Ostanimo u kontaktu

OŽIVIMO ŠKOLU OCA ANTE GABRIĆA

Pedagoginja Srednje škole Metković, Violeta Oršulić, posjetila je Indiju i poziva na zajedničku humanitarnu akciju

Objavljeno prije

Otac Ante Gabrić - Maria Polli, Kumrokhala

U nedjelju, 4. studenog, obilježena je 30. godišnjica smrti velikog metkovskog misionara oca Ante Gabrića u Maria Polliu (Kumrokhali, Zapadna Bengalija), posljednjem mjestu u kojem je otac Ante boravio i bio župnik. Na misno slavlje je bila pozvana i pedagoginja Srednje škole Metković Violeta Oršulić a po povratku s nama je podijelila to nezaboravno iskustvo.

– On je bio njihovo svjetlo, živa hostija, koja im se u potpunosti predala. On je gorio i izgorio za svoje Bengalce. Lik oca Ante među ovim svijetom ima daleko veću ulogu od samo izgovorene riječi misionar. Ono što je on svakodnevno činio za njih ne može se iskazati niti jednom riječju. Ja vam mogu pokazati slike, ali tek kada odete tamo doživite svaki kutak tog mjesta. Oni nemaju ništa, a imaju sve, – istaknula je gospođa Oršulić te dodala da su misno slavlje predvodili svećenici iz okolnih misijskih postaja uz više od 700 vjernika, koji su se molitvom i pjesmom zahvalili ocu Anti za sva ona dobra koja im je podario.

U misijskoj postaji pokojnog oca Ante Gabrića Maria Polli, djeluju svećenik p. Silvester Xavier na čijim je rukama otac Ante proveo zadnje minute svog života i p. Prolay Bodya koji je u to vrijeme bio ministrant ocu Anti. Zajedničkim zalaganjem žele ponovno oživjeti to mjesto, a s obzirom da metkovska Udruga Mladi oca Ante Gabrića pri Srednjoj školi Metković, djeluje pod motom Zajedno možemo više, još u veljači ove godine započela je akciju skupa s drugim školama iz Metkovića Sve je slađe kad se dijeli, kad se daje!, upravo s ciljem oživljavanja i obnove Osnovne škole u Kumrokhaliju. Ove godine, povodom obilježavanja godišnjice njegove smrti, zajedno sa svećenicima, opet pokreću tu akciju sa željom da obnove školu.

– P. Silvester Xavier i p. Prolay Bodya dolaze nam u goste 21. studenog gdje će svojim svjedočenjem prenijeti što su sve doživjeli s ocem Antom Gabrićem. Kroz razne aktivnosti u tom vremenu, mi ćemo pokušati animirati sve naše građane kako bi zaista završili taj mali dio škole koji je ostao za obnovu. Prikupljeno je oko 2 tisuće eura, a fali još 6 do 7 tisuća eura i ukoliko sve prođe kako treba, do 2. veljače 2019. godine očekuje se završetak radova. Za humanitarnu prodaju imamo razne ideje kao npr. prodaja fritula ili palačinki koje bi radili učenici ugostiteljske škole, ali vidjet ćemo s drugim školama jer će i oni nadam se, dati neke svoje ideje. S ovom akcijom jednostavno ne možemo stati jer svi imamo odgovornost prema svim onim silnim pogledima koji su me ispratili i srdačno pozvali sve Metkovce da dođu u Indiju. Ako ne može svih trideset misijskih postaja u kojima je Ante proveo život oživjeti, onda može, barem za sada, Maria Polli gdje je proživio svoje zadnje dane. – rekla je pedagoginja Oršulić.

Otac Ante Gabrić - Maria Polli, Kumrokhala

Novac za obnovu škole u Kumrokhaliju možete uplatiti na račun:
MLADI OCA ANTE GABRIĆA
IBAN: HR1123600001102255307

Piše: Barbara Franjić / Metković NEWS

PROMETNA NESREĆA NA DUVRATU

Ozlijeđeni biciklist preminuo u mostarskoj bolnici

Objavljeno prije

U prometnoj nesreći koja se jučer, 7. prosinca, nešto iza 17 sati, dogodila na D-62 koja povezuje Metković i Kulu Norinsku, smrtno je stradao 49-godišnji državljanin RH koji ima prebivalište u BiH.

Do prometne nesreće je došlo kada je 59-godišnji vozač osobnog vozila dubrovačkih registarskih oznaka, krećući se iz pravca Metkovića u pravcu Kule Norinske, udario u spomenutog 49-godišnjaka koji se u istom pravcu kretao biciklom, noseći na sebi reflektirajući prsluk. Od siline udara, biciklist je odbačen na travnatu površinu izvan ruba kolnika, pri čemu je zadobio teške tjelesne ozljede opasne po život.

Nakon ukazane liječničke pomoći biciklist je prevezen u Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar gdje je od zadobivenih ozljeda, na žalost, preminuo.

Policijska uprava dubrovačko-neretvanska

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl8 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije