Ostanimo u kontaktu
Dalmata - Jura Shop Vas časti niskim cijenama! LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

DUBROVAČKO-NERETVANSKA ŽUPANIJA

Procijepljenost županije iznad hrvatskog prosjeka

Objavljeno prije

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji 58,3 posto odrasle populacije cijepljeno je jednom dozom, a 56,5 posto ih je cijepljeno dvjema dozama ili jednom dozom Johnsona, doznajemo u županijskom Zavodu za javno zdravstvo.

– Iako za booster doze još ne dobijamo podatke, mogu reći da se na posljednja dva punkta u Dubrovniku cijepilo se booster dozom 254 osobe – kaže ravnatelj županijskog ZZJZ-a dr. Mato Lakić.

Sveznalica 7400xXpx

Iako je naša županija iznad hrvatskog prosjeka po procijepljenosti, a dosta iznad drugih dalmatinskih županija, nikako ne možemo biti zadovoljni. Zemlje koje imaju vrlo visoku procijepljenost, poput Portugala (>90%) imaju puno manji broj novozaraženih te neusporedivo manje umrlih od COVID-a. Upozoravam sve koji nisu cijepljeni – nemojte se dovesti u situaciju da se kajete jer se niste cijepili! – poručuje dr.med. specijalist epidemiologije.

O cijepljenju djece odnosno maloljetnik pak ističe kako ‘djeca imaju znatno manji rizik od teških oblika bolesti i smrti od COVID-19 nego odrasli’.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

– No, tijekom školske godine nužna su okupljanja i grupiranja djece i mladih, što povećava rizik za širenje bolesti COVID-19. Omjer koristi i rizika cijepljenja djece u dobi 12 i više godina je povoljan, a snažnije preporučujemo cijepljenje djece koja boluju od kroničnih bolesti, koji dijele kućanstvo s osobama koje boluju od kroničnih bolesti, učenike završnih razreda srednjih škola te učenike smještene u učeničkim domovima i drugim oblicima kolektivnog smještaja. Nadalje, cijepljenje preporučujemo svoj djeci i mladima u dobi 12 i više godina – kazao je dr. lakić i dodao kako za dob nižu od 12 godina za sada nije registrirano niti jedno cjepivo, zbog čega se djeca mlađa od 12 godina ne mogu cijepiti, prenosi Dubrovački vjesnik.

DOM ZA ODRASLE OSOBE I REHABILITACIJU METKOVIĆ

Održan sastanak na temu nadogradnje zgrade te proširenja smještajnih kapaciteta

Objavljeno prije

Dom za odrasle osobe i rehabilitaciju Metković posjetili su tajnik u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Ivan Vidiš, saborski zastupnik Ivan Ćelić, pročelnica Upravnog odjela za poslove Župana i Županijske skupštine Žaklina Marević i gradonačelnik Metkovića Dalibor Milan.

S ravnateljicom Doma Vjekoslavom Soldo održali su sastanak na kojem su razgovarali o nadogradnji zgrade Doma te proširenju smještajnih kapaciteta.

Sveznalica 7400xXpx

Naime, Dom u Metkoviću jedina je ustanova u vlasništvu RH na ovom području za smještaj odraslih osoba s invaliditetom te starijih i teško bolesnih osoba. Za obje kategorije postoji lista čekanja s velikim brojem zahtjeva za smještaj. Postojeći kapacitet za smještaj odraslih osoba s invaliditetom je 20, a za starije i teško bolesne osobe 36 korisnika.

Na sastanku je istaknuto kako bi se nadogradnjom zgrade Doma Metković povećali smještajni kapaciteti za 40 korisnika, odnosno za 30 mjesta za starije pokretne i teže pokretne osobe te 10 mjesta za osobe s invaliditetom. Također, u okviru smještajnih kapaciteta za osobe s invaliditetom osigurala bi se dva mjesta za privremeni smještaj koji bi mogli koristiti roditelji koji imaju status roditelja njegovatelja za vrijeme korištenja svog godišnjeg odmora ili u slučaju neke krizne situacije.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Inače, Dom Metković, osim usluge smještaja, pruža i socijalne usluge poludnevnog i cjelodnevnog boravka te uslugu psihosocijalne podrške djeci s teškoćama u razvoju i odraslim osobama s invaliditetom.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Jastučići s čokoladom 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije