Ostanimo u kontaktu
AKCIJA! Dalmata Jura shop LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

UVOZ-IZVOZ

Povrće i voće može preko Unke i Gabela Polja

Objavljeno prije

plastenik

Nakon stupanja na snagu pravilnika o tržišnim standardima za uvoz voća i povrća preko granice, koji je objavljen u Narodnim novinama 24. prosinca, odahnuli su neretvanski poljoprivrednici, koji imaju posjede u susjednoj Hercegovini, prenosi Slobodna Dalamacija.

Sveznalica 7400xXpx

Prema novim europskim pravila njima nije bilo dopušteno uvoziti poljoprivredne proizvode iz pograničnog područja susjedne BiH, preko malograničnih prijelaza Gabela Polje i Unka te preko graničnog prijelaza Doljani, već su svi bili upućivani na pedesetak kilometara udaljen međunarodni prijelaz Nova Sela, gdje je obavljana carina i fitopatološka kontrola.

To je lokalnom stanovništvu otežavalo i poskupljivalo uvoz vlastitih poljoprivrednih proizvoda u Republiku Hrvatsku. Dakle, riječ je o poljoprivrednicima koji imaju plastenike i voćnjake s druge strane granice u dubini do pet kilometara.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Dokaz o vlasništvu

Kako bi uvezli voće i povrće iz BiH, državljani RH, nositelji pogranične propusnice dužni su predočiti dokaz o vlasništvu poljoprivrednog zemljišta u pograničnom području susjedne treće zemlje (zemljišnoknjižni uložak, izvod iz katastarskog plana ili iznimno prema procjeni Ministarstva i drugi dokument kojim korisnik dokazuje pravo korištenja poljoprivrednog zemljišta u pograničnom području susjedne treće zemlje te odobrenje Ministarstva poljoprivrede za uvoz voća i povrća.

Budući da je riječ o dokumentaciji, koja se vrlo lako može pribaviti svi oni koji pokušavaju ilegalno prevesti voće i povrće riskiraju kaznene prijave, što će ih u konačnici puno više koštati.

ČISTOĆA METKOVIĆ

Potpisan ugovor za izgradnje kompostane Metković

Objavljeno prije

Ugovor za projekt izgradnje kompostane Metković potpisali su danas direktor Čistoće Metković Tomislav Jakić te predstavnici tvrtki izvođača radova, Texo gradnja d.o.o. i Trag d.o.o., Pero Račić i Valento Šutalo, a uz nazočnost gradonačelnika Metkovića Dalibora Milana.

Ukupna vrijednost investicije je 24 milijuna kuna, pri čemu je Čistoća Metković dobila 12 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz europskih fondova. Vrijednost radova je 16 milijuna kn, a planirani rok završetka je 18 mjeseci.

Sveznalica 7400xXpx

Lokacija kompostane bit će u Vrbovcima, na čestici površine 1.8 ha, a njezinom izgradnjom osigurat će se infrastruktura potrebna za biološku obradu odvojeno prikupljenog biootpada, što će doprinijeti unaprjeđenju sustava gospodarenja komunalnim otpadom na području Grada Metkovića.

Na postrojenju za obradu biootpada obrađivat će se biootpad sakupljen na području gradova Metkovića i Opuzena te susjednih općina Kula Norinska i Zažablje. Dodatno će se na kompostanu dovoziti i biootpad od proizvodnje voća i povrća koji će se preuzimati od poslovnih subjekata, a rješavat će se i dugogodišnji problem otpadne mandarine koja se trenutno odlaže na neprimjerene načine.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

– Izgradnjom kompostane Grad Metković će zaokružiti sustav održivoga gospodarenja otpadom, u koji smo u protekle četiri godine uložili znatna sredstva te napore. Važno je napomenuti kako smo u sustav održivoga gospodarenja otpadom uložili 43,7 milijuna kn, a od čega nam je 26,2 milijuna sufinancirano iz različitih fondova. Kroz projekt ‘Učimo gospodariti otpadom’ proveli smo edukaciju građana, nabavili smo 8680 spremnika za odvojeno prikupljanje otpada koje su u fazi isporuke krajnjim korisnicima, nabavili smo dva nova vozila specijalizirana za odvojeno prikupljanje otpadom, a u tijeku je i izgradnja sortirnice te nadvišenja odlagališta otpada na Dubravici, – istaknuo je gradonačelnik Dalibor Milan.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Jastučići s čokoladom 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije