Ostanimo u kontaktu
Dalmata - Jura Shop Vas časti niskim cijenama! LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE ZAGREB

Predstavnici Ogranka Matice hrvatske u Metkoviću na svečanom obilježavanju 180. obljetnice Matice hrvatske

Objavljeno prije

Svečanost obilježavanja 180. obljetnice Matice hrvatske održana je danas, 13. lipnja 2022. u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu uz nazočnost najviših predstavnika političkog, kulturnog, znanstvenog i umjetničkog života Hrvatske. Svečanom obilježavanju nazočili su i predstavnici Ogranka Matice hrvatske u Metkoviću.

Predsjednik Matice hrvatske Miro Gavran pozdravio je nazočne istaknuvši da je Matica živjela u pet država, ali je uvijek za svoju svrhu zadržala njegovanje kulture, znanosti, umjetnosti i prosvjete, kao i ljubav prema domovini. Također je istaknuo da Matica nikada nije bila „zagrebocentrična“, dapače, poticala je djelovanje ogranaka u svakom gradu, uključujući i predstavnike 15 ogranaka iz BiH.

Miro Gavran je naglasio važnost jezika u svim razdobljima Matice hrvatske, što je rezultiralo povijesnim proglasom Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika iz 1967., a što sada Matica nastoji realizirati kroz izradu nacrta Zakona o hrvatskom jeziku. Tako će on ostaviti potpunu slobodu njegova korištenja, a odnosit će se na javnu upotrebu materinskog jezika. Gavran je zatražio podršku vlasti u njegovoj realizaciji, kako bi to bio „trenutak Hrvatske sloge“. Premijer

Sveznalica 7400xXpx

Premijer Andrej Plenković je dodao da je „Matica povijesna vertikala oko koje se okupljaju intelektualci i građani“ te istaknuo da aktualno vodstvo odlikuje velika profesionalna različitost. Stavio je naglasak na slogu i zajedništvo kao preduvjet smanjenja tenzija i onoga što društvo dovodi u stanje konflikta. Uz veliku potporu sve što je predsjednik Gavran izrazio, premijer Plenković je rekao da Matica treba dati umirujući prinos društvu.

U svečanom prigodnom programu u HNK je nastupio komorni zbor „Ivan Filipović“ kojim je ravnao Goran Jerković, a hrvatske pjesnike su interpretirali dramski umjetnici Robert Kurbaša i Zlatko Ožbolt.

Dramski umjetnik Goran Grgić nastupio je u ulozi prvog predsjednika Matice grofa Janka Draškovića, a uzvanici su ujedno pogledali i film o 180 godina Matice redatelja Leona Rizmaula.

Piše: prof. Zorana Vekić, predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Metkoviću.

NAŠE GORE LIST

Preminuo poznati splitski redatelj videospotova Žare Batinović

Iskrena sućut obitelji i prijateljima. Počivao u miru!

Objavljeno prije

Foto: Ivo Čagalj / PIXSELL

Poznati splitski redatelj glazbenih spotova Žare Batinović preminuo je jutros u splitskom KBC-u, gdje se od sredine siječnja borio s koronom i upalom pluća, kako Vecernji.hr doznaje od izvora bliskog obitelji. Batinović je izgubio životnu bitku nakon što je skinut s respiratora, počeo je i komunicirati, a baš kad su svi mislili da će izvući, stigle su najgore vijesti.

Kao redatelj je snimio nekoliko stotina glazbenih spotova svim najvećim imenima u regiji poput Gibonnija, Bajage, Olivera, Lukyja, Daleke obale, TBF-a, Severine, Majki, Parnog Valjka i još mnogim drugima. Dobio je nagradu za najbolji spot u 21. stoljeću “Teške boje“.

S Batinovićem smo posljednji put razgovarali devet mjeseci nakon smrti voljenog Olivera, kada je završavao spot za pjesmu “Kad sam nasamo s njom”, koji je počeo raditi dok je pjevač još bio živ.

Sveznalica 7400xXpx

– Znate što je najzanimljvije? Ja Olivera nisam volija prije nego sam ga upoznao. Bio sam hodajući megafon koji je protiv njega govorija gdje god bi stigao. Ja sam tada bio nitko i ništa, a mislija sam da sam veličina jer sam snimija tri spota. Uvijek sam bio eksplozivna budala i radnja mi je išla brže od mozga. A zašto sam ga mrzija? Zato jer sam se tada družija s glazbenicima koji su očigledno bili ljubomorni na Olivera i blatili su ga iza leđa, a kad su bili s njim u društvu, onda je sve bilo divno i krasno – u svom stilu ispričao nam je Žare koji se s Oliverom konačno upoznao krajem 90-ih. Bila su to vremena kada su se glazbenici često družili, a njih dvojica počela su se susretati u istom društvu.

– Doveo sam ga ispred crkvice svetog Nikole, posjeo na skale, snimija prvu i drugu strofu i refren. Sve je bilo gotovo u 15 minuta. Vidim ja, Oliver me gleda onim svojim “japanskim očima” i šapće mi: “Ajde, priznaj da je skrivena kamera. Ne virujem da smo već gotovi.” Bio je šokiran da smo već gotovi. Tu me odmah zavolija jer svako naše snimanje ne bi trajalo duže – sa smiješkom je ispričao Batinović koje se prisjetio i kako mu se na promociji tog spota Oliverova supruga Vesna posebno zahvalila rekavši mu kako “njen Oliver više nema najgore spotove u zemlji”.

Za Olivera je napravio 15 spotova, dva dokumentarna filma i dvostruki DVD i to u periodu od šest godina – od 2000. do 2006.

– Prvi i jedini put kad sam nekog molija da mu snimim spot bilo je upravo za pjesmu “Kad sam nasamo s njom”, koji smo počeli i nismo završili. Zato na ovaj način i želim odati počast velikom umjetniku i konačno završiti taj spot – ispričao je Žare i dodao kako su mu Oliver i Bajaga jedina dva pjevača s ovih prostora s kojima je uživao raditi i koji su ga punili pozitivom, piše Vecernji.hr.

Iskrena sućut obitelji i prijateljima. Počivao u miru!

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Krafne 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije