Ostanimo u kontaktu
Dalmata Jura shop LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

MEĐUNARODNI SUSRET VINARA I VINOGRADARA

Otvorena Sabatina 2021. u Cavtatu

Objavljeno prije

Nakon prošlogodišnjeg online izdanja, ovogodišnji međunarodni susret Sabatina okupio je vinogradare i vinare uživo na trodnevnom programu u organizaciji Zadružnog saveza Dalmacije i Hrvatske udruge vinarskih gradova.

U Cavtat su na 31. Sabatinu stigli predstavnici struke, znanosti, proizvođača i dobavljača kako bi na jednom mjestu iskoristili priliku za razmjenu iskustava, ali i za povezivanje, informiranje i nove poslovne kontakte. To najstarije domaće ocjenjivanje vina otvorio je državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Zdravko Tušek koji je najavio novitete za buduće investicije ovog sektora iz domene Vinske omotnice, dok je okupljene ispred Dubrovačko-neretvanske županije pozdravio zamjenik župana Joško Cebalo.

„Posebno mi je zadovoljstvo što vas mogu pozdraviti i zaželjeti vam dobrodošlicu ovdje na krajnjem jugu Hrvatske, u našoj Dubrovačko-neretvanskoj županiji koja je prepoznata kao jedna od najvažnijih vinskih regija naše domovine, kao dom ponajboljih hrvatskih vina, dingača, pošipa i grka i koja se diči brojnim uspješnim vinarima iz svih krajeva, od naših Konavala, ovogodišnjih domaćina, preko poznatih peljeških, korčulanskih, ali i neretvanskih vinara“ – istaknuo je, uz ostalo, u svom obraćanju zamjenik Cebalo.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Dobrodošlicu sudionicima Sabatine 2021. izrazio je i načelnik općine Konavle Božo Lasić, dok je ispred Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU i ministrice Tramišak okupljene pozdravio Milivoj Bratinčević  i naglasio nastojanja projekta Hrvatskih otočnih proizvoda. Ispred Hrvatske gospodarske komore gostima se obratio i Dragan Kovačević potpredsjednik za poljoprivredu i turizam koji je, uzimajući u obzir cjelokupnu pandemijsku situaciju, apostrofirao zadovoljstvo rezultatima ovogodišnje turističke sezone.
Ovogodišnja Sabatina održava se od 4. do 7. studenog.

POZIV ŽUPANIJE ULJEPŠAO IM LJETO

Župan Dobroslavić i pročelnica Marević pozdravili ukrajinsku djecu koja borave u Dubrovniku

Objavljeno prije

Župan Nikola Dobroslavić s pročelnicom Žaklinom Marević pozdravio je u utorak ukrajinske školarce koji borave u Učeničkom domu Dubrovnik kao rezultat ranijeg dogovora župana i ukrajinskog veleposlanika Vasilja Kiriliča.

Župan Dobroslavić ovom je prilikom pozdravio djecu, njih 27 i njihove pratitelje, a u ulozi neformalnog prevoditelja našao se četrnaestogodišnji Vladyslav Trehub.

Poželio im je dobrodošlicu u naš Grad i Republiku Hrvatsku te izrazio nadu da će im se svidjeti naše more, ali i brojni kulturni spomenici i sadržaj koji Dubrovnik nudi. Svoje kratko obraćanje župan je zaključio pozdravom ”Slava Ukrajini”, na što su djeca u isti glas odgovorila ”Heroyam slava” (Herojima slava)!

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

“Posjetili smo 27 učenika i tri njihove pratiteljice iz Ukrajine koje smo ugostili u Dubrovniku, a u sklopu iskazivanja solidarnosti između Hrvatske i Ukrajine. S veleposlanstvom Ukrajine, dogovorili smo primiti u našu županiju 30 osoba na 14 dana i to smo uradili. To su osnovnoškolci koji su zadovoljni boravkom ovdje, mogu vidjeti naše kulturne spomenike, drago im je okupati se u našem čistom i lijepom moru. Vjerujem da će im i ostatak boravka ovdje biti ugodan kao što želimo”, rekao je župan Dobroslavić te istaknuo kako Hrvatska ima poseban osjećaj solidarnosti prema Ukrajini i ukrajinskom narodu.

“U ovoj situaciji jedne grube agresije Rusije na Ukrajinu, posebno zbog toga što smo i sami bili žrtva velikosrpske agresije,na neki način možda i bolje od drugih osjećamo tu empatiju prema našim prijateljima iz Ukrajine, a to smo pokazali i na ovaj način”, rekao je župan.

Ravnateljica Učeničkog doma Dubrovnik, Sandra Merdžan, istaknula je kako su svi jako sretni što su imali priliku ugostiti ukrajinsku djecu ovog ljeta.

“Već su se upoznali s Dubrovnikom i našim plažama i udomaćili su se. Koliko god smo se mi potrudili njima malo uljepšati ljeto, s druge strane, moram reći i da su toliko oni nama uljepšali ljeto. Naša djeca su na praznicima, a sada opet čujemo dječji smjeh kroz hodnike, a naravno imamo i neke aktivnosti planirane za njih”, rekla je ravnateljica Merdžan.

Mladi Ukrajinci su većinom iz zapadnog dijela te zemlje, točnije Lavova i okolice, a do Dubrovnika su putovali dva dana autobusom, otkrio je mladi Vladyslav Trehub.

“Imam 14 godina i zaista mi se sviđa Hrvatska i Dubrovnik. Jako mi se sviđa more, nije hladno pa smo često na plaži”, rekao je on.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Jastučići s čokoladom 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije