Ostanimo u kontaktu
Dalmata - Jura Shop Vas časti niskim cijenama! LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

NASILJA SVE VIŠE, STRUČNIH SURADNIKA I ZAŠTITARA SVE MANJE

Problem nasilja u cijelom društvu, pa i u školama sve je izraženiji

Objavljeno prije

Nedavno je u jednu splitsku osnovnu školu došao roditelj učenika s kojim je stručna služba škole upravo obavljala motivacijski razgovor, iako dijete nije bilo problematično, te je vrijeđao i prijetio pedagoginji, ali i ostalim i djelatnicima i djeci koja  su događaj promatrali.

Takvih događaja bilo je bit će u svim školama u Hrvatskoj, negdje više negdje manje, ali ta i takva ponašanja zaslužuju dublju analizu i poduzimanje odgovarajućih mjera.

Jedino što škola (ravnatelj, stručna služba, razrednik, nastavnik) može napraviti je prijava policiji i državnom odvjetništvu.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

U odgojno-obrazovnim ustanovama postoje razni oblici nasilja (vršnjačko, ulasci u školu nepozvanih osoba, uništavanje školske imovine, prijetnje putem društvenih mreža i druga), a postupci oko rješavanja sukoba su različiti.

Prosvjetni radnici kazuju da nisu zaštićeni ni oni ni učenici, da su pritisci roditelja sve veći ili zbog ocjena ili ozbiljnijih stvari, te da suradnja s određenim brojem roditelja često izostaje. Na ulaznim vratima (ili portama) često su spremačice ili povremeno kućni majstori, a u prostorima škole za odmora ili po završetku nastave djeluju i toga dana dežurni nastavnici. Ističe se da u školama nema zaštitara, a s druge strane jedna splitska voditeljica  Sindikata hrvatskih učitelja smatra kako nikome nije ugodno vidjeti zaštitara ispred škole i preporučuje zapošljavanje novih psihologa, defektologa i drugih stručnih suradnika u nastavi.

Međutim, sindikalnoj voditeljici izgleda još nije jasno da je resorno ministarstvo davno zabranilo ili ograničilo primanje novih stručnih suradnika, ali i zaštitara.

Zbog toga oni koji su uposleni rade s većim brojem učenika, a što se zaštitara tiče malo je škola koje ih imaju. Osim toga , ne znamo zašto bi susret sa zaštitarom ispred škole bio neugodan, ako nije neugodan svim građanima koji dolaze u financijske, kulturne, gospodarske, gradske ili općinske institucije. Sve neka i postoji određena neugoda, sigurno je da će sama pojava zaštitara značajno umanjiti broj incidenata s roditeljima i drugima koji nenajavljeno ulaze u odgojno-obrazovne ustanove.

Zapošljavanje zaštitara kao i novih psihologa može odobriti samo država ili u nekim slučajevima osnivači škola.

I tu je kraj  cijele priče o neugodama i incidentima u školskim i izvanškolskim prostorima. Zbog povremenih incidenata prije petnaestak godina započela je u metkovskim školama ugradnja sustava za video-nadzor zahvaljujući Dubrovačko-neretvanskoj županiji, tadašnjoj gradskoj vlasti , školskim odborima i ravnateljima škola, koji nisu odustajali od toga projekta. Rezultati tih napora bili su više nego dobri. U nekim školama zapošljavali su za određeno vrijeme ili za određeni dio dana i zaštitare što se pokazalo pravim rješenjem, ali to nije dugo trajalo jer nije bilo suglasnosti države za trajno zaposlenje.

Svakome mora biti jasno da spremačice koje ionako moraju čistiti sve veće površine nakon odlaska neke od njih u mirovinu ili na bolovanje, ne mogu obavljati (i ne smiju) ulogu zaštitara jer i same mogu biti ugrožene.

Spominju mnogi i potrebu edukacije dijela  roditelja radi kvalitetnije suradnje sa školama. Međutim, mislimo da zbog niza okolnosti i zauzetosti roditelja rezultate tih edukacija nećemo tako brzo dočekati.

Popunjavanje potreba za stručnim suradnicima , postavljanje video nadzora i primanje zaštitara, ostaju trajne zadaće svih dionika u odgojno-obrazovnom sustavu.

ULOGA RADNOG TERAPEUTA

Zdravstvena struka namijenjena djeci i odraslima ‘aktivnost → igra → vještina’

Objavljeno prije

Radna terapija je zdravstvena struka namijenjena djeci i odraslima čije su sposobnosti aktivnosti dnevnog života ugrožene ili umanjene zbog bolesti ili stanja u kojem se osoba nalazi.

Radna terapija pomaže djeci da postanu što samostalniji u životu, što uključuje razvijanje vještina potrebne za obavljanje aktivnosti, kao što su briga o sebi, igra, školske obaveze…

CILJ radne terapije je postići najveću moguću razinu samostalnog funkcioniranja osobe koji dovodi do osjećaja osobnog zadovoljstva i umanjenja oštećenja koji spriječava isti.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Potičemo razvoj fine i grube motorike, grafomotorike, vizualne percepcije, kognitivnog razvoja, igre, socijalne i emocionalne vještine, vještine svakodnevnog života.

AKTIVNOST → IGRA → VJEŠTINA

Kroz aktivnosti smislene za pojedinca razvijamo, učimo i unapređuje vještine koje su mu potrebne da bi odrađivali samostalno aktivnosti koje su mu potrebne.

U radu sa djecom kroz IGRU postižemo najbolje uspjehe, jer ipak igra je glavni alat kod djece. Preko igre terapeut najčešće dolazi do željenog cilja. Ponekad se roditelji pitaju što to mi radimo kad se samo „ igramo“? Radimo najbolje i najviše za dijete u okruženju koje je njemu najprirodnije. Učenje se događa kada je dijete zadovoljno i sretno, kada su njegovi kognitivni procesi obojani hormonima sreće, tada će najbrže doći do učenja. To je misao vodilja našeg igranja i tek kad to postignemo i stvorimo odnos povjerenja možemo tu istu igru proširivati, zahtijevati od djeteta, nadograđivati, zaključivati i ići naprijed te na taj način proširivati učenje.

Tako, kod neke djece potrebno je uvježbavati aktivnosti samozbrinjavanja, pri čemu radni terapeut pomaže djeci i uči ih kako se obući, zavezati tenisice, prati zube, počešljati se, hraniti se i ostale aktivnosti koje dijete treba, jer zaista nekoj djeci to predstavlja veliki problem.

Kod aktivnosti produktivnosti terapeut pomaže djeci u predškolskim ili školskim obavezama, pomaže u pripremi za školu na području pažnje, koncentracije, radi na grafomotorici, hvatu. Pronalazi što bolji put da olakša djetetu školovanje, pa tako savjetuje i učitelje, tete i roditelje kako poboljšati rad sa djecom.

U aktivnostima slobodnog vremena terapeut sa djecom radi aktivnosti koje ono želi, a ne može ih u potpunosti ili nikako obavljati. Radni terapeut će naći načina kako da dijete bude zadovoljno i da uspješno odradi aktivnost koju želi.

Vaše dijete ili bližnji teže obavljaju aktivnosti dnevnog života, prisutna su određena odstupanja u razvoju s obzirom na kronološku dob, emocionalno su osjetljivija ili im jednostavno treba podrška i prijatelj, obratite se našem radnom terapeutu.

U želji da budemo što uspješniji u svom radu i da dijete i obitelj budu zadovoljni, konstantno se educiramo. Neke od završenih edukacija radnog terapeuta su: Neurofeedback terapija, learn to play, procjena djetetove igre chippa, terapeutska moć igre, izrada socijalnih priča, senzorna integracija-modul 1.

SANJA JURINOVIĆ bacc. therap. occup.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Jastučići s čokoladom 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije