Ostanimo u kontaktu

POZNATI MOGUĆI DATUMI PARLAMENTARNIH IZBORA 2020

Plenković najavio raspuštanje Sabora 18. svibnja ‘Smatramo da je trenutak primjeren’

Premijer Andrej Plenković objavio je kada možemo očekivati raspuštanje Sabora i nove parlamentarne izbore.

Objavljeno prije

Foto: PrintScreen / Dnevnik.hr

Premijer Andrej Plenković okupio je u Banskim dvorima vladajuću koaliciju. Teme sastanka su odluka o raspuštanju Sabora, raspisivanje parlamentarnih izbora.

Kako je rekao, do raspuštanja Hrvatskog sabora doći će u ponedjeljak 18. svibnja, piše Dnevnik.hr.

– Razlog zbog kojeg to želimo je što je naša Vlada u protekle tri godine i sedam mjeseci ostvarila sve ključne ciljeve koje smo postavili u našem programu 2016. kad smo dobili većinsko povjerenje hrvatskih birača, kazao je Plenković.

– Smatram da smo sada, nakon što smo pokazali proteklih mjeseci kako se nositi u krizi bez presedana, u našem djelovanju za očuvanje radnih mjesta i gospodarstva, a s obzirom na sve izazove koji su pred nama, mi želimo ići po novo povjerenje hrvatskih birača. To je naš cilj, – naveo je.

Izbori krajem lipnja ili početkom srpnja

– Smatramo da je ovaj trenutak primjeren, da je epidemioločka situacija dobro i da ćemo, uz vrlo odgovorno ponašanje građana, biti u mogućnosti organizirati izbore, – dodao je i najavio da bi izbori mogli biti 21. ili 28. lipnja, odnosno 5 ili 12. srpnja.

– Ja sam nakon sastanka razgovarao s predsjednikom, obavijestio sam ga o ovoj odluci. Sada je na njemu da donosi odluke koje su mu dodijeljene sukladno zakonu, – naveo je Plenković.

Smatra da ne bi trebalo biti problema s predsjednikom Zoranom Milanovićem oko raspisivanja izbora.

– On ima političkog iskustva, kao i ja i razumije što je na stvari. Shvaćam i naš i njegov stav, a to je da se izbori provedu na zakonit način, da svi imaju jednake šanse, – objasnio je Plenković dodajući kako ne vidi otvorena pitanja u tome.

Uvjeren da će oformiti saborsku većinu

Kazao je kako Vlada nakon raspuštanja Sabora neće biti tehnička, već u formi kada je Sabor raspušten i shodno tome može donositi odluke koje se tiču zdravstvene sigurnosti građana u vrijeme pandemije koronavirusa. – Vrlo je jasno što sve ta Vlada može raditi, tu nema nikakvoga problema, – dodao je.

Plenković je uvjeren da će nakon izbora zajedno s partnerima oformiti parlamentarnu većinu i imati političku stabilnost, koja je preduvjet za sve što su do sada kao Vlada ostvarili.

– Preostaje nam praktički još šest tjedana predsjedanja EU-om, to je u okvirima da i taj posao do kraja obavimo maksimalno odgovorno i da nakon toga idemo po novo povjerenje građana i birača, – naglasio je.

– Svatko tko poznaje političku povijest Hrvatske, osobito demokratsku, može pogledati datume o izborima. Mi smo od 11. rujna manje od četiri mjeseca, u izbornoj smo godini, – istaknuo je Plenković.

– HDZ će ići na ove izbore kao i 2016., na način da pobijedi. Kasnije ćemo razgovarati o koaliranjima, – naveo je Plenković.

Komentirao zakon o obnovi Zagreba

O zakonu o obnovi grada Zagreba rekao je kako tu nema nikakvih problema, pa je tijekom sastanka koalicije u Vladi bio održan i sastanak predstavnika Grada Zagreba i Ministarstava graditeljstva, državne imovine i kulture.

– Usuglašen je tekst zakona kao prijedlog za javnu raspravu, očekujem i mislim da taj zakon Zagreb i građani zavrjeđuju. Svi koji imaju ideje i sugestije i prijedloge rade na tome da se zakon poboljša. Odluke koje smo donijeli u međuvremenu su jako dobre, – poručio je.

Tu je država, dodao je, stala sa sredstvima iz proračuna kroz rebalans koji će se usvojiti u ponedjeljak “da se to riješi”. – Mislim da smo s te strane riješili ono što je akutno, a onda ćemo uzeti vrijeme i kada se formira nova vlast i nova većina usvajati zakon, – zaključio je premijer.

Oporba protiv izbora

Oporba je i danas prozvala HDZ za nepoštenu utakmicu i nastavlja kritizirati poteze vladajućih oko datuma. Ipak u SDP-u kažu kako mogu računati i na njihove ruke oko raspuštanja Sabora, ako se zadovolji sloboda kretanja i javnog okupljanja s obzirom na stanje s koronavirusom, a na biračkim mjestima osiguraju zaštitna sredstva.

– Ako uvjeta nema onda mislim da bi dizanje ruke za raspisivanje izbora bilo neodgovorno. Ovdje se radi o zaštiti života i zdravlja građana. U zadnjih dva mjeseca smo se odrekli puno toga, svi mi, i sada to baciti ovako je po meni naprosto suludo, to je apsolutno kukavičluk i više od toga, – kazao je SDP-ov Peđa Grbin.

– Ovo su izbori za HDZ. Oni te izbore tempiraju, oni ih guraju u ljeto kako bi ostvarili što bolji rezultat i logično je da onda kriju i datum raspuštanja Sabora i sam datum izbora kao zmija noge, – smatra Mostov Nikola Grmoja.

METKOVSKO LJETO 2020.

Otkrijte što vas očekuje u sklopu ovogodišnjeg ‘Uličnog skrivenog filma’

Objavljeno prije

U sklopu Metkovskog ljeta 2020. održat će se dvije projekcije ‘uličnog skrivenog filma’, riječ je o crtiću ‘Pazi se čarobnjaka‘ koji će se održati na platou ispred crkve sv. Nikole i oskarovcu ‘Parazit‘ u Skalama II, te klavirskom recitalu Lovre Marušića u Galeriji GKS-a.

Organizator je Ustanova za kulturu i sport grada Metkovića, donosimo više detalja o samim događajima

7.7. (utorak) Crtani film „Pazi se čarobnjaka“ – 20:45 – ispred crkve sv. Nikole
Animirana obiteljska avantura prati dječaka Terryja koji je zalutao u kraljevstvo Groovynham na koje je zli čarobnjak Grump bacio čaroliju mraka i osmijeh pretvorio u stvar prošlosti. Terry putuje Kraljevstvom u potrazi za čarolijom koja će pomoći da sretno vrati kući, a na putu susreće veliki broj neobičnih i prekrasnih bića…Animirana obiteljska avantura prati dječaka Terryja koji je zalutao u kraljevstvo Groovynham na koje je zli čarobnjak Grump bacio čaroliju mraka i osmijeh pretvorio u stvar prošlosti. Terry putuje Kraljevstvom u potrazi za čarolijom koja će pomoći da sretno vrati kući, a na putu susreće veliki broj neobičnih i prekrasnih bića…

8.7. (srijeda) Ulični skriveni film – Parazit – 21:00 – Skale II
NAJBOLJI FILM 2019.! DOBITNIK 4 NAGRADE OSCAR:
–  Najbolji film
–  Najbolji redatelj
–  Najbolji originalni scenarij
–  Najbolji međunarodni film
Četveročlana obitelj Ki-taeka je bliska, ali potpuno nezaposlena, pred njom je mračna budućnost. Sina Ki-wooa preporučuje njegov prijatelj, student na prestižnom sveučilištu, za dobro plaćeni posao podučavanja, te se nada da će tako imati redovite prihode. Sa svim očekivanjima svoje obitelji, Ki-woo odlazi u obiteljski dom na intervju. Stigavši u kuću gospodina Parka, vlasnika globalne IT tvrtke, Ki-woo susreće njegovu suprugu Yeon-kia, lijepu mladu damu. Ali nakon ovog prvog susreta između dviju obitelji, uslijediti će nezaustavljivi niz nezgoda.

9.7. (četvrtak) Lovre Marušić – klavirski recital – 21:00 – Galerija GKS-a
O Lovri Marušiću već se govori kao o jednom od najvećih hrvatskih pijanista novog naraštaja. Mladi Omišanin, diplomand zagrebačke Muzičke akademije, poslijediplomski studij nastavio je na prestižnoj Visokoj glazbenoj školi Franz Liszt u Weimaru. Za iznimne rezultate tijekom studija dobio je Rektorovu i Dekanovu nagradu Sveučilišta u Zagrebu, a dobitnik je i brojnih nagrada na uglednim europskim pijanističkim natjecanjima. Lovre Marušić svoje je profesore osvajao predanošću, talentom i upornošću u radu, a sada kao samostalni umjetnik publiku osvaja hrabrim i zrelim interpretacijama te senzibilnošću koja izvire iz svakog njegova tona. Ne boji se uhvatiti ukoštac s najkompleksnijim djelima pijanističke literature i zato je pred njim blistava glazbena budućnost!

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama10 300×250

Najčitanije