Ostanimo u kontaktu
Dalmata - Jura Shop Vas časti niskim cijenama! LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

ARHEOLOŠKI MUZEJ NARONA

Otvorena izložba o rimskim mozaicima vile u Risnu

Objavljeno prije

0405_Rimski mozaici, Risan 15

U Arheološkom muzeju Narona jučer je otvorena izložba ‘Rimski mozaici‘ o mozaicima pronađenim u rimskoj vili u Risnu u Crnoj Gori.

Sveznalica 7400xXpx

Posjetitelje je uvodnim govorom pozdravio ravnatelj Arheološkog muzeja Narona Toni Glučina, u ime grada Metkovića pozdravila ih je ravnateljica Turističke zajednice grada Metkovića Magdalena Medar-Ujdur, dok su o izložbi govorili predstavnici Turističke organizacije opštine Kotor, koja brine o lokaltetu u Risnu, Zoran Živković i Emilija Radulović koja je i otvorila izložbu.

Putem informativnih panoa predstavljeni su ostaci vile iz drugog stoljeća s pet mozaika i dva mozaička fragmenta, među kojima je i jedinstvena predstava boga sna Hipnosa, te je prikazan film Antički Risan uz istoimenu brošuru. U istraživanjima i prezentaciji lokaliteta sudjelovali su Centar za istraživanje antikviteta južno-istočne Europe iz Varšave te Centar za konzervaciju i arheologiju Crne Gore. Poglašen najboljim turističkim lokalitetom u Crnoj Gori te mu je dodijeljena nagrada Wild Beauty Award 2016. Ove godine se obilježava i deseta godina otvaranja lokalteta za javnost.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Toni Glučina rekao je da je razmjena izložbi između lokaliteta u Naroni i lokaliteta u Risnu početak buduće suradnje.

– Ove godine oni slave desetu obljetnicu otvaranja, mi smo je proslavili prošle godine i upravo prilikom obilaska te izložbe s kolegama iz Risa smo dogovorili da se u ovoj godini razmjene izložbe što je početak jedne buduće suradnje. Imaju predivne mozaike, isto kao što i mi imamo jako lijepe mozaike, tako da mislim da su vrlo dobar partner za nastavak suradnje kroz različite projekte unutar europske i, općenito, zajedničke suradnje – kazao je Glučina.

Zoran Živković rekao je da je suradnja između Turističke zajednice Kotora i Areološkog muzeja Narona motivirana razmjenom iskustava te da Risan i Narona kao antička nalazišta međusobno nadopunjuju.

– Ovaj lokalitet [Narona] je zaista impresivno uređen i daje puno poticaja za razmišljanja što se tiče našeg lokalitea. Radi se o nečemu što je u neku ruku različito i dopunjujuće. Mi imamo ostatke rimske vile visokog vojnog dužnosnika i u tom smislu ona odiše određenom djelatnošću. Ima sve karakteristike rimske vile s centralnim atrijem i 14 prostorija od čega sedam s mozaičkim podovima. Pet ih je bilo u trenutku kad smo krenuli s vođenjem lokaliteta, a dva su u međuvremenu vraćena na lokalitet i konzervirani su i restaurirani u mjeri u kojoj je bilo moguće – rekao je Živković i dodao da bi razvoj ovog lokaliteta, kao i ostalih areoloških znamenitosti u Risnu, povećao turitički promet u Boki kotorskoj.

Nakon otvorenja izložbe održan je prgodni domjenak, a zainteresirani izložbu mogu pogledati do 14. svibnja.

DRUŠTVO PRIJATELJA VRGORSKE STARINE

Izašla knjiga ‘Vrgorac 1690.’, autora povjesničara iz Vrgorca Branka Radonića

‘Vrgorac 1690. – Izvještaj mletačkoga generalnog providura za Dalmaciju i Albaniju Alessandra Molina o oslobađanju Vrgorca od Osmanlija’

Objavljeno prije

Krajem studenoga izašla je knjiga „Vrgorac 1690. – Izvještaj mletačkoga generalnog providura za Dalmaciju i Albaniju Alessandra Molina o oslobađanju Vrgorca od Osmanlija“, autora povjesničara iz Vrgorca Branka Radonića. Objavljena je u Biblioteci zbirki povijesnih izvora “Matica” Društva prijatelja vrgorske starine.

Knjiga donosi studiju o povijesti Vrgorca u vrijeme Morejskog rata (1684.-1699.) vođenog između Mletačke Republike i Osmanlijskog Carstva. Potom se objavljuju prijevod, transkript i faksimil izvještaja generalnog providura za Dalmaciju i Albaniju Alessandra Molina o oslobađanju Vrgorca od Osmanlija, zajedno s četiri priloga, od kojih se jedan sastoji od vrlo detaljnog crteža Vrgorca, nastalog netom po osvojenju. Dokument je providur Molin poslao iz Sućurja na Hvaru 28. studenoga 1690. duždu u Veneciju i izvorno se čuva u tamošnjem Državnom arhivu.

Sveznalica 7400xXpx

Iz Molinovog izvještaja saznajemo kako je došlo do odluke o pokretanju napada na osmanlijski Vrgorac, kako su organizirani napad i prateća logistika, potom sam tijek napada i njegove posljedice, ne samo na lokalnoj razini, već i u okviru mletačke ratne strategije u Dalmaciji u tom trenutku Morejskog rata. Autor Branko Radonić je Molinov izvještaj obogatio s preko 50 opširnih bilješki u kojima se donose opisi oslobađanja Vrgorca iz pera drugih autora te se isti sučeljavaju s onime što govori Molin. Tu su i brojna objašnjenja povijesno-geografskih detalja spomenutih u providurovu izvještaju. U knjizi se nalazi i iscrpan popis izvora i literature, bilješke, fotografije i faksimili.

Više informacija na: vrgorskestarine.hr

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Jastučići s čokoladom 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije