Ostanimo u kontaktu
LPG Narona MAXMART Opuzen
JURA SHOP – AKCIJA Vikend Sl2
JURA SHOP – AKCIJA Vikend Sl1
ICE PRO 1200
GAZ Benz 1200x400px
PIVAC 1200×300
PIVAC 2 1200×300

GKS METKOVIĆ

Predstavljena knjiga don Mate Brečića ‘Matice, parice i mrtvar župe sv. Ilije proroka u Metkoviću 1710.-1835’

Objavljeno prije

Foto: Metkovic.hr

Matice, parice i mrtvar župe sv. Ilije proroka u Metkoviću 1710.-1835.‘ naziv je knjige autora don Mate Brečića koja je sinoć, u organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Metkoviću, predstavljena u ispunjenoj Galeriji GKS-a Metković.

Nakon uvodnih riječi predsjednice OMH u Metkoviću prof. Zorane Vekić, o knjizi su iscrpno govorili jedan od recenzenata don Marko Trogrlić te autor don Mato Brečić.

Riječ je o knjizi koja je nastala objedinjavanjem triju članaka koji su napisani tijekom 2019. i 2020. godine, a koji su pisani trag proučavanja najstarijih matičnih knjiga rodne župe don Mate Brečića – Župe sv. Ilije proroka. Upravo se u njima nalazi mnoštvo informacija važnih za povijest Metkovića od 1734., odnosno od početka vođenja najstarije matice krštenih Župe sv. Ilije proroka, do zaključno 1835. U svrhu dodatnoga istraživanja toga razdoblja, autor je obradio i ostale matice, parice te mrtvar Župe čiji spomeni mrtvih sežu u 1710. Upravo matice, parice i mrtvar daju obilje podataka koji pružaju uvid u stanovništvo Metkovića, posebice nakon konačnoga utvrđenja granice Mletačke Dalmacije s Osmanskim Carstvom 1719. godine.

OGLAS Zemljišta Jerkovac 740

U knjizi je autor obradio razdoblje od jednoga stoljeća, a istražio je tzv. Male matice, bilježnice nevelikoga formata s upisima krštenih od 1812. do 1815., paricu Župe sv. Ilije od 1817. do 1825. te nove matice krštenih Župe koje se počinju voditi od 1825. U knjizi se, između ostalih, mogu pronaći vrijedni podatci o povijesnim događajima, svećeničkim službama, imenima, nadimcima i prezimenima upisanih, suprugama, majkama, izvanbračnoj djeci, kumovima i njihovim službama, titulama i zanimanjima, spomenima pripadnika drugih vjerskih zajednica. Sa svim vrijednim podatcima koji se u njoj nalaze, knjiga će zasigurno dati ogroman doprinos i u budućem istraživanju povijesti Župe sv. Ilije proroka te općenito grada Metkovića.

Inače, don Mato Brečić rođen je 1980. u Metkoviću, a nakon završene osnovne škole i Gimnazije u rodnome gradu upisuje studij povijesti i arheologije na Sveučilištu u Zadru. Godine 2004. upisuje filozofsko-teološki studij na Papinskom sveučilištu Svetog Križa u Rimu gdje je diplomirao 2009. Iste godine zaređen je za đakona, a praktikum obavlja u konkatedrali sv. Petra u Splitu. Nakon svećeničkog ređenja u Splitu 2010. ostaje kao župni vikar u konkatedralnoj župi. Od 2014. do 2021. duhovnik je Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu te profesor u Nadbiskupijskoj klasičnoj gimnaziji don Frane Bulića, a od 2021. duhovnik Centralnog bogoslovnog sjemeništa u Splitu. Od 2023. župni je pomoćnik u Župi Gospe od Anđela u Trogiru.

ULTIMATE SPORTS GYM Grupni trening – 740

Foto: Metkovic.hr

UDRUGA ZA OČUVANJE NERETVANSKE BAŠTINE OPUZEN

Neretvanski lađari na Središnjoj svečanosti NAVALIS u Pragu

Objavljeno prije

Foto: Udruga za očuvanje neretvanske baštine Opuzen

Neretvanski lađari iz Udruge za očuvanje neretvanske baštine Opuzen sudjelovali su na Središnjoj svečanosti NAVALIS na rijeci Vltavi u Pragu. Ova tradicionalna manifestacija posvećena češkom svecu Janu Nepomuku privukla je brojne posjetitelje i sudionike, a naši su lađari svojim nastupom ostavili snažan dojam.

Na poziv organizatora gosp. Zdeneka Bergmana i na preporuku Veleposlanstva RH da budemo službeni učesnici na Svatojanske slavnosti “NAVALIS 2024 u Pragu”, s oduševljenjem smo prihvatili poziv s ciljem da prezentiramo našu baštinu posebno NERETVANSKU LAĐU u metropoli kao što je grad Prag.

ULTIMATE SPORTS GYM Grupni trening – 740

Svi su oduševljeni našim nastupom.

Zahvaljujem našim domaćinima, posebno mojim lađaricama iz Udruge s Anteom, kao i dragim umirovljenicima Udruge iz Opuzena, a posebno Pučkom zboru.
Zahvaljujem gospođama Jolandi Sinobad Bartulović i Žreljki Srsen, Pavi Jerkoviću mom zamjeniku, Davoru Mediću iz Uruge Stap, Super Mariu-knezu Domagoju, Zoranu Parmaću za pjesmu i rad, Tomislavu Dugandžiću i našem najmlađem članu naše logistike Slavku Musulinu.

ULTIMATE SPORTS GYM Grupni trening – 740

Na kraju zahvaljujem našim domaćinima gosp. Zendeku Bergmanu, našem Veleposlanstvu na čelu s gospođo Ljilànom Pancirov i njenom nama dragom desnom rukom Manji. Također velika zahvala svim donatorima koji su nam pomogli da ostvarimo ovaj projekt što je rezultiralo pozivom za iduću 2025. godinu, – istaknuo je Milojko Glasović, predsjednik Udruge “Baština Neretve.

Središnja svečanost održana je 15. svibnja na pontonima ispod Karlovog mosta, a program je započeo svečanom povorkom s konjima od Nadbiskupske palače. Nakon toga uslijedila je misa u Katedrali Sv. Víta, Václava i Vojtěcha te procesija vjernika uzduž Karlovog mosta do završne molitve pred Crkvom Sv. Franje.

Završetak svečanosti obilježen je spektakularnim vatrometom, skokovima padobranaca i ophodom lađa oko glavnog pontona na kojem je nastupao orkestar. Prisutnima su se obratili praški nadbiskup i gradonačelnica okruga Prag 1 te uz venecijanske gondolijere i veleposlanici Hrvatske i Italije koji su pobjednicima regate lađara podijelili staklene pehare.

Neretvanski lađari te večeri su ponovno predstavili bogatu gastronomsku ponudu, sudjelovali u natjecanju lađa te ponosno kružili neretvanskom lađom oko pontona zajedno s venecijanskim gondolama i praškim drvenim brodovima. Njihova je prisutnost dodala posebnu notu manifestaciji, koju svake godine prati tisuće gledatelja sa obližnjih mostova i sprudova Vltave.

Program su uz pozvane uzvanike pratili i brojni građani i turisti, a neretvanski lađari svojim su prisustvom još jednom potvrdili vrijednost očuvanja i promocije neretvanske baštine na međunarodnoj sceni.

 

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Bakin Kruh
SNJEŽANA ĆUŽE Biseri 300px

Najčitanije