Ostanimo u kontaktu
ULTIMATE SPORTS GYM – 1200×250

PELJEŠKI MOST

Postavljanje pilota za most ide brže od planiranog, ali radovi na prilaznoj cesti stoje

Objavljeno prije

Gradilište pelješkog mosta između Komarne i Brijeste ovih je dana poprimilo potpuno novi izgled. Brodom “Zhen hua 34” iz Kine je dopremljeno 12 plovnih objekata.

Među njima su plovne dizalice, trajekti, tegljač i platforme pa se već na prvi pogled može zaključiti da se radovi zahuktavaju. Inače, radovi u podmorju teku predviđenom dinamikom te je već zabijeno 77 pilota od ukupno 148, koji će nositi pelješki most.

Početni piloti su bili dužine od 126 do 128 metara, dok se sada zabijaju oni dužine 80 metara, što je veoma zahtjevan posao.

Kompliciran zahvat

Riječ je o vrlo kompliciranom zahvatu, posebno kada se uzme u obzir zaštita podmorja Neretvanskog kanala. Pilot se zabija u muljevito dno do čvrste stjenovite podloge. Zatim slijedi izvlačenje mulja, čija je naslaga na sredini Neretvanskog kanala oko 70 metara, te ubacivanje armiranog betona u cijevi pilota.

Kako bi se smanjile vibracije u podmorju primjenjuje se sustav “air bubble courtain”, koji se pokazao učinkovitom kod ovakvih zahvata. Naime, oko pilota koji se zabija postavit će se zaštitna kolona unutar koje ostaju mjehurići zraka koji izlaze na površinu i ne šire vibracije u podmorju.

Da radovi u Neretvanskom kanalu teku prema planu potvrdio nam je i Jere Šegedin, glavni inženjer i voditelj projekta ispred “Hrvatskih cesta”.

Sam dolazak ove flote brodova je potvrda da je stanje na gradilištu dobro. Ova plovila su osnova za početak sljedeće faze radova. Došle su i klapete za odvoz materijala koji će se kopati iz pobijenih pilota te trajekti za prijevoz betona za njihovo betoniranje.

– Još uvijek se pobijaju piloti i njihovo zabijanje ide brže od plana. Ovi sada su kraći pa i samo zabijanje ide brže i učinkovitije. Dnevno se postave četiri pilota, a kompletan posao zabijanja trebao bi biti dovršen početkom svibnja – kazao je Šegedin, naglašavajući da su na putu iz Kine dva broda, koja dovoze dodatnu opremu za gradnju mosta.

Naredna faza radova je iskapanje materijala iz zabijenih pilota te betoniranje.

U armiračkom pogonu u Brijesti tako se već proizvode armaturni koševi – rekao je Šegedin.

Tri javne nabave

I dok radovi u Neretvanskom kanalu na pelješkom mostu poprilično dobro napreduju, a samo gradilište poprima novi izgled – jer se na njemu nalaze deseci plovnih objekata, platformi, dizalica i brodova – ništa se ne radi na pelješkim cestama, pa je realno očekivati da se most izgradi prije pristupnih cesta.

A pelješke ceste kasne zbog komplicirane papirologije i Zakona o javnoj nabavi, na što nitko ne može utjecati, pa ni predsjednica RH, koja je primila izaslanstvo China Road and Bridge Corporation (CRBC), izvođača radova izgradnje mosta Pelješac, koji su je informirali da se radovi na mostu izvode brže nego što je planirano.

Podsjetimo, u tijeku su tri postupka javne nabave: izgradnja dionice Duboka – Sparagovići, stonske obilaznice (podionice Sparagovići – Papratno i Papratno – Doli) te nadmetanje za opremanje i napajanje dionice Duboka – Sparagovići.

Premda u “Hrvatskim cestama” ističu da je rok za dovršetak cijelog projekta – gradnje mosta i pristupnih cesta 31. siječnja 2022., to očito neće biti tako zbog trenutačnih i budućih žalbi u postupcima javnih nabava.

Izvor Slobodna Dalmacija / Piše Stanislav Soldo / Foto Denis Jerković – Hanza Media

RIBARSKA NOĆ U OPĆINI KULA NORINSKA

Krvavac je sinoć ispunio miris ribe s gradela, dobre zabave nije nedostajalo

Objavljeno prije

Sinoć je Krvavac ispunio miris ribe s gradela. Svi posjetitelji sa Covid potvrdama uživali su u besplatnim gastromoskim delicijama neretvanskog kraja.

Za dobru zabavu pobrinula se Grupa Narona, a kako je bilo donosimo u kratkoj foto-galeriji.

OVAJ DOGAĐAJ FINANCIRAN JE UZ POMOĆ EUROPSKOG FONDA ZA POMORSTVO I RIBARSTVO.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija S20 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije