Ostanimo u kontaktu
Dalmata Jura shop LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

OBAVIJEST MASLINARIMA

Porast temperature nakon oborina omogućiti vrlo povoljne uvjete za razvoj bolesti ‘paunovog oka’

Objavljeno prije

Proteklih dana na području  Dubrovačko-neretvanske županije palo je od 38-60 mm oborina, izuzev Grude/Konavle gdje zabilježeno preko 200 mm. Agroklimatske stanice prema prognoznim modelima zabilježile su uvjete za zarazu uzročnikom paunovog oka (Spilocaea oleagina) što će u narednim danima uz porast temperature omogućiti vrlo povoljne uvjete za razvoj bolesti .

Kod planiranja zaštite od uzročnika paunovog oka u maslinicima gdje su vidljivi simptomi zaraze preporučujemo koristiti fungicide sistemičnog djelovanja: Nativo 75 WG, Stroby WG, Syllit 544 SC, Sugoby, Quimera. Primjenom pripravaka na osnovi bakra u maslinicima koji imaju veću zarazu paunovim okom može doći do“ bakrenog šoka“ koji će se  manifestirati  odbacivanjem zaraženih listova i gubitkom lisne mase.       

U maslinicima gdje je obavljena rigorozna rezidba  zaštitu od uzročnika paunovog oka moguće  je napraviti  jednim od pripravaka na osnovi bakra zbog dezinfekcijskog djelovanja na rane nastale od rezidbe i preventivne zaštite od uzročnika  bakterijskog raka  (Pseudomonas syringae pv. savastanoi )

U maslinicima gdje  je zabilježena prisutnost štitastih uši ( maslinin medić, maslinine štitasta uši) napraviti  tretiranje mineralnim uljem : Bijelo ulje EC, Mineralno svijetlo ulje EC , Ovitex ,Ovipron i dr.

Obratiti pozornost na pojavu potkornjaka (Hylesinus oleiperda, Phloeotribus scarabeoides), ukloniti napadnute izboje. Uputno je  nakon rezidbe  ostaviti u nasadu lovne grane koje se trebaju iznijeti iz maslinika najdalje do kraja travnja ili postaviti  lovke za masovni ulov (alkohol+vizualna ploča).     

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Maslinici u sustavu ekološke proizvodnje mogu koristiti registrirane i dozvoljene pripravke  prema  FIS bazi:

AKTIVNA TVAR TRGOVAČKI NAZIV NAČIN DJELOVANJA MAKSIMALNI BROJ TRETIRANJA U VEGETACIJI
bakarni oksid NORDOX 75 WG kontaktno
bakarni oksiklorid NEORAM WG kontaktno
bakarni oksiklorid CUPRABLU Z 35 WG, CUPRA kontaktno 3
bakarni hidroksid+

bakarni oksiklorid

 

AIRONE SC

kontaktno, površinsko 2
Bacillus amyloliquefaciens soj QST 713  

SERENADE ASO

 

biološki fungicid i baktericid 6

Pripravke upotrijebiti prema uputi proizvođača i u skladu s Fitosanitarnim informacijskim sustavom http://fis.mps.hr/trazilicaszb/

Nakon tretiranja popuniti evidencijski list o uporabi sredstava za zaštitu bilja, a potrošenu ambalažu zbrinuti na propisani način.

Ivana Tomac Talajić  dipl. ing. agr.
 e-mail: Ivana.Tomac.Talajic@mps.hr

DRAGO | DEJO | MARIJO

Padrino bar otvara sezonu ljetnih partija

Objavljeno prije

Padrino bar otvara sezonu ljetnih partija i za večeras najavljuje urnebesni provod uz harmoniku, dva virtuoza i ‘tigrom’ na bubnjevima. Riječ je boemskom trojcu Dragi, Deji i Mariju koji svojim repertoarom pogađaju ‘u dušu’.

Cijene nisu inflacijske, nego promotivne i zabava je zagarantirana. Bez prevelike gužve i gaženja, lijepo rashlađeno i klimatzirano, točno za opustiti se, ističu iz Padrino bara.

Rezervacije u DM a prvih 5 rezervacija ostvaruje pravo na bocu po 50% nižoj cijeni (do 23:00).

Na Instagram profilu Padrino bar tagirajte ekipu s kojom dolazite, a najsretniji dobiva bocu ‘s kuće’.

Vidimo se u Padrino baru!

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Sirnica Uskrs 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije