Ostanimo u kontaktu
AKCIJA! Dalmata Jura shop LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

OBAVIJEST MASLINARIMA

Porast temperature nakon oborina omogućiti vrlo povoljne uvjete za razvoj bolesti ‘paunovog oka’

Objavljeno prije

Proteklih dana na području  Dubrovačko-neretvanske županije palo je od 38-60 mm oborina, izuzev Grude/Konavle gdje zabilježeno preko 200 mm. Agroklimatske stanice prema prognoznim modelima zabilježile su uvjete za zarazu uzročnikom paunovog oka (Spilocaea oleagina) što će u narednim danima uz porast temperature omogućiti vrlo povoljne uvjete za razvoj bolesti .

Kod planiranja zaštite od uzročnika paunovog oka u maslinicima gdje su vidljivi simptomi zaraze preporučujemo koristiti fungicide sistemičnog djelovanja: Nativo 75 WG, Stroby WG, Syllit 544 SC, Sugoby, Quimera. Primjenom pripravaka na osnovi bakra u maslinicima koji imaju veću zarazu paunovim okom može doći do“ bakrenog šoka“ koji će se  manifestirati  odbacivanjem zaraženih listova i gubitkom lisne mase.       

Sveznalica 7400xXpx

U maslinicima gdje je obavljena rigorozna rezidba  zaštitu od uzročnika paunovog oka moguće  je napraviti  jednim od pripravaka na osnovi bakra zbog dezinfekcijskog djelovanja na rane nastale od rezidbe i preventivne zaštite od uzročnika  bakterijskog raka  (Pseudomonas syringae pv. savastanoi )

U maslinicima gdje  je zabilježena prisutnost štitastih uši ( maslinin medić, maslinine štitasta uši) napraviti  tretiranje mineralnim uljem : Bijelo ulje EC, Mineralno svijetlo ulje EC , Ovitex ,Ovipron i dr.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Obratiti pozornost na pojavu potkornjaka (Hylesinus oleiperda, Phloeotribus scarabeoides), ukloniti napadnute izboje. Uputno je  nakon rezidbe  ostaviti u nasadu lovne grane koje se trebaju iznijeti iz maslinika najdalje do kraja travnja ili postaviti  lovke za masovni ulov (alkohol+vizualna ploča).     

Maslinici u sustavu ekološke proizvodnje mogu koristiti registrirane i dozvoljene pripravke  prema  FIS bazi:

AKTIVNA TVAR TRGOVAČKI NAZIV NAČIN DJELOVANJA MAKSIMALNI BROJ TRETIRANJA U VEGETACIJI
bakarni oksid NORDOX 75 WG kontaktno
bakarni oksiklorid NEORAM WG kontaktno
bakarni oksiklorid CUPRABLU Z 35 WG, CUPRA kontaktno 3
bakarni hidroksid+

bakarni oksiklorid

 

AIRONE SC

kontaktno, površinsko 2
Bacillus amyloliquefaciens soj QST 713  

SERENADE ASO

 

biološki fungicid i baktericid 6

Pripravke upotrijebiti prema uputi proizvođača i u skladu s Fitosanitarnim informacijskim sustavom http://fis.mps.hr/trazilicaszb/

Nakon tretiranja popuniti evidencijski list o uporabi sredstava za zaštitu bilja, a potrošenu ambalažu zbrinuti na propisani način.

Ivana Tomac Talajić  dipl. ing. agr.
 e-mail: Ivana.Tomac.Talajic@mps.hr

IMATE INFORMACIJU, TEMU ILI MIŠLJENJE, A NE ZNATE KAKO IH NAPISATI EVO KNJIGE ZA VAS

Objavljena knjiga ‘Novinarski žanrovi – forme u eri postistine i digitalnih medija’, autora dr. sc. Miroslava Vasilja

Objavljeno prije

Novinarski žanrovi – forme u eri postistine i digitalnih medija” – druga je knjiga autora dr. sc. Miroslava Vasilja docenta na studijima novinarstva, odnosa s javnošću i informacijskih znanosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru. Knjiga govori o načinima na koje novinari, PR djelatnici, studenti, publika i aktivni korisnici novih medija putem žanrova – formi mogu što jednostavnije i profesionalnije napisati, snimiti i uobličiti informaciju, temu, stav ili mišljenje koje žele plasirati u javnosti.

Autor navodi kako su novinarski žanrovi neka vrsta ugovora između novinara i publike. Oni nisu dogmatiziriani niti zadani, nego su način-strukture kako što točnije, poštenije, jednostavnije, brže i razumljivije plasirati informacije, teme, stavove i mišljenja.

Sveznalica 7400xXpx

Jedan od recenzenata knjige prof. dr. sc. Zoran Tomić navodi kako nam „autor otkriva da su uz poštivanje novinarske etike žanrovi najbolja i najjednostavnija metoda kako umjesto lažnih vijesti pisati vijesti, kako se umjesto alternativnim činjenicama baviti činjenicama i kako se u vremenu postistine baviti istinom.“

U knjizi je detaljno opisano šesnaest žanrova od vijesti, izvješća, prikaza, liveblogginga, komentara, članka, analize, kritike, reportaže, portreta, feljtona, bilješke, intervjua, ankete, izjave do panel-rasprave. Za svaki žanr naveden je grafički prezentiran i strukturalno analiziran primjer iz hrvatskih i bosanskohercegovačkih medija.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Professor emeritus sa Sveučilišta u Zagrebu Marko Sapunar piše kako je riječ o knjizi koja pomiče granice tradicionalnog udžbenika o novinarstvu i medijima. „Izniman je spoj teorije i prakse.“ Inače o svakom žanru pojedinačno i drugim segmentima vezanim za novinarske žanrove u knjizi o svojim profesionalnim iskustvima govore istaknuta imena hrvatskog i bh. novinarstva od Gorana Milića, Joze pvakovića, Zorana Krešića, Tihomira Dujmovića, Valentine Rupčić, Milana Šutala, Jagne Pogačnik, Aleksandra Stankovića, Željke Ogreste, Ivice Radoša, Branimira Bilića, Snježane Pavić, Amila Dučića, Đurice Drobca, Siniše Kovačića, Branimira Tomurada, Anamarije Dedić, Velimira Begića, Manule Bojo…

Autor knjige dr. sc. Miroslav Vasilj ističe kako će upravo teorija i praksa novinarskih žanrova, njihovo poznavanje ili nepoznavanje, uz novinarsku etiku, biti ključan pokazatelj u razlikovanju vjerodostojnih od nevjerodostojnih medija te novinara profesionalaca od aktivista koji se lažno predstavljaju kao novinari.

Iskustvo u medijima Vasilj je stekao kao novinar, urednik, voditelj, autor emisija, analitičar i komentator u Večernjem listu, HTV-u Mostar, Dnevnom listu, Radiju Herceg-Bosne, Radiju Dobre vibracije… Trenutačno je urednik i voditelj emisije Kompas na RTV Herceg-Bosne te kolumnist portala Pogled.ba. Sudjelovao je i u pokretanju brojnih medija sa sjedištem u Mostaru i Hercegovini.

Autor je i brojnih znanstvenih radova te knjige Sportsko novinarstvo – prve takve u ovom dijelu Europe koja je ujedno sveučilišni udžbenik te se koristi kao obvezna literatura na mnogim sveučilištima u Hrvatskoj, BiH i drugim susjednim zemljama. Član je AIPS-a – svjetske udruge sportskih novinara čije je sjedište u švicarskoj Lausannei.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Jastučići s čokoladom 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije