Ostanimo u kontaktu
Dalmata Jura shop LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

GKS METKOVIĆ

Otvorena izložba ‘Iz dubina’ autora Jure Kokeze

Objavljeno prije

U Galeriji Gradskoga kulturnog središta Metković otvorena je izložbe slika i grafika ‘Iz dubina’, autora Jure Kokeze.

Uvodnu riječ održala je ravnateljica Ustanove za kulturu i sport Metković Zrinka Mijoč, a uz autora o izložbi je govorila i prof. na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu Tajana Vlahovec Škalamera. Izložbu je otvorio župnik u Župi sv. Nikole biskupa don Davor Bilandžić. U glazbenom predahu nastupili su Pučki pjevači župa sv. Ilije proroka i Nikole biskupa.

Kokeza, koji je profesor grafičkih tehnika u Školi primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu, metkovskoj se publici predstavio svojim grafikama te slikama sakralne tematike, s okosnicom Križnoga puta.

Inače, Jure Kokeza rođen je 15. listopada 1959. u Splitu. Maturirao je na Odjelu grafike u Školi za dizajn i primijenjenu umjetnost kod prof. Jakova Budeše. Na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu studirao je grafiku u klasama prof. Alberta Kinerta i prof. Frane Para, pod čijim je mentorstvom diplomirao 1986. Više od dvadeset i šest godina bavi se likovno-pedagoškim radom, a izlagao je na dvadesetak samostalnih te na brojnim skupnim izložbama. Dobitnik je nekoliko nagrada i priznanja za likovni i pedagoški rad.  Surađivao je na konzervatorsko-restauratorskim radovima na važnim objektima kulturne baštine, bio je suradnik pri izvođenju više scenografija u zagrebačkim kazalištima, a grafike mu se nalaze u mnogim privatnim zbirkama, u Zbirci suvremene hrvatske grafike u Livnu, u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, u Muzeju grada Vukovara te u Kabinetu grafike HAZU u Zagrebu.

Kokeza je bio i među umjetnicima koji su sudjelovali na Umjetničkom likovnom susretu Metković 2021. koji je, u organizaciji Ustanove za kulturu i sport Metković, održan u kolovozu. Tim povodom donirao je svoje dvije slike, a sva prikupljena sredstva bila  su namijenjena Udruzi Otac Ante Gabrić.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Izložbu ‘Iz dubina’, koja će biti otvorena u GKS-u do 31. ožujka, omogućili su Ministarstvo kulture i medija RH i Grad Metković. Organizator je Ustanova za kulturu i sport Metković.

DJEČJI GLAS NERETVE

Malena Ena Nižić očarala publiku, Lei Čotić Nagrada Stručnoga ocjenjivačkoga suda

Objavljeno prije

Ena Nižić osvojila je 1. Nagradu publike, a Lea Čotić Nagradu Stručnoga ocjenjivačkoga suda na 1. Dječjemu Glasu Neretve koji je u subotu održan na Ljetnoj sceni GKS-a Metković, u organizaciji Ustanove za kulturu i sport Metković, a pod pokroviteljstvom Grada Metkovića.

Drugu Nagradu publike osvojila je Ana Ilić, a treću Nagradu publike Cvita Vekić.

Na 1. Dječjem Glasu Neretve nastupilo je 15 izvođača, a otvorila ga je ravnateljica Ustanove za kulturu i sport Metković Zrinka Mijoč.

– U godini u kojoj Grad Metković slavi 600. obljetnicu od prvoga pisanoga spomena, Ustanova za kulturu i sport Metković odlučila je organizirati 1. Dječji Glas Neretve. Na audiciji je odabrano 15 izvođača, koji su tjednima uvježbavali svoje nastupe i zaista su svi sjajni i talentirani te mi je zato posebno drago što će baš njih petnaestero biti upamćeno kao prvi izvođači na 1. Dječjemu Glasu Neretve! Sigurna sam kako će svima nama ovo biti, prije svega zabavna večer, ali i da ćemo zajednički otkriti male talente koje ćemo pljeskom podržati večeras, ali i u budućnosti, – istaknula je Mijoč.

Glazbeni dio večeri otvorio je Roko Ilić s pjesmom ‘Dajem ti rič’, a poslije njega je nastupala Ana Ilić s pjesmom ‘Sve dok sanjaš’. Ana Žilić se potom predstavila s pjesmom ‘Nek’ svud ljubav sja’, Ena Nižić je izvela pjesmu ‘Smokvica’, Marija Vučković pjesmu ‘Viski’, a Nikolina Vučković ‘Hajde da ludujemo’. Mara Murtezani otpjevala je ‘I wanna dance with somebody’, Matea Gutić ‘Kokolo’, Mila Vekić ‘Ako te pitaju’, a Zlata Vekić ‘Cesaricu’. Sara Leženić otpjevala je pjesmu ‘Lopove’, Mia Bebić ‘Sve bi seke ljubile mornare’, Ela Bezer ‘Uzbunu’, a Cvita Vekić pjesmu ‘Život nije siv’. Glazbeni dio zatvorila je Lea Čotić s pjesmom ‘Zaljuljali smo svijet’.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Poslije glasovanja publike te vijećanja Stručnoga ocjenjivačkoga suda, koji su činili profesorica Mihaela Pavlović, profesorica Marija Maja Jerković te poznati bas u klapskom pjevanju Ante Šprlje, uslijedila je dodjela nagrada te proglašenje pobjednika.

Nagradu Stručnoga ocjenjivačkoga suda Lei Čotić je dodijelila prof. Mihaela Pavlović, dok je 1. Nagradu publike, Eni Nižić uručio gradonačelnik Metkovića Dalibor Milan. Drugu Nagradu publike Ani Ilić uručila je ravnateljica Ustanove za kulturu i sport Metković Zrinka Mijoč, a treću Nagradu publike Cviti Vekić je dodijelila direktorica Turističkoga ureda Turističke zajednice grada Metkovića Magdalena Medar Ujdur.

Prvi Dječji Glas Neretve završio je nastupom Ene Nižić koja je pred publikom ponovno izvela pjesmu ‘Smokvica’.

Voditelji programa bili su Melani Primorac i Ivan Šutalo.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Sirnica Uskrs 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije