Ostanimo u kontaktu
AKCIJA! Dalmata Jura shop LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

KLIMATSKE PROMJENE

Povećana razina mora i povećane temperature velika su opasnost za neretvansku poljoprivredu

Objavljeno prije

Razina Jadranskog mora porasla je od 1990-te godine za 10 centimetara, pa se mogu očekivati intenzivnije poplave i sve veća slanost tla, izjavila je dr.sc. Natalija Dunić s Instituta  za oceanografiju i ribarstvo u Splitu.

Tijekom proteklih 60 godina temperatura površinskog sloja morske vode povišena je za 1,8 stupnjeva, a od 1980-te za 1 stupanj C.

Sveznalica 7400xXpx

Posljedice porasta srednje razine mora već se godinama osjećaju na području doline Neretve, posebno u ljetnom razdoblju, a zbog saliniteta tla smanjuju se prinosi u poljoprivredi.

Kako povišena razina mora pojačava obalnu eroziju strmovita područja uz obalu počinju se urušavati, a ponajviše se događaju odroni na plažama koji su i posljedica morskih valova. Nastave li temperature i razina mora rasti, dolina Neretve za nekoliko desetljeća ne bi mogla razvijati intenzivnu poljoprivredu. Obalni pojas pomicat će se sve više prema unutrašnjosti, izjavila je doktorica znanosti Nataša Dunić.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

PRIJEDLOG PRORAČUNA ZA 2023. GODINU

Komunalna infrastruktura u fokusu Općine Zažablje, načelnica Vrnoga razliku planira osigurati kroz HR natječaje i EU fondove

Objavljeno prije

Prijedlog proračuna Općine Zažablje za 2023. godinu iznosi 350.730 eura, a općinski vijećnici te neretvanske općine o njemu će raspravljati na sjednici Općinskog vijeća koja bi se trebala održati 10. prosinca.

Predstavljajući glavne stavke proračuna načelnica Općine Zažablje Maja Vrnoga je rekla kako su najznačajnija ulaganja u kupnju i gradnju komunalne infrastrukture u iznosu od 238.415 eura.

Sveznalica 7400xXpx

– Taj novac planiramo osigurati prijavom na natječaje ministarstava, fondova i programa iz EU. – kazala je Vrnoga.

Prema njezinim riječima, prihodovnu stranu proračuna čine prihodi od poreza u iznosu od 73 tisuće eura, dok sredstva fiskalne decentralizacije iznose 115.600 eura, a kroz pomoći za projekte planiraju osigurati iznos od 138.615 eura.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

– U fazi smo pripreme projekta Centra aktivnog turizma Vidonje koji uključuje obnovu stare škole, uz razne popratne sadržaje, primjerice cikloturizam i pješačke staze, pa nam je glavnina sredstava usmjerena na taj projekt. Također, planiramo nastaviti s izgradnjom parkinga ispod groblja u Mliništu, proširenje ceste Vukov klanac – Brestica, te unaprijediti poslovanje kroz digitalizaciju. – rekla je načelnica Općine Zažablje Maja Vrnoga.

Za Južni.hr piše Kate Šutalo Cvjetković

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Jastučići s čokoladom 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije