Ostanimo u kontaktu
Dalmata - Jura Shop Vas časti niskim cijenama! LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

PAZI STAKLO / FRAGILE

Prirodoslovni muzej Metković poziva na izložbu nakita i skulptura od recikliranog stakla Antonije Gospić

Objavljeno prije

Izložba nakita i skulptura od recikliranog stakla Antonije Gospić u Prirodoslovnom muzeju Metković u sklopu obilježavanja Međunarodnog dana muzeja s temom: Moć muzeja  (The Power of Museums),

Stvaranje umjetničkog djela korištenjem odbačenih predmeta   tzv. upcycling  zahtijeva mnogo sati istraživanja i eksperimentiranja s materijalima i njihovim mogućnostima. Stakleni otpad  koji se nažalost može pronaći u prirodi  ili  kako pluta u moru, u rukama umjetnika poput Antonije Gospić dobiva novi život. Ovaj ciklus staklenog nakita i skulptura izrađenih puhanjem stakla na plameniku i tehnikom staklene fuzije umjetnica temelji na ideji samoodrživosti i recikliranja.   Koncept nadilazi konvencionalno recikliranje materijala stvaranjem predmeta koji premašuju ekonomsku, kulturnu i društvenu vrijednost izvornog proizvoda.

Ovaj pokret je također vrlo zanimljivo edukativno sredstvo  za podizanje svijesti u društvu, posebno među djecom, o posljedicama našeg nemarnog odnosa prema okolišu, te važnosti recikliranja, pa je tako i UN proglasio 2022 . Međunarodnom godinom stakla i temeljnih znanosti kao i održivog razvoja.

Antonija Gospić rođena je u Zadru 1980. godine.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Edukaciju u staklarskim  tehnikama započela je pod vodstvom obitelji Podhraški, poznatih staklopuhača iz Huma na Sutli, te nastavila u  školi Abate  Zanetti  u  Muranu , gdje je završila tečaj obrade stakla i izrade staklenih predmeta na plameniku, te napredni tečaj izrade staklenih perli, pod mentorstvom američke umjetnice Kristine Logan. Educirala se i u staklarskim studijima u Irskoj i Velikoj Britaniji, a pri Hrvatskoj obrtničkoj komori položila je majstorski ispit, te stekla zvanje majstor staklar. Rad sa staklom  u  radionici Muzeja antičkog stakla otvorio joj  je brojne nove mogućnosti i proširio kreativne obzore. Kao djelatnica Muzeja, izrađuje unikatne staklene predmete i nakit za muzejsku suvenirnicu. Svoj vlastiti asortiman, u kojem spaja ručno oblikovano staklo, metal i razne druge materijale, kreira u slobodno vrijeme u svom kućnom studiju. Njezin nakit i uporabni i ukrasni predmeti potpuno su ručno izrađeni i unikatan, ili su dio male serije od nekoliko komada.

Radovi  su višestruko nagrađivani na županijskoj i državnoj razini. Uz nekoliko priznanja na Festivalima suvenira Zadarske županije, nagrađena je zlatnom medaljom na međunarodnom sajmu inovacija ARCA 2012, priznanjem ‘Plavi cvijet’ Hrvatske turističke zajednice za najbolji suvenir primorske Hrvatske 2012. godine, te priznanjem ‘Nasmiješeno sunce’, za najbolji suvenir grada Zadra za 2012. godinu. Posebna čast bila je izraditi staklenu ogrlicu za švedsku kraljicu Silviu koja je, sa suprugom  kraljem Carlom Gustafom, u travnju 2013. posjetila Zadar i Muzej antičkog stakla.

NOĆ MUZEJA '23. U METKOVIĆU

Posjetili smo Prirodoslovni muzej Metković i Arheološki muzej Narona

Nakon dvogodišnje stanke zbog pandemije koronavirusa brojni sugrađani, veliki i mali, posjetili su metkovske muzeje, Prirodoslovni muzej Metković i Arheološki muzej Narona

Objavljeno prije

Noć muzeja je prilika koju mnogi iskoriste za otkrivanje nečeg novog, bilo da je riječ o svojoj sredini, povijesti ili kulturi, dok za muzeje noć u kojoj prikažu svoj puni sjaj. Tako je bilo i sinoć. Nakon dvogodišnje stanke zbog pandemije koronavirusa brojni sugrađani, veliki i mali, posjetili su metkovske muzeje, Prirodoslovni muzej Metković i Arheološki muzej Narona.

Uvijek je poseban doživljaj gledati mlađe generacije kako otkrivaju Prirodoslovni muzej Metković. Stalni postav koji čini spoj moderne multimedije i bogate ornitološke zbirke mnogu djecu zaintrigira tako da uvijek otkriju nešto novo, zanimljivo.

Interna tema ‘noći’ je bila “Pričajmo/ učimo/ dijelimo sjećanja po starinski u muzeju“, tako su naši sugrađani podijelili svoja sjećanja na sadnju i otkup duha u zgradi Vage, kako je bilo živjeti u njoj, lovne i ribolovne zgode i nezgode, odnosno kako je bilo živjeti u Metkoviću i Neretvi tih davnih godina kada je i ova naša prekrasna zbirka nastala.

Arheološki muzej Narona, prvi “in situ” muzej u Hrvatskoj, sagrađen na ostacima hrama posvećenog prvom rimskom caru Augustu, je svojim posjetiteljima, pored stručnog vodstva kroz stalni postav, priredio izložbu fotografija Kamene gomile, radionicu Izradi antički mozaik te igraonicu Napravi pretpovijesnu kamenu gomilu.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Noć muzeja ’23. odvijala se pod krilaticom ‘Muzeji su važni!’, a u jučerašnju manifestaciju je bilo uključeno 450 lokacija/muzeja diljem Hrvatske.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Krafne 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije