Ostanimo u kontaktu

UPOZNAJTE ‘ANDRIJU’!

Predstavljen digitalni asistent za sva pitanja građana o koronavirusu

Objavljeno prije

Andrija, prvi digitalni asistent na bazi umjetne inteligencije koji svojim nadljuskim snagama pomaže u borbi protiv koronavirusa, odnosno digitalni osobni asistent namijenjen svakom hrvatskom građaninu, predstavljen je ovog utorka u Vladi.

Na predstavljanju su sudjelovali ministar uprave Ivan Malenica, ministar zdravstva Vili Beroš, predstojnik Ureda predsjednika Vlade Zvonimir Frka-Petešić, predsjednik udruge CroAI i direktor AI tvrtke Mindsmiths Mislav Malenica te epidemiolog Branko Kolarić.

S Andrijom, koji je ime dobio po dr. Andriji Štamparu, ocu preventive koji je postavio temeljne principe javnog zdravstva primijenjene diljem svijeta, možete komunicirati na WhatsAppu slanjem ključne riječi „Pozdrav“ na broj +385 99 775 3049 koji je potrebno najprije spremiti u imenik. Servis se može aktivirati i klikom na ovu POVEZNICU a aktivacijska poveznica objavljena je i na Andrijinoj službenoj stranici www.andrija.ai.

– Činilo nam se najprimjerenije ime. Ideja je da najprije pomogne zdravstvenim djelatnicima. Funkcionirat će preko chatbota na koronavirus.hr i na Whatsappu pod imenom Andrija – prvo se okupljenima obratio predstojnik Ureda predsjednika Vlade Zvonimir Frka-Petešić i dodao kako će se pomoću Andrije moći napraviti samoprocjena simptoma, odnosno Andrija će postavljati pitanja kao da ste u ordinaciji, samo u digitalnom obliku. Na taj način, naglasio je Frka-Petešić, znatno se rasterećuje sustav.

– Gledali smo druge zemlje poput Singapura ili Koreje koje su razvile digitalne platforme za komunikaciju s vladom i liječnicima. Okupili smo ekipu i evo, razvijen je Andrija – reka je pak epidemiolog Branko Kolarić, koji je pomagao u razvoju Andrije.

– Nemojte biti prekritični prema njemu, on će se još značajno razvijati u narednim danima. Napravili smo ga osjetljivijeg u početku pa će slati obiteljskim liječnicima i one koji imaju slabije simptome – dodao je, a Andrija, istaknuo je, može obraditi desetke tisuća poziva dnevno, što je veliko olakšanje za medicinske radnike.

Govorio je i Mislav Malenica, predsjednik udruge CroAI i direktor AI tvrtke Mindsmiths koji je rekao kako se nada da je ovo uvod u nešto veće i možda digitalizaciju uprave, dok je ministar Beroš istaknuo kako se razmišljalo o tome što još napraviti, jer ako se svi ne pridržavaju mjera, nema rezultata.

– Ovak ose pokušavamo obratiti posebno mlađim generacijama, da im naznačimo važnost odgovornog ponašanja. Naravno da Andrija ne nudi samo općenite odgovore, nego i personalizirana rješenja i daje lakši kontakt i pronalazak adrese za rješenje nekog problema. On će vas specifično uputiti ii omogućiti onima koji to žele da doprinose na djelovanje epidemiološke službe jer mogu dati informacije o zbivanjima unutar njihova doma epidemiolozima – rekao je Beroš i zahvalio svima koji su sudjelovali u stvaranju Andrije.

– Naša je vizija da e-asistent bude naš virtualni suradnik. Želim istaknuti da smo zahvalni svim pojedincima koji su bili uključeni u projekt – poručio je pak ministar uprave Ivan Malenica, koji je odgovorio i na pitanje je li asistent anoniman, istaknuvši kako jest te i kako se podaci o građanima ne prikupljaju.

Epidemiolog Kolarić je rekao kako neće zbog Andrije ljudi neće završiti u samoizolaciji jer Andrija u tom slučaju šalje ljude obiteljskom liječniku.

Zašto je Andrija poseban?
Andrija je digitalni asistent koji koristi umjetnu inteligenciju da bi istovremeno bio povezan s milijunima građana i svim relevantnim institucijama u borbi protiv koronavirusa. U kontaktu s građanima, Andrija pruža pomoć na sljedeći način:

Educira ljude kako da prepoznaju simptome zaraze koronavirusom na sebi i drugima kroz asistiranu samoprocjenu, građani dobivaju bolje razumijevanje rizika potencijalne zaraze, kada mogu biti mirni, a kada trebaju poduzeti nešto na dobrobit sebe i ostalih

Asistira ljudima u kontaktu prema nadležnim institucijama, upućujući svakoga na pravu adresu, čime štedi vrijeme i energiju građanima i liječnicima u ovim trenucima opterećenja na zdravstveni sustav
Omogućuje ljudima da dojavljuju relevantne informacije iz svog kućanstva te na taj način ispunjavaju svoju građansku dužnost pomaganja epidemiolozima ovisnim o podacima u stvarnom vremenu za uspostavu ili ukidanje zaštitnih mjera

Voditelj projekta je Ministarstvo uprave koje provodi digitalizaciju javne uprave, a na kreiranju rješenja radio je tim stručnjaka predvođen epidemiologom prof.dr.sc. Brankom Kolarićem, uz tehničku i informatičku podršku udruženih snaga domaćih tvrtki Mindsmiths, Neos i Oracle Hrvatska, koje su uz Infobip, članice Hrvatske udruge za umjetnu inteligenciju CroAI.

Sve uključene hrvatske tvrtke odlučile su bez naknade velikodušno dati svoj doprinos i zajedno sudjelovati u nacionalnom naporu suzbijanja epidemije novim koronavirusom.

OBAVIJEST MASLINARIMA

Bilježi se let leptira 1. generacije maslininog moljca – Prays oleae

Objavljeno prije

Obavještavamo maslinare Dubrovačko-neretvanske županije da se na opažačkim mjestima bilježi let leptira 1. generacije maslininog moljca (Prays oleae)  u srednjem do jakom intenzitetu.

Razvojni stadiji maslina variraju ovisno o položaju i sorti , na južnim položajima uz more u sljedećem tjednu očekuje se  početak cvatnje. Upućujemo maslinare na pregled maslinika na prisutnost štetnika te da  pred otvaranje cvjetnih resa naprave usmjerenu zaštitu .

Za suzbijanje maslininog moljca mogu se primijeniti biološki pripravci na osnovi Bacillus thuringiensis subsp. Kurstaki  trgovačkog imena : Baturad WP, Biobit WP, Dipel DF koji su  dozvoljeni u ekološkoj proizvodnji .

Za suzbijanje maslininog moljca u konvencionalnoj proizvodnji dozvoljeni i registrirani su pripravci na osnovi aktivnih tvari:

Spinetoram:  Delegate 250 EW

Fosmet : Imidan 50 WG

Deltametrin:  Decis 2,5 EC, Cythrin max, Decis 100 EC, Poleci plus, Scatto, Rotor super, Ritmus, Demetrina 25 EC.

Prilikom primjene insekticida u voćnjaku potrebno je poduzeti dodatne mjere za zaštitu pčela: prije zaštite obavezno pokosite voćnjak ako su u njemu prisutni korovi u fazi cvatnje te primijeniti insekticide nakon cvatnje, u kasnim večernjim satima kada nema leta pčela.

Podaci o registriranim SZB u RH vode se u  Fitosanitarnom  informacijskom  sustavu (FIS) dostupnom na web adresi: ( https://fis.mps.hr/trazilicaszb/)

Korisnik ne smije posjedovati, skladištiti niti primijeniti sredstva koja nisu registrirana u RH.

Sredstava za zaštitu bilja primjenjivati u skladu s dozvolom poštujući upute, ograničenja, obavijesti i upozorenja navedenim na etiketi za uporabu.

Ivana Tomac Talajić  dipl. ing. agr.
e-mail: Ivana.Tomac.Talajic@mps.hr

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl7 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije