Ostanimo u kontaktu

MORAMO SE POTRUDITI DA SE OVAKVE STVARI NE DOGAĐAJU

Paljenjem tršćaka nanosi se šteta mnogim vrstama biljnog i životinjskog svijeta

Objavljeno prije

Mnogo puta do sada pa tako i ove zime sa pojavom bure počinju požari i problemi u vlažnim staništima širom delte Neretve izazvani namjernim paljenjem tršćaka.

Neodgovorni pojedinci tko zna iz kakvih sve razloga i ne misleći o štetama ne samo prirodi nego i ljudima koji na koncu imaju i materijalne štete iz ovakvog neodgovornog ponašanja, (ne želimo ni pomisliti na gore) i nanošenja velike štete u prirodi (prije nekoliko dana obilježen je dan vlažnih staništa i objašnjeno što ona znače za prirodu i ljude).

Već smo mnogo puta rekli da su močvarna staništa i tršćaci dom za mnoge vrste biljnog i životinjskog svijeta i umjesto da to čuvamo imamo ovakva nikom lijepa događanja. U močvarnim staništima životinje se razmnožavaju, hrane, skrivaju, noće i nalaze sigurnost, a paljenjem tršćaka nanosi šteta kao što smo spomenuli.

Mnoge životinje pa i ptice noćas nisu uspjele pobjeći stradale su u vatrenoj stihiji, mnoge od ptica neće se gnijezditi na proljeće u novom šašu jer im je za gniježđenje potreban višegodišnji šaš koji je polomljen i nalazi se na vodi i služi da mogu hodati po njemu, hraniti se i na takvom šašu napraviti gnijezdo.

Bukavac i štijoke na primjer traže takvo stanište i neće gnijezditi u novom tršćaku.

Moramo se svi skupa potruditi da se ovakve stvari ne događaju. Obični ljudi svojim primjerom i edukacijom, a lokalna vlast, pa i šire, poduzimati mjere iz svojih ovlasti i sprječavati ovakva događanja koja su postala nažalost česta pojava, da skupina neodgovornih ljudi, mukotrpno stvaran ‘imidž’ turističke destinacije i gostoljubive Neretve vrijednih ljudi, radi protiv interesa svih nas i svima nam drage Neretve.

Zanimljivo bi bilo čuti reakciju turista da ih se lađom doveze da vide ovo, sigurno ne bi ostali ravnodušni.

U Ornitološkom rezervatu Prud izgorjelo je nažalost blizu 50% tršćaka što za prirodu predstavlja velik udarac i dug put do normalnog stanja prije požara.

Bariša Ilić,
Ornitološko društvo Brkata Sjenica

DUBROVAČKO-NERETVANSKA ŽUPANIJA

Niti danas nema novih slučajeva zaraze koronavirusom

Objavljeno prije

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji niti danas nema novih slučajeva zaraze koronavirusom. Svi jučer uzeti uzorci su negativni.

U dubrovačkoj Općoj bolnici broj hospitaliziranih pacijenata pozitivnih na COVID i dalje se nije mijenjao, te su na Zaraznom odjelu smještene 2 osobe.

U samoizolaciji je i dalje ukupno 5 osoba, a u posljednja 24 sata nije utvrđeno kršenje mjere samoizolacije. Od početka pandemije utvrđeno je ukupno 36 slučaja kršenja samoizolacije.

Stožer CZ DNŽ i dalje apelira na građane da se drže svih propisanih mjera od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama10 300×250

Najčitanije