Ostanimo u kontaktu

UOSI PRIJATELJ

Prijatelji se dirljivom porukom oprostili od svog člana Tonća Čotića (Čote)

Objavljeno prije

Udruga osoba s invaliditetom Prijatelj uputila je posljednji pozdrav svom članu Tonću Čotiću (Čoti), koji je nakon dugogodišnje bolesti preminuo u ponedjeljak, 20. travnja 2020. godine.

Prenosimo dirljivu poruku:

Poštovani prijatelji, otišao je naš prijatelj, naš dugogodišnji član, naš Tonći. 

Otišao je u neki bolji svijet gdje će sve njegove vrline i njegovi talenti biti prepoznati: ljubav prema glazbi, neustrašivost, humor, duhovitost, ljubav za rukometom. Sve što je taj čovjek mogao izvući iz svog zarobljenog, a duhom anđeoskog bića nesebično i rado je dijelio. Svaki trenutak s tobom bio je ispunjen veseljem i smijehom. Ti si bio i ostao naš dobri duh. Hvala ti što si svojim entuzijazmom, snagom, voljom, dobrotom i svojim vrlinama obogatio naše živote. 

Sjećanje na tebe bit će sjećanje na radost, blagost i dobrotu koju si širio oko sebe.

Zbogom, dragi naš Tonći, snivaj i spavaj mirno u vječnosti. Iskrenu i duboku sućut izražavamo obitelji Čotić. 

Udruga osoba s invaliditetom “PRIJATELJ” Metković

OBAVIJEST MASLINARIMA

Bilježi se let leptira 1. generacije maslininog moljca – Prays oleae

Objavljeno prije

Obavještavamo maslinare Dubrovačko-neretvanske županije da se na opažačkim mjestima bilježi let leptira 1. generacije maslininog moljca (Prays oleae)  u srednjem do jakom intenzitetu.

Razvojni stadiji maslina variraju ovisno o položaju i sorti , na južnim položajima uz more u sljedećem tjednu očekuje se  početak cvatnje. Upućujemo maslinare na pregled maslinika na prisutnost štetnika te da  pred otvaranje cvjetnih resa naprave usmjerenu zaštitu .

Za suzbijanje maslininog moljca mogu se primijeniti biološki pripravci na osnovi Bacillus thuringiensis subsp. Kurstaki  trgovačkog imena : Baturad WP, Biobit WP, Dipel DF koji su  dozvoljeni u ekološkoj proizvodnji .

Za suzbijanje maslininog moljca u konvencionalnoj proizvodnji dozvoljeni i registrirani su pripravci na osnovi aktivnih tvari:

Spinetoram:  Delegate 250 EW

Fosmet : Imidan 50 WG

Deltametrin:  Decis 2,5 EC, Cythrin max, Decis 100 EC, Poleci plus, Scatto, Rotor super, Ritmus, Demetrina 25 EC.

Prilikom primjene insekticida u voćnjaku potrebno je poduzeti dodatne mjere za zaštitu pčela: prije zaštite obavezno pokosite voćnjak ako su u njemu prisutni korovi u fazi cvatnje te primijeniti insekticide nakon cvatnje, u kasnim večernjim satima kada nema leta pčela.

Podaci o registriranim SZB u RH vode se u  Fitosanitarnom  informacijskom  sustavu (FIS) dostupnom na web adresi: ( https://fis.mps.hr/trazilicaszb/)

Korisnik ne smije posjedovati, skladištiti niti primijeniti sredstva koja nisu registrirana u RH.

Sredstava za zaštitu bilja primjenjivati u skladu s dozvolom poštujući upute, ograničenja, obavijesti i upozorenja navedenim na etiketi za uporabu.

Ivana Tomac Talajić  dipl. ing. agr.
e-mail: Ivana.Tomac.Talajic@mps.hr

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl7 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije