Ostanimo u kontaktu
Dalmata - Jura Shop Vas časti niskim cijenama! LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

ŽUPANIJSKA KOMORA DUBROVNIK

Poduzetnicima na raspolaganju velika sredstva za financiranje investicija

Objavljeno prije

U prostorijama Županijske komore Dubrovnik, 30 siječnja održan je info dan i individualna savjetovanja s poduzetnicima, u organizaciji HGK – Županijska komora Dubrovnik, HBOR-a i HAMAG-BICRO-a.

Dostupnih sredstava namijenjenih privatnom sektoru nikad više.

Preko trideset poduzetnika s područja Dubrovačko neretvanske županije informiralo se o kreditnim programima, jamstvima i povoljnim uvjetima financiranja.

Sveznalica 7400xXpx

Mira Krneta, voditeljica HBOR-ova područnog ureda za Dalmaciju predstavila je kreditne programe:

  • Investicije privatnog sektora s mogućnosti korištenja značajnih umanjenja programom utvrđene kamatne stope (3%, godišnje) za ulaganja usklađena s kriterijima zelene, digitalne tranzicije kao i ulaganja koja se odnose na povećanje konkurentnosti poslovanja te razvoja.
  • Obrtna sredstva Kriza 2022 – mjera za financiranje tekućeg poslovanja, poslovnim subjektima čije je poslovanje značajnije ugroženo aktualnim ratom u Ukrajini.

Rafaela Drašković, voditeljica ispostave HAMAG-BICRO-a Dubrovačko-neretvanske županije predstavila je Financijske instrumente HAMAG BICRO-a:

  • Investicijski zajam iz NPOO-a namijenjen za projekte zelene tranzicije, digitalizaciju poslovanja, jačanje konkurentnosti i otpornosti, u iznosu do 100 000,00 € uz kamatnu stopa 0,8%.
  • ESIF Mikro zajam za obrtna sredstva za financiranje pripreme proizvodnje, sirovina, troškova zaposlenih, režijskih troškova do iznosa od 25 000,00 €, uz kamatnu stopu od 0,5-1%.
  • Mikro i Male investicijske zajmove za obrtna sredstva
  • Jamstva za osiguranje poduzetničkih investicija za kredite poslovnih banaka i HBOR-a, Nacionalno jamstvo PLUS i ESIF, pojedinačna jamstva, ograničena Portfeljna jamstva i subvencija kamatne stope iz NPOO-a.

Nakon prezentacije održana su i individualna savjetovanja.

DUBROVAČKO-NERETVANSKA ŽUPANIJA

Župan Dobroslavić na konferenciji ‘Promocija Europskog socijalnog fonda plus’

Objavljeno prije

Na konferenciji „Promocija Europskog socijalnog fonda plus“ koju su otvorili župan Nikola Dobroslavić i gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković te državni tajnik u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Ivan Vidiš predstavljene su mogućnosti iz Europskog socijalnog fonda plus (ESF+) koje su na raspolaganju Republici Hrvatskoj u novom proračunskom razdoblju EU. ESF+ glavni je instrument Europske unije za ulaganje u četiri ključna područja: ulaganje u zapošljavanje i povećanje razine vještina, socijalna politika, obrazovanje i cjeloživotno učenje te ulaganje u zdravstvenu i dugotrajnu skrb.

Župan Dobroslavić zahvalio je Vladi RH na dosadašnjoj podršci u razmjeni informacija u provedbi projekata podržanih EU sredstvima na području Dubrovačko-neretvanske županije. Izrazio je zadovoljstvo posebnim naglaskom stavljenim na strukovno obrazovanje, što je naša županija prepoznala kroz provedbu projekta Turističko ugostiteljske škole Dubrovnik, „Uspostava regionalnog centra kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu Dubrovnik”, ukupne je vrijednosti preko 10 milijuna eura. Također, kroz novi program naglasak je stavljen na socijalnu zaštitu te kvalitetne i dostupne socijalne i zdravstvene usluge poput primjera projekta „Josipov dom“ (centar za pomoć žrtvama nasilja), sigurne kuće za žene žrtve nasilja. Župan je pritom spomenuo i niz projekata „Unapređenja usluga u predškolskim ustanovama“ te dugogodišnji projekt „Pomoćnika u nastavi“. Naglasio je važnost uloge Regionalne agencije DUNEA u provedbi navedenih programa kroz pružanje tehničke pomoći u pripremi i prijavi istih. „Mi ćemo kao i dosada pratiti natječaje i prijavljivati se na javne pozive i vjerujemo da će provedba ESF+ programa doprinijeti uravnoteženom regionalnom razvoju“ zaključio je izlaganje župan župan Dobroslavić.

Državni tajnik Ivan Vidiš podsjetio je kako je Hrvatska u posljednjoj godini korištenja sredstava iz ESF-a za razdoblje 2014.-2020., kojima je glavni cilj bio stabilizacija tržišta rada te da su na redu prvi javni pozivi i korištenje sredstava iz novog ESF+ fonda. Za sljedeće programsko razdoblje najavio je tri programska cilja za iskorištavanje sredstava iz ESF+, prvi od kojih je dostizanje stope zaposlenosti od 75 posto, drugi je uključivanje 55 posto odraslog stanovništva u proces cjeloživotnog obrazovanja dok je treći smanjenje za više od 300 tisuća građana koji su u riziku od siromaštva, a što će se odraditi u suradnji s drugim mjerama i fondovima.

Sveznalica 7400xXpx

Uz ostale govornike na konferenciji je sudjelovao i zamjenik voditelja jedinice ESF fonda iz Europske komisije Michael Morass, nadležne za Njemačku, Austriju, Sloveniju i Hrvatsku. Republici Hrvatskoj će u novom sedmogodišnjem razdoblju biti na raspolaganju 2,27 milijardi eura iz Europskog socijalnog fonda plus za ciljeve podizanja zaposlenosti, cjeloživotnog obrazovanja i smanjenja rizika od siromaštva.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Krafne 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije