Ostanimo u kontaktu

ZA SKLADNIJE I UGODNIJE PREDŠKOLSKE DANE

Program prema pedagogiji Marije Montessori u Dječjem vrtiću Metković

Objavljeno prije

U sklopu Projekta „ Za skladnije i ugodnije predškolske dane u Dječjem  vrtiću Metković“ UP.02.2.2.08.0020 koji se financira iz Europskog socijalnog fonda u 100%-tnom iznosu, unutar Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020., nova pedagoška godina započinje uvođenjem programa prema pedagogiji  Marije Montessori. Provedbom projekta educirane su dvije odgojiteljice i opremljena je soba dnevnog boravka prigodnim namještajem i didaktikom. Projekt provodi Grad Metković u partnerstvu s Dječjim vrtićem Metković. Vrijeme provedbe projekta je 30 mjeseci. Ukupna vrijednost projekta je 6.083.886,65 kn.

Montessori pedagogija temelji se na načelu  „Pomozi mi da to učinim sam“. Montessori program ostvaruje se tijekom 10-satnog boravka djece, u jednoj mješovitoj skupini, u Dječjem vrtiću Metković. Namijenjen je djeci od 3-7 godina života (mješovita skupina). Mješovite skupine su značajan faktor u programu jer mlađa djeca uče od starijih, a stariji razvijaju empatiju prema mlađima. Zajedničko druženje, sudjelovanje u aktivnostima čine ih važnim i radosnim. Osnovno načelo rada u Montessori skupini je upoznavanje djeteta, promatranje njegovog razvoja i uočavanje njegovih posebnih interesa.

Montessori materijal postavljen je na police koje su otvorene i djeci dostupne. Materijal se postavlja tako da vodi dijete od lakših prema težim vježbama, od konkretnog prema apstraktnom, ovisno o dobi djeteta. Materijal se uvijek vraća na njegovo mjesto. Sve je grupirano, raspoređeno po područjima odgojiteljsko-obrazovnog rada:

* Poticanje samostalnosti (praktični život)

* Osjetilnost (senzoričko područje)

* Matematika

* Jezično područje

* Kozmički odgoj (priroda)

Materijal se izrađuje od prirodnih materijala i obojen je prirodnim bojama. Materijali su jedinstveni, te u svakom prostoru postoji jedan primjerak određene aktivnosti, time se djecu uči strpljenju i dogovoru-hoće li netko od njih čekati red ili raditi u paru.

 „Sadržaj publikacije isključiva je odgovornost Grada Metkovića.“

GRADSKI PROJEKTI

Gradonačelnik Milan obišao gradilišta: U 2020. godini očekuje nas realizacija velikog broja kvalitetnih projekata

Objavljeno prije

Gradonačelnik Dalibor Milan jučer je obišao gradska gradilišta te se na svojoj fb stranici osvrnuo:

– Jučer sam obišao gradilišta u Metkoviću i prigradskim naseljima. Krenuo sam od Pruda, gdje su radovi na izgradnji sustava kanalizacije, odvodnje, vodovoda, nogostupa i rubnjaka te rekonstrukcije ceste u završnoj fazi. Nadalje, u punom jeku su radovi u ulici Alojzija Stepinca gdje se radi novi sustav oborinske odvodnje, izgradnja nogostupa i rekonstrukcija ceste čiji završetak očekujemo sredinom veljače, nakon čega će se radovi nastaviti u Jadranskoj ulici. Prošli petak otvorili smo igralište sa umjetnom travom na pomoćnom igralištu ONK Metković. Kružni tokovi su u pripremi za tehnički pregled, a nastavljamo i s rekonstrukcijom iste ulice do Trga kralja Tomislava. Na energetskoj obnovi Gradske sportske dvorane radnici mijenjaju krovne panele. Također, završeni su i radovi na županijskoj cesti prema Dubravici, koja je sada u protpunosti proširena, a višegodišnji problem konačno riješen. U 2020. godini očekuje nas realizacija velikog broja kvalitetnih projekata – napisao je Milan.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama10 300×250

Najčitanije