Ostanimo u kontaktu
Taslak d.o.o. LPG Narona
JURA SHOP – AKCIJA Vikend Sl3
JURA SHOP – AKCIJA Vikend Sl1
JURA SHOP – AKCIJA Vikend Sl2
GAZ Benz 1200x400px

KRALJICA VOĆA!

Poljoprivrednici zadovoljni ‘Smokve su dobro rodile, samo da ne padne kiša u kolovozu’

Agronomi smatraju da si idealni uvjeti za proizvodnju smokava pri temperaturi od 35 °C bez oborina

Objavljeno prije

U neretvanskoj dolini su počele smokve. Svježe smokve se po tržnicama prodaju po cijeni od 3 do 5 Eura za kilogram dok je sušena smokva 7 do 10 Eura.

Sušioka, Bjelica,Bružetka bijela,Bružetka crna, Padovanka bijela, Petrovača bijela, Petrovača crna, Šaraguja, Signora, Termenjača, Vodenjača, Zimica – najpoznatije su sorte smokava koje su se mogle naći u svakom dalmatinskom vrtu i okućnici.

Sadile su se uz rubove vinograda i maslinika, služile su za hladovinu u vrućim ljetnim danima a slatkim plodovima radovala su se djeca i odrasli. Smokva se jede svježa, ali već u drugoj polovini kolovoza kreće sušenje smokava-prerada smokve na prirodan način u trajni proizvod koji će biti dostupan tijekom čitave godine.

ULTIMATE SPORTS GYM PLOČE – 740px

Smokva voli tropske temperature, ona je ” toploljubiva” voćna vrsta. Manje je otporna na hladnoću ali može podnijeti zimske temperature do -15 °C.

Agronomi smatraju da si idealni uvjeti za proizvodnju smokava pri temperaturi od 35 °C bez oborina. Smokva tada daje izvrsne proizvodne rezultate sa visokom kvalitetom plodova.

Sveznalica 7400xXpx

Upravo su tako visoke temperature u Neretvi išle na ruku proizvođačima koji očekuju iznimno dobar urod smokava, ukoliko ne bude nepredviđenih vremenskih nepogoda i velikih kiša u kolovozu. Dio će se prodati svjež uglavnom u turističkim gradovima diljem Dalmacije, dok će se dio osušiti na tradicionalan način, piše Dubrovački vjesnik.

GRADSKA KNJIŽNICA METKOVIĆ

Knjižnica organizira akciju ‘Svrati u knjižnicu i vrati knjige bez naplate zakasnine’

Objavljeno prije

Gradska knjižnica Metković organizira akciju Svrati u knjižnicu i vrati knjige bez naplate zakasnine u petak, 29. rujna 2023. godine.

Povodom Dana GKM, koji se obilježava 30. rujna, na dan osnivanja Narodne čitaonice u Metkoviću 1873. godine, a u sklopu obilježavanja 150 godina od osnutka Čitaonice i 10 godina u novim prostorima, organizirali smo akciju Svrati i vrati!

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Kolači -kutija 300×250
Svadbeni salon Dalmata 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px
BK RELAKS 300px

Najčitanije