Ostanimo u kontaktu

GRADSKO KULTURNO SREDIŠTE

Otvorena izložba radova apsolvenata likovne umjetnosti i mentorice Dragane Nuić-Vučković

Objavljeno prije

0305_izložba, Nuić-Vučković, Marušić, Lukenda, Pavlović 30

U galeriji Gradskog kulturnog središta, u organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Metkoviću i dr. art. Dragane Nuić-Vučković, sinoć je otvorena izložba dr. art. Dragane Nuić-Vučković i njenih apsolvenata na Akademiji likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu, Karoline Marušić, Ivane Pavlović i Antonia Lukende.

Pozdravni govor velkom broju posjetitelja koji su na otvorenje došli unatoč jakoj kiši održali su v. d. ravnatelja Ustanove za kulturu i sport Ivica Puljan i prof. Zorana Vekić u ime Matice hrvatske, nakon čega je dr. art. Dragana Nuić-Vučković predstavila slikare koji izlažu svoje radove na izložbi. Izložbu je prigodnim govorom otvorio dekan Akademije likovnih umjetnosti, akademski umjetnik Stjepan Skoko.

Dr. art. Dragana Nuić-Vučković rekla je da je ova izložba, u kojoj su prikazane slike nastale tijekom zimskog semestra ove akademske godine, zaključni dio dvogodišnjeg rada mentorice i studenata.

– Ovo je završna izložba i jedna poželjna komunikacija između mentora  i studenata na kraju njihovog dvogodišnjeg studija. Predstavljaju se javnosti s onim što su radili kroz zadnju godinu, oni sami imaju uvid to što su napravili jer slike drukčije izgledaju u ateljeu i u galeriji, a ja kažem da je ovo jedan edukativan način upoznavanja s njihovim budućim radom i izložbenim djelatnostima. Vidjeli su kako se organizira izložba, kako se vadi ATA karnet kad se prelazi preko granice, a imali smo i suradnju s jednim mladim apsolventom slikarstva koji nam se ponudio da napravi naslovnicu kataloga i plakat – rekla je Nuić-Vučković.

Apsolventi su, po uzoru na mentoricu, već sudjelovali na poznatim izložbama, slikarskim kolonijama te su za svoja djela već dobili pohvale. Nuić-Vučković rekla je da su studenti različiti u svojim izričajima.

– Karolina Marušić se više okrenula slavenskoj mitologiji i pičama o vilama i vilenjacima, a Ivana Palvović mrtvoj prirodi, s apstrahiranjem forme i motivima stola gdje se obrađuje vizualizacija stola kroz različite stilove i povijesti umjetnosti. Tu je i Antonio Lukenda koji je intimističan tip, zanima ga psihologija, analize, čovjekove slike kroz povijest pa  tu vidim i arhetipove i neke davne mitove od čovjekova nastanka pa do danas – kazala je Nuić-Vučković.

Apsolventima preostaje rad na diplomskim radovima i eventualno upisivanje doktorskog studija, a svi zainteresirani za ovu zanimljivu i raznoliku izložbu u galeriji Gradskog kulturnog središta mogu je pogledati do 15. svibnja.

Marija Jeramaz

GRADSKA KNJIŽNICA METKOVIĆ

Održano putopisno predavanje ‘Približavanje zore: Put 88 hramova na japanskom otoku Shikoku’ Maje Klarić

Objavljeno prije

Putopisno predavanje Maje Klarić pod nazivom Približavanje zore: Put 88 hramova na japanskom otoku Shikoku održano je večeras u Gradskoj knjižnici Metković.

Putopis pod nazivom Približavanje zore: Put 88 hramova donosi jedinstvenu priču o Japanu i drevnom budističkom hodočašću na otoku Shikoku, najmanjem od četiri glavna japanska otoka. Autoričin je put trajao skoro dva mjeseca tijekom kojih je s ruksakom na leđima propješačila 1100 kilometara i posvjedočila prelasku oštre zime u toplo proljeće, stigavši na cilj točno u vrijeme sakure, čuvenog cvjetanja trešanja. Na predavanju su se mogle doznati i osnovne karakteristike tog puta, pripremne i logističke informacije, a bilo je riječi i o ostalim zanimljivim putovanjima ove putnice-pjesnikinje.

Maja Klarić (1985., Šibenik) je pjesnikinja, urednica i književna prevoditeljica. Organizira međunarodni pjesnički susret Šumski pjesnici u Istri, razna književna događanja i radionice pisanja. Dobitnica je nekoliko nagrada i priznanja, kao i stipendija za rezidencijalni boravak u zemlji i inozemstvu. Dosad je objavila tri zbirke putopisne poezije – Život u ruksaku (AGM, 2012.), Quinta Pitanga (V.B.Z., 2013.) i Nedovršeno stvaranje (vlastita naklada, 2015.) te prozno-poetski putopis Vrijeme badema (Fotopoetika, 2016.) o hodočašću Camino de Santiago koji je prehodala 2010. godine. Poezija joj je prevedena na engleski, talijanski, španjolski, mađarski, grčki, portugalski i farsi.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama11 300×250

Najčitanije