Ostanimo u kontaktu
Dalmata - Jura Shop Vas časti niskim cijenama! LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

VAŽNE OBLJETNICE

Prije 50 godina proradio je Radio Metković

Objavljeno prije

U kolovozu 1971. godine uglavnom su privedene kraju sve pripreme za početak emitiranja Radio Metkovića. U rujnu je održana audicija za spikere pod nadzorom pokojnih profesora Ive Bućana, Ante Brečića Feđe, te novinara iz Splita Frane Jurića, Miroslava Orlovića i Hrvoje Šakote.

Temelje za osnivanje Radio Metkovića udario je legendarni Miroslav Orlović osnivanjem svoje Radio-šupe i nizom tehničkih izuma.

Nakon audicije krenula su ispitivanja čujnosti, usmjeravanje antenskog sustava, kadrovsko ekipiranje, a sve u okviru Narodnog sveučilišta čiji je direktor bio prof. Nikola Marević.

Sveznalica 7400xXpx

Prvi veliki projekt realiziran je 26. listopada 1971. godine, kada je organiziran prijenos govora tadašnjeg visokog političara Mirka Tripala Mike i kada se na Gradskom trgu okupilo više tisuća ljudi.

Novi medij imao je odmah emisije vijesti, čak i dnevnike, emisiju želja i pozdrava, reklamne spotove, razgovore i puno drugih sadržaja.

U siječnju i veljači 1972. godine onodobni političari prorijedili su kadrovsku strukturu izgonom pojedinih djelatnika i doveli druge.

Radio postaja Metković imala je nekoliko duljih i kraćih prekida u emitiranju, do devedesetih godina.

Već u ljeto 1991.godine Tomislav Jerković rukovodio je pripremama za početak emitiranja, može se slobodno reći, Ratnog Radio Metkovića.

Angažirani su tehničari, novinari, voditelji, urednici, koji su zajedničkim naporima u svim godinama Domovinskog rata davali ogroman doprinos širenju istine o Domovinskom ratu, danomice prateći sva zbivanja na bojištima, ali i u gospodarstvu tadašnje Općine Metković, u sportu i kulturi. Pri tomu su novinari Radio Metkovića i svi djelatnici servisirali brojne radio-postaje u Hrvatskoj o ratnim zbivanjima na području doline Neretve, odnosno Južnog bojišta.

Građani su putem radija doznavali sve o zračnim i drugim uzbunjivanjima, a u podrumima im je radio bio gotovo jedina veza sa svijetom.

Čini nam se da bi 50-tu obljetnicu osnivanja Radio Metkovića i 30-tu obljetnicu osnivanja Ratnog Radio Metkovića, ipak na određeni način trebalo sadržajnije obilježiti.

Makar jednim okruglim stolom o značaju i ulozi medija u Domovinskom ratu na neretvanskom i širem prostoru.

U METKOVIĆU TRADICIONALNO OBILJEŽEN DAN NARCISA

Udruga ‘Život’ dijeljenjem narcisa obilježila Dan borbe protiv karcinoma dojke

Dan narcisa obilježava se prve subote proljeća i predstavlja jedan od najvažnijih događaja u aktivnostima podrške svim oboljelima od raka

Objavljeno prije

Članice Udruge oboljelih od malignih bolesti ‘Život’ su na pultu ispred Pošte već tradicionalno dijelile sadnice narcisa u znak obilježavanja Dana borbe protiv karcinoma dojkeDana narcisa.

Dan narcisa obilježava se prve subote proljeća i predstavlja jedan od najvažnijih događaja u aktivnostima podrške svim oboljelima od raka.

– Udruga Život već tradicionalno obilježava Dan narcisa – Dan borbe protiv karcinoma dojke. Cilj nam je prvenstveno upozoriti sve naše sugrađane na obavezu redovitih pregleda i samopregleda. Ujedno, dijeljenjem narcisa, uz dobrovoljni prilog, nastavljamo našu inicijativu za kupnju novoga mamografa za potrebe Doma zdravlja Metković, – rekla nam je čelnica Udruge Život, Miljenka Manenica.

Sveznalica 7400xXpx

Akciju su podržali i gradonačelnik Metkovića Dalibor Milan te pročelnica Upravnog odjela za poslove Župana i Županijske skupštine Žaklina Marević. Svi vi koji želite, akciju možete podržati dobrovoljnim prilozima uplatom na donacijski račun: HR7123900011500227268.

Rak dojke je najčešći oblik zloćudne bolesti kod žena u Hrvatskoj, kao i u većini zemalja u svijetu. Ipak, može se izliječiti kod 90 posto slučajeva ako se bolest otkrije na vrijeme. Zbog toga su vrlo važni redoviti samopregledi te liječnički i sistematski pregledi.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Krafne 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije