Ostanimo u kontaktu
Dalmata Jura shop LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE ZAGREB

Predstavnici Ogranka Matice hrvatske u Metkoviću na svečanom obilježavanju 180. obljetnice Matice hrvatske

Objavljeno prije

Svečanost obilježavanja 180. obljetnice Matice hrvatske održana je danas, 13. lipnja 2022. u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu uz nazočnost najviših predstavnika političkog, kulturnog, znanstvenog i umjetničkog života Hrvatske. Svečanom obilježavanju nazočili su i predstavnici Ogranka Matice hrvatske u Metkoviću.

Predsjednik Matice hrvatske Miro Gavran pozdravio je nazočne istaknuvši da je Matica živjela u pet država, ali je uvijek za svoju svrhu zadržala njegovanje kulture, znanosti, umjetnosti i prosvjete, kao i ljubav prema domovini. Također je istaknuo da Matica nikada nije bila „zagrebocentrična“, dapače, poticala je djelovanje ogranaka u svakom gradu, uključujući i predstavnike 15 ogranaka iz BiH.

Miro Gavran je naglasio važnost jezika u svim razdobljima Matice hrvatske, što je rezultiralo povijesnim proglasom Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika iz 1967., a što sada Matica nastoji realizirati kroz izradu nacrta Zakona o hrvatskom jeziku. Tako će on ostaviti potpunu slobodu njegova korištenja, a odnosit će se na javnu upotrebu materinskog jezika. Gavran je zatražio podršku vlasti u njegovoj realizaciji, kako bi to bio „trenutak Hrvatske sloge“. Premijer

Premijer Andrej Plenković je dodao da je „Matica povijesna vertikala oko koje se okupljaju intelektualci i građani“ te istaknuo da aktualno vodstvo odlikuje velika profesionalna različitost. Stavio je naglasak na slogu i zajedništvo kao preduvjet smanjenja tenzija i onoga što društvo dovodi u stanje konflikta. Uz veliku potporu sve što je predsjednik Gavran izrazio, premijer Plenković je rekao da Matica treba dati umirujući prinos društvu.

U svečanom prigodnom programu u HNK je nastupio komorni zbor „Ivan Filipović“ kojim je ravnao Goran Jerković, a hrvatske pjesnike su interpretirali dramski umjetnici Robert Kurbaša i Zlatko Ožbolt.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Dramski umjetnik Goran Grgić nastupio je u ulozi prvog predsjednika Matice grofa Janka Draškovića, a uzvanici su ujedno pogledali i film o 180 godina Matice redatelja Leona Rizmaula.

Piše: prof. Zorana Vekić, predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Metkoviću.

ČETIRI TURISTIČKA BRODA NA VEZU U METKOVIĆU

Dragan Tolić: ‘Sinergija je to naših vrijednih ugostitelja, djelatnika u turizmu, lađara i prijevoznika’

Objavljeno prije

Foto: Dalibor Čutura / Metković NEWS

Prizor koji se rijetko viđa, četiri turistička broda vezana na Maloj rivi u Metkoviću. Lijepo ih je bilo vidjeti. Odnosno, točnije, po prvi put da su četiri uvezana u Metkoviću, otkriva nam to začetnik ideje nautičkog turizma u dolini Neretve, gosp. Dragan Tolić.

Riječ je o brodovima Aquamarin i Markan agencije Katarina line, Adriatica agencije Thurgau travel, Azzuro agencije ID Riva tours, sa kojima su stigli turisti iz Švicarske, Austrije, Njemačke, Amerike i Skandinavije.

Iza ovog lijepog prizora stoji marljivi rad naših ugostitelja, nautičara, djelatnika u turizmu, agencija te lađara i prijevoznika.

– Cijeli projekt je započet prije 15 godina, a prošlo je 10 godina od dolaska prvog kruzera. 2020. godine je trebala biti prekretnica, a ovo je sada nastavak. Da bi očuvali destinaciju svi moramo biti izvrsni i za sada jesmo. Jedna odlična sinergija počevši od nas na vezu do izvrsnih vodiča, prijevoznika Luje auto i Čazmatrans, te izvrsne usluge Restorana Lopoč, – u razgovoru istaknuo je Dragan Tolić.

Na svom proputovanju, turisti su u dolini Neretve obišli Arheološki muzeja Narona, uživali u vožnji lađama te jedinstvenom programu Restorana Lopoč.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Sirnica Uskrs 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije