Ostanimo u kontaktu

23. OBLJETNICA 116. BRIGADE HV

Otkrivena ploča s nazivom ‘Šetalište 116. brigade’

Objavljeno prije

30. studenoga 2014. – Malom svečanošću danas je u Metkoviću otkrivena ploča s nazivom Šetalište 116. brigade, koja se nalazi na početku šetališta uz Neretvu, uz Splitsku ulicu. Spomen ploču otkrila je gđa Živka Rebac udovica poginulog hrvatskog branitelja iz Metkovića, pok. Ante Rebca.

Nakon 23 godine od njenog osnutka ovo je prva spomen oznaka ove slavne brigade HV iz Domovinskog rata u Metkoviću gdje joj je bilo sjedište a samu inicijativu pokrenuli su bivši prpadnici ove postrojbe koji su svoj ratni put poslije nastavili u 4. gardijskoj brigadi i danas djeluju u istoimenoj udruzi. Prethodno je u crkvi sv.Ilije u Metkoviću održana sveta misa za poginule pripadnike 116. brigade. Kod središnjeg križa na groblju Sv. Ivana, nakon molitve odrješenja, izaslanstva Grada Metkovića, braniteljskih udruga i političkih stranaka položili su vijence i  zapalili svijeće za poginule branitelje.

Prenosimo video s otvorenja Šetališta 116. brigade kojeg je snimio naš sugrađanin Goran Marušić.

Ratni put 116. brigade HV-a

Ratni put 116. brigade HV-a započinje donošenjem zapovijedi o ustrojavanju postrojbe 17. studenoga 1991. nakon čega u njen sastav ulazi većina manjih, već ustrojenih postrojba. U Metkoviću se ustrojava zapovjedništvo i 1. bojna te pristožerne postrojbe koje se popunjavaju s područja cijeloga Neretvanskog kraja. U Opuzenu se ustrojava 2. bojna, u Pločama 3. Bojna, a Novim Selima 4. bojna. U Blacama je 1992. ustrojena Stolačka bojna. Presudnu ulogu brigada je, zajedno s drugim postrojbama, imala u zaustavljanju prodora neprijatelja na crti uvala Bistrina – Popovo polje. Brigada sudjeluje u legendarnoj bitci na Stolovima gdje je neprijatelju slomljena kralježnica , nakon čega slijede napadne operacije naših snaga.

Uslijedile su operacije oslobađanja Dubrovačkog primorja, Dubrovačkog zaleđa i Konavala u kojima su sudjelovale gardijske i pričuvne postrojbe iz cijele Hrvatske, a među njima i 116. brigada HV-a. Nakon oslobodilačke vojno-redarstvene operacije „Oluja“, na Južnom bojištu neprijatelj očajnički pokušava posljednji put izvesti kombinirani topničko pješački napad na Dubrovnik i širu okolicu. Napad je izveden na temelju pogrešnih informacija o snazi naše obrane ne znajući da su naše snage bile u stanju izvesti napadnu operaciju širih razmjera kako bi naseljima juga Hrvatske osigurale mir.  Glavni smjer napada neprijatelja bio je usmjeren na područje obrane 116. domobranske pukovnije HV-a, nastale iz 116. brigade. Na napad su žestoko odgovorile 116. dp. HV-a i ostale postrojbe Južnog bojišta te, unatoč gubicima, onemogućile namjere neprijatelja nanijevši mu značajne gubitke. Nakon Daytonskog sporazuma 116. dp. HV-a, kao i sve pričuvne postrojbe Hrvatske vojske, provode demobilizaciju i prelaze na mirnodopski ustroj. Kroz brigadu je prošlo 6.409 branitelja, od čega ih je 65 poginulo, a više stotina je ranjeno, ozlijeđeno ili oboljelo.

Udruga veterana 4. gardijske brigade
Podružnica za Dubrovačko-neretvansku županiju

FOTOGALERIJA

Nedjeljna idila na Ušću

Objavljeno prije

Mnoštvo ljudi, idilične prizore i ovoliku razina zena koja se rijetko viđa, jučer je na Ušću ovjekovječio Nikša Margeta u svome albumu “Sunday”. Fotografije dijelimo s vama, jer smo uvjereni da ovolika razina opuštenosti mora djelovati na vas i uljepšati vam ponedjeljak.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama10 300×250

Najčitanije