Ostanimo u kontaktu
Dalmata - Jura Shop Vas časti niskim cijenama! LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

PAZI STAKLO / FRAGILE

Prirodoslovni muzej Metković poziva na izložbu nakita i skulptura od recikliranog stakla Antonije Gospić

Objavljeno prije

Izložba nakita i skulptura od recikliranog stakla Antonije Gospić u Prirodoslovnom muzeju Metković u sklopu obilježavanja Međunarodnog dana muzeja s temom: Moć muzeja  (The Power of Museums),

Stvaranje umjetničkog djela korištenjem odbačenih predmeta   tzv. upcycling  zahtijeva mnogo sati istraživanja i eksperimentiranja s materijalima i njihovim mogućnostima. Stakleni otpad  koji se nažalost može pronaći u prirodi  ili  kako pluta u moru, u rukama umjetnika poput Antonije Gospić dobiva novi život. Ovaj ciklus staklenog nakita i skulptura izrađenih puhanjem stakla na plameniku i tehnikom staklene fuzije umjetnica temelji na ideji samoodrživosti i recikliranja.   Koncept nadilazi konvencionalno recikliranje materijala stvaranjem predmeta koji premašuju ekonomsku, kulturnu i društvenu vrijednost izvornog proizvoda.

Ovaj pokret je također vrlo zanimljivo edukativno sredstvo  za podizanje svijesti u društvu, posebno među djecom, o posljedicama našeg nemarnog odnosa prema okolišu, te važnosti recikliranja, pa je tako i UN proglasio 2022 . Međunarodnom godinom stakla i temeljnih znanosti kao i održivog razvoja.

Antonija Gospić rođena je u Zadru 1980. godine.

Edukaciju u staklarskim  tehnikama započela je pod vodstvom obitelji Podhraški, poznatih staklopuhača iz Huma na Sutli, te nastavila u  školi Abate  Zanetti  u  Muranu , gdje je završila tečaj obrade stakla i izrade staklenih predmeta na plameniku, te napredni tečaj izrade staklenih perli, pod mentorstvom američke umjetnice Kristine Logan. Educirala se i u staklarskim studijima u Irskoj i Velikoj Britaniji, a pri Hrvatskoj obrtničkoj komori položila je majstorski ispit, te stekla zvanje majstor staklar. Rad sa staklom  u  radionici Muzeja antičkog stakla otvorio joj  je brojne nove mogućnosti i proširio kreativne obzore. Kao djelatnica Muzeja, izrađuje unikatne staklene predmete i nakit za muzejsku suvenirnicu. Svoj vlastiti asortiman, u kojem spaja ručno oblikovano staklo, metal i razne druge materijale, kreira u slobodno vrijeme u svom kućnom studiju. Njezin nakit i uporabni i ukrasni predmeti potpuno su ručno izrađeni i unikatan, ili su dio male serije od nekoliko komada.

ULTIMATE SPORTS GYM PLOČE – 740px

Radovi  su višestruko nagrađivani na županijskoj i državnoj razini. Uz nekoliko priznanja na Festivalima suvenira Zadarske županije, nagrađena je zlatnom medaljom na međunarodnom sajmu inovacija ARCA 2012, priznanjem ‘Plavi cvijet’ Hrvatske turističke zajednice za najbolji suvenir primorske Hrvatske 2012. godine, te priznanjem ‘Nasmiješeno sunce’, za najbolji suvenir grada Zadra za 2012. godinu. Posebna čast bila je izraditi staklenu ogrlicu za švedsku kraljicu Silviu koja je, sa suprugom  kraljem Carlom Gustafom, u travnju 2013. posjetila Zadar i Muzej antičkog stakla.

Sveznalica 7400xXpx

U ORGANIZACIJI GRADSKE KNJIŽNICE METKOVIĆ

U Metkoviću održan književni susret s Julijanom Matanović i Pavlom Pavličićem

Objavljeno prije

U organizaciji Gradske knjižnice Metković sinoć je u Gradskome kulturnom središtu održan književni susret s Julijanom Matanović i Pavlom Pavličićem, poznatim hrvatskim književnim parom.

U razgovoru s ravnateljicom Gradske knjižnice Metković Vesnom Vidović govorili su o knjigama i pisanju, o prijateljstvu, životnim osloncima, književnosti i vječitim pitanjima koja su iznimnim književnim talentom obrađena u njihovom bogatom opusu.

Julijana Matanović, hrvatska je književnica koju osjećamo kao prijateljicu, a njezinu knjigu kao sigurno utočište. I kao spoznaju koliko je život lijep unatoč životnim preprekama.Već od prve knjige tematiziranje literature stalno je mjesto proze Julijane Matanović. Prepliće književno-znanstveni i beletristički stil, koristi intertekstualne i metafikcijske postupke, a kao polazišta nerijetko koristi autobiografske elemente i građu s kojom radi kao sveučilišna profesorica književnosti.

Pavao Pavličić, hrvatski je književnik u čijem bogatom proznom opus čitamo fantastične trilere, napete krimiće kojih se radnja odvija u poznatom nam prostoru. Kroz svoje romane pisao je i o pitanjima umjetničke originalnosti i autorstava, o ispreplitanju umjetnosti i zbilje, dobra i zla, zaborava i pamćenja.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Kolači -kutija 300×250
Svadbeni salon Dalmata 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije