Ostanimo u kontaktu
LPG Narona
JURA SHOP – AKCIJA Vikend Sl1
JURA SHOP – AKCIJA Vikend Sl2
GAZ Benz 1200x400px

MORAMO SE POTRUDITI DA SE OVAKVE STVARI NE DOGAĐAJU

Paljenjem tršćaka nanosi se šteta mnogim vrstama biljnog i životinjskog svijeta

Objavljeno prije

Mnogo puta do sada pa tako i ove zime sa pojavom bure počinju požari i problemi u vlažnim staništima širom delte Neretve izazvani namjernim paljenjem tršćaka.

Neodgovorni pojedinci tko zna iz kakvih sve razloga i ne misleći o štetama ne samo prirodi nego i ljudima koji na koncu imaju i materijalne štete iz ovakvog neodgovornog ponašanja, (ne želimo ni pomisliti na gore) i nanošenja velike štete u prirodi (prije nekoliko dana obilježen je dan vlažnih staništa i objašnjeno što ona znače za prirodu i ljude).

Već smo mnogo puta rekli da su močvarna staništa i tršćaci dom za mnoge vrste biljnog i životinjskog svijeta i umjesto da to čuvamo imamo ovakva nikom lijepa događanja. U močvarnim staništima životinje se razmnožavaju, hrane, skrivaju, noće i nalaze sigurnost, a paljenjem tršćaka nanosi šteta kao što smo spomenuli.

ULTIMATE SPORTS GYM Grupni trening – 740

Mnoge životinje pa i ptice noćas nisu uspjele pobjeći stradale su u vatrenoj stihiji, mnoge od ptica neće se gnijezditi na proljeće u novom šašu jer im je za gniježđenje potreban višegodišnji šaš koji je polomljen i nalazi se na vodi i služi da mogu hodati po njemu, hraniti se i na takvom šašu napraviti gnijezdo.

Bukavac i štijoke na primjer traže takvo stanište i neće gnijezditi u novom tršćaku.

Sveznalica 7400xXpx

Moramo se svi skupa potruditi da se ovakve stvari ne događaju. Obični ljudi svojim primjerom i edukacijom, a lokalna vlast, pa i šire, poduzimati mjere iz svojih ovlasti i sprječavati ovakva događanja koja su postala nažalost česta pojava, da skupina neodgovornih ljudi, mukotrpno stvaran ‘imidž’ turističke destinacije i gostoljubive Neretve vrijednih ljudi, radi protiv interesa svih nas i svima nam drage Neretve.

Zanimljivo bi bilo čuti reakciju turista da ih se lađom doveze da vide ovo, sigurno ne bi ostali ravnodušni.

U Ornitološkom rezervatu Prud izgorjelo je nažalost blizu 50% tršćaka što za prirodu predstavlja velik udarac i dug put do normalnog stanja prije požara.

Bariša Ilić,
Ornitološko društvo Brkata Sjenica

NAJAVLJUJEMO

U četvrtak gitaristički koncert Srđana Bulata u GKS-u Metković

Objavljeno prije

U Galeriji GKS-a Metković u četvrtak, 7. prosinca s početkom u 19:30 gitaristički koncert će održati Srđan Bulat. Ulaz je slobodan.

Srđan Bulat koncertni je umjetnik posebne scenske izražajnosti. Osvojio je najviše nagrade na gotovo svim najprestižnijim svjetskim natjecanjima za klasičnu gitaru te je svirao kao solist sa Zagrebačkom filharmonijom, Splitskim komornim orkestrom, Dubrovačkim simfonijskim orkestrom i dr. Izvest će solistički recital na klasičnoj gitari sa programom skladatelja 19. i 20. stoljeća.

Organizator koncerta je Ustanova za kulturu i sport Metković, a održava se uz potporu Grada Metkovića i Dubrovačko-neretvanske županije.

ULTIMATE SPORTS GYM Grupni trening – 740

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Kolači -kutija 300×250
Svadbeni salon Dalmata 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE Biseri 300px

Najčitanije