuna kuna dok je ukupan proračun projekta 13,9 milijuna kuna. Projekt je ugovoren kroz Jadransko-jonski program transnacionalne suradnje INTERREG ADRION i sufinanciran je 85 posto sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj. CREATURES se provodi od ožujka 2020. do kolovoza 2022. godine.

Novosti projekta mogu se pratiti na Facebook stranici projekta.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija S21 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije