Ostanimo u kontaktu

TEK MU JE 11 GODINA

Petar Šunjić, najmlađi ribar u Neretvi

Objavljeno prije

“Dvi ribe i dva kumpira” i eto vam tradicionalnog neretvanskog ručka opjevanog u pjesmi Denisa Batinovića Pekme. A takav neretvanski ručak spravit će za tili čas jedanaestogodišnji Petar Šunjić iz Rogotina, najmlađi ribar u dolini Neretve, – piše današnja Slobodna Dalmacija.

Ljubav prema ribolovu naslijedio je od djeda i bake. U obitelji mu se i tetak bavi profesionalnim ribolovom. Uvijek je na vodi. Doslovno od rođenja. S bakom je u trupici išao raditi u polje, brati smokve. Otuda njegova ljubav prema vodi. A kako se slažu škola i ribarenje, pitamo ga.
– Škola mi je dosadna. Jedino volim tjelesni i glazbeni – iskren je Petar, koji više voli veslati i prebirati mreže po jezeru Vlaška negoli gubiti vrijeme u školskim klupama.
Čim dođe iz škole, ostavlja knjige i uskače u lađu, kojom obilazi svoje mreže, koje su nekada pune, nekada prazne, ovisno o ribarskoj sreći. Ulov se često baci na gradela ili ga Petar skuha na brujet, pravi neretvanski, za prste polizati, i u kojemu svi uživaju, a nekada se i zaledi za neki drugi dan.

Kišna avantura

Ribolovom se bavi od svoje pete godine. Ribu lovi i priprema, kuha, prži, peče na gradelima. Ništa mu nije problem. Kad lovi, ni kiša mu ne smeta. Baca mreže i vrše. Fantastično se snalazi u penti.
– Ne bojim vam se ja kiše. Ono tamo su moje mriže – pokazuje nam u daljini mjesto gdje je dan prije bacio mrežu očekujući dobar ulov.
Petar veslom barata kao da ima dvadeset godina. Jezero Vlaška ispred Rogotina njegov je dnevni boravak. A kako se i ne bi dobro snalazio kada je od malih nogu u trupi, koju ga je naučila “voziti” baka Danica.
– On ima veliku volju za to. Sa mnom je išao trupom obrađivati zemlju, nikad nije htio ostati kući – govori nam Danica.
U Rogotinu svatko poznaje Petra. Kada upitate za njega, svi će vam reći:
– To je oni mali šta vata ribu.
U ribolov ide sa svojim prijateljima, koje nismo snimili jer su bili u školi.
Petar nas je dočekao, nestrpljiv hoće li išta naći u mreži i vršama koje je zapeo. Spretno pali pentu, dodaje gas i avantura može početi. Ni kiša koja je uporno rominjala nije ga spriječila da vidi je li se što uhvatilo.
Ekipa Slobodne Dalmacije nije mu baš donijela veliku ribarsku sreću, ali on se nije ljutio. Strpljivo je izvlačio svoju mrežu, u koju su se zapleli ciplići.

Sve sam radi

– Evo ih dva! – sretno je uskliknuo pokazujući nam svoj ulov.
Osim cipola, bude tu i orada, lubina, jegulja rijetko jer ih je sve manje u Neretvi. Petar zna uloviti i sipu. Jednom riječju, svaki dan osigura ručak opjevan na početku priče.
Petar, inače učenik petog razreda osnovne škole, nesumnjivo je najmlađi ribolovac u dolini Neretve. Na to je posebno ponosna njegova baka Danica, koja mu često pripomogne očistiti ulov.
– Ma da vidite kako on to sve sam radi. Ja, ako imam vremena, očistim mu, ali nije to potreba. Neki je dan isfiletirao cipola. Ispržio ga i još pomfrit napravio. Pravi ručak njemu i bratu koji je srednjoškolac, ali potpuna suprotnost od Petra. Ne zanima ga ribolov – govori ponosna baka.
A Petar se ne ljuti kada ga ne posluži ribarska sreća i kad je mreža prazna. Strpljivo obilazi svoje pošte. Ako nema jegulje, tu je orada, lubin, dostojna zamjena.

Kad zasvira mandolina

– Najviše hvatam orade, lubine i cipole. U vršu stavim kruha pa se riba namami unutra – kazuje nam Petar.
Petar uživa vani, voli jezero Vlašku, voli lađu i veslo. Dok njegovi vršnjaci sjede u kući i bulje u ekran od mobitela i tableta, njegova strast je ribolov. Za sve ima vremena, za školu, ribolov i glazbu. Glazba mu je na drugom mjestu, odmah iza ribolova. Svira mandolinu i nestrpljivo očekuje nastup u crkvi kada se bude slavila prva pričest. Vrlo dobar je učenik.
Što će biti kad odraste, pitamo Petra, kojega je naše izravno pitanje malo i zbunilo.
– Kuhar – odmah nam je ispalio. – Znam praviti i palačinke – pohvalio nam se.
S tim se složila i baka Danica.
– Voli kuhati. Vidjet ćemo kako će to sve biti kasnije – kaže Danica.
Možda je on budući masterchef, dodajemo, ali malac se ne da zbuniti. Vješto čisti uhvaćene cipole, koji će završiti na gradelima.

Piše: Stanislav SOLDO/Slobodna Dalmacija
Foto: Rogotin.hr

MEDITERRANEAN CULINARY ARTS

Na radionicu Šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija u dolinu Neretve stigli ugostitelji Crne Gore, Makedonije i BiH

Objavljeno prije

Nakon Zagreba i Duge Rese, putujuća MCA radionica Šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija stigla je u petak nadomak Metkovića u Hotel Restaurant Villa Neretva. Radi se o izdvojenom dijelu Mediterranean Culinary Arts (MCA) programa pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma koji objedinjuje aktualne kulinarske trendove Mediterana s tradicionalnom kuhinjom za ugostitelje i kuhare te F&B menadžere, a vodi ga chef Željko Neven Bremec, predsjednik ŠKMER-a.

Na edukaciji okupili su se chefovi i ugostitelji doline Neretve, Pelješca i Korčule. Bilo ih je iz Slanog, Dubrovnika, Cavtata, te iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije. Teme su bile filetiranje bijele ribe francuskim i skandinavskim tehnikama, mariniranje brancina za carpaccio agrumima Neretve (limun, naranča i mandarina) te izrada čipsa od kože te ribe. Od fileta brancina napravljeno je glavno jelo u krosti od dalmatinskih začina, a pravio se i rižot sa šafranom i kozicama u temeljcu od ostataka tih rakova i bijele ribe, talijanski tanki kruh focaccia te starinska slastica rožata koja je od doba Mletaka na trpezama u Dalmaciji. Pokazao je Bremec i kako organizirati radno mjesto u kuhinji te dekorirati tanjur po Haute Cuisine standardu; onom koji objedinjuje preciznu pripremu i besprijekornu prezentaciju.

Domaćini su bili obitelj Jerković koja je Villu Neretvu pretvorila u međunarodno prepoznatljivu destinaciju, ne samo radi dobre domaće hrane, nego jer su iznimni domaćini koji gostima nude i poseban doživljaj foto safarijima i izletima rukavcima i kanalima Neretve.

“Ova radionica okupila je 30-ak, uglavnom mladih ljudi, koji su stigli sa svih strana regije, što pokazuje da su gladni znanja, žele upoznati nove trendove, vještine, načine i tehnike pripreme. Svakako, moramo pohvaliti Ministarstvo turizma što je se odlučilo podržati ovaj program, prepoznavši potrebe ugostitelja za poboljšanjem gastro ponude Hrvatske. Mi imamo kvalitetne namirnice i odlične temelje u tradicionalnoj gastronomiji, ali treba nam novih znanja koja se nude na ovakvim edukacijama, a poznato je da je ŠKMER udruga koja svojim aktivnostima vodi ka boljitku i kvaliteti, ne samo gastro scene Dalmacije nego i cijele Hrvatske. Istovremeno, žalosno je da je bilo najmanje ugostitelja s područja Neretve. Možda imaju previše znanja” – kazao je Pave Jerković, vlasnik Ville Neretve.

Bremec je i ovaj put demonstrirao jedinstveno umijeće organizacije rada te vrhunske tehnike s ribom. Otkrio je svoje kuharske tajne, odgovarao na bojna pitanja, a puna tri sata sudionici su pratili i zapisivali nove ideje za primjenu u svojim restoranima.

Dodajmo, cjeloviti Mediterranean Culinary Arts program iz kojeg je izdvojena ova radionica, upravo se održava u ŠKMER-ovoj Kuharskoj Akademiji u Splitu. Osim Bremeca, vode ga Stevo KarapandžaHrvoje Zirojević, specijalist za bezglutenske jelovnike Martin Grubiša, najbolja hrvatska slastičarka Petra Jelenić te gostujući predavači. Također, kao dio ovog projekta početkom veljače kreće u ŠKMER-u Mediterranean Culinary Arts by Alain Ducasse, prva suradnja s pariškim Ducasse Education centrom. Tom prigodom će francuski vrhunski chef i edukator Mark Guillain-Williams domaće profesionalne kuhare educirati o konceptima i metodologiji rada restorana s tri Michelinove zvjezdice Alaina Ducassea, jednog od najvećih kuhara današnjice.

Izvor: hia.com.hr / Foto: ŠKMER + Enzita

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama10 300×250

Najčitanije