Ostanimo u kontaktu
AKCIJA! Dalmata Jura shop LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

POZNATI MOGUĆI DATUMI PARLAMENTARNIH IZBORA 2020

Plenković najavio raspuštanje Sabora 18. svibnja ‘Smatramo da je trenutak primjeren’

Premijer Andrej Plenković objavio je kada možemo očekivati raspuštanje Sabora i nove parlamentarne izbore.

Objavljeno prije

Foto: PrintScreen / Dnevnik.hr

Premijer Andrej Plenković okupio je u Banskim dvorima vladajuću koaliciju. Teme sastanka su odluka o raspuštanju Sabora, raspisivanje parlamentarnih izbora.

Kako je rekao, do raspuštanja Hrvatskog sabora doći će u ponedjeljak 18. svibnja, piše Dnevnik.hr.

Sveznalica 7400xXpx

– Razlog zbog kojeg to želimo je što je naša Vlada u protekle tri godine i sedam mjeseci ostvarila sve ključne ciljeve koje smo postavili u našem programu 2016. kad smo dobili većinsko povjerenje hrvatskih birača, kazao je Plenković.

– Smatram da smo sada, nakon što smo pokazali proteklih mjeseci kako se nositi u krizi bez presedana, u našem djelovanju za očuvanje radnih mjesta i gospodarstva, a s obzirom na sve izazove koji su pred nama, mi želimo ići po novo povjerenje hrvatskih birača. To je naš cilj, – naveo je.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Izbori krajem lipnja ili početkom srpnja

– Smatramo da je ovaj trenutak primjeren, da je epidemioločka situacija dobro i da ćemo, uz vrlo odgovorno ponašanje građana, biti u mogućnosti organizirati izbore, – dodao je i najavio da bi izbori mogli biti 21. ili 28. lipnja, odnosno 5 ili 12. srpnja.

– Ja sam nakon sastanka razgovarao s predsjednikom, obavijestio sam ga o ovoj odluci. Sada je na njemu da donosi odluke koje su mu dodijeljene sukladno zakonu, – naveo je Plenković.

Smatra da ne bi trebalo biti problema s predsjednikom Zoranom Milanovićem oko raspisivanja izbora.

– On ima političkog iskustva, kao i ja i razumije što je na stvari. Shvaćam i naš i njegov stav, a to je da se izbori provedu na zakonit način, da svi imaju jednake šanse, – objasnio je Plenković dodajući kako ne vidi otvorena pitanja u tome.

Uvjeren da će oformiti saborsku većinu

Kazao je kako Vlada nakon raspuštanja Sabora neće biti tehnička, već u formi kada je Sabor raspušten i shodno tome može donositi odluke koje se tiču zdravstvene sigurnosti građana u vrijeme pandemije koronavirusa. – Vrlo je jasno što sve ta Vlada može raditi, tu nema nikakvoga problema, – dodao je.

Plenković je uvjeren da će nakon izbora zajedno s partnerima oformiti parlamentarnu većinu i imati političku stabilnost, koja je preduvjet za sve što su do sada kao Vlada ostvarili.

– Preostaje nam praktički još šest tjedana predsjedanja EU-om, to je u okvirima da i taj posao do kraja obavimo maksimalno odgovorno i da nakon toga idemo po novo povjerenje građana i birača, – naglasio je.

– Svatko tko poznaje političku povijest Hrvatske, osobito demokratsku, može pogledati datume o izborima. Mi smo od 11. rujna manje od četiri mjeseca, u izbornoj smo godini, – istaknuo je Plenković.

– HDZ će ići na ove izbore kao i 2016., na način da pobijedi. Kasnije ćemo razgovarati o koaliranjima, – naveo je Plenković.

Komentirao zakon o obnovi Zagreba

O zakonu o obnovi grada Zagreba rekao je kako tu nema nikakvih problema, pa je tijekom sastanka koalicije u Vladi bio održan i sastanak predstavnika Grada Zagreba i Ministarstava graditeljstva, državne imovine i kulture.

– Usuglašen je tekst zakona kao prijedlog za javnu raspravu, očekujem i mislim da taj zakon Zagreb i građani zavrjeđuju. Svi koji imaju ideje i sugestije i prijedloge rade na tome da se zakon poboljša. Odluke koje smo donijeli u međuvremenu su jako dobre, – poručio je.

Tu je država, dodao je, stala sa sredstvima iz proračuna kroz rebalans koji će se usvojiti u ponedjeljak “da se to riješi”. – Mislim da smo s te strane riješili ono što je akutno, a onda ćemo uzeti vrijeme i kada se formira nova vlast i nova većina usvajati zakon, – zaključio je premijer.

Oporba protiv izbora

Oporba je i danas prozvala HDZ za nepoštenu utakmicu i nastavlja kritizirati poteze vladajućih oko datuma. Ipak u SDP-u kažu kako mogu računati i na njihove ruke oko raspuštanja Sabora, ako se zadovolji sloboda kretanja i javnog okupljanja s obzirom na stanje s koronavirusom, a na biračkim mjestima osiguraju zaštitna sredstva.

– Ako uvjeta nema onda mislim da bi dizanje ruke za raspisivanje izbora bilo neodgovorno. Ovdje se radi o zaštiti života i zdravlja građana. U zadnjih dva mjeseca smo se odrekli puno toga, svi mi, i sada to baciti ovako je po meni naprosto suludo, to je apsolutno kukavičluk i više od toga, – kazao je SDP-ov Peđa Grbin.

– Ovo su izbori za HDZ. Oni te izbore tempiraju, oni ih guraju u ljeto kako bi ostvarili što bolji rezultat i logično je da onda kriju i datum raspuštanja Sabora i sam datum izbora kao zmija noge, – smatra Mostov Nikola Grmoja.

PRIJEDLOG PRORAČUNA ZA 2023. GODINU

Komunalna infrastruktura u fokusu Općine Zažablje, načelnica Vrnoga razliku planira osigurati kroz HR natječaje i EU fondove

Objavljeno prije

Prijedlog proračuna Općine Zažablje za 2023. godinu iznosi 350.730 eura, a općinski vijećnici te neretvanske općine o njemu će raspravljati na sjednici Općinskog vijeća koja bi se trebala održati 10. prosinca.

Predstavljajući glavne stavke proračuna načelnica Općine Zažablje Maja Vrnoga je rekla kako su najznačajnija ulaganja u kupnju i gradnju komunalne infrastrukture u iznosu od 238.415 eura.

Sveznalica 7400xXpx

– Taj novac planiramo osigurati prijavom na natječaje ministarstava, fondova i programa iz EU. – kazala je Vrnoga.

Prema njezinim riječima, prihodovnu stranu proračuna čine prihodi od poreza u iznosu od 73 tisuće eura, dok sredstva fiskalne decentralizacije iznose 115.600 eura, a kroz pomoći za projekte planiraju osigurati iznos od 138.615 eura.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

– U fazi smo pripreme projekta Centra aktivnog turizma Vidonje koji uključuje obnovu stare škole, uz razne popratne sadržaje, primjerice cikloturizam i pješačke staze, pa nam je glavnina sredstava usmjerena na taj projekt. Također, planiramo nastaviti s izgradnjom parkinga ispod groblja u Mliništu, proširenje ceste Vukov klanac – Brestica, te unaprijediti poslovanje kroz digitalizaciju. – rekla je načelnica Općine Zažablje Maja Vrnoga.

Za Južni.hr piše Kate Šutalo Cvjetković

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Jastučići s čokoladom 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije