Ostanimo u kontaktu

VODA I U POZLOJ GORI

Općina Pojezerje vraća život u napuštene zaselke, zauvijek riješila pitanje vodoopskrbe

Objavljeno prije

Uporni načelnik općine Pojezerje, zajedno sa svojim suradnicima ostvario je novi uspjeh realizirajući dobro osmišljen projekt izgradnje vodovodne mreže i za sve zaselke u naselju Pozla Gora, koja je dio općine Pojezerje.

Specijalizirana tvrtka već dulje vrijeme obavlja iskope i postavlja cjevovode za zaselke Glavica, Dočići, Sente i Jakiće. Preostalo je još samo stotinjak metara iskopa u kršu prema Jakićima, pa da cijela općina Pojezerje zauvijek riješi pitanje vodoopskrbe. Ukupna dužina mreže-cjevovoda iznosi oko 1400 metara. Taj projekt puno će značiti vlasnicima kuća i drugih objekata, a predstavlja veliki poticaj revitalizaciji svih zaselaka u Pozloj Gori. Neki su već započeli obnavljanje svojih stambenih objekata, a nekolicina mještana gradi ili je već izgradila bazene, kao preduvjet za obavljanje turističke i ugostiteljske djelatnosti. Pretpostavlja se da bi se neki iseljeni Pozlogorci mogli i za stalno vratiti u svoje rodno mjesto, te započeti određene gospodarske aktivnosti.

Boro Dominiković, načelnik Općina Pojezerje

Da načelnik Boro Dominiković i Općinsko vijeće vode računa o brojnim potrebama građana, svjedoći i odlučnost za obnovu Društvenog doma u Kobiljači koji je građen davnih godina i u prošlosti poprilično devastiran, zbog čega će se morati rušiti da bi se gradio novi.

Taj Dom država je poklonila općini, sačinjen je projekt i dobivena građevinska dozvola te se čeka na rješavanje pitanja financiranja.

Na prvom državnom natječaju projekt nije dobio financijsku podršku, pa će uskoro uslijediti nova prijava na natječaj, nadamo se s uspješnim završetkom.

Spomenimo da izgrađeni i opremljeni vrtić u Otrić Seocima trenutačno pohađa 22 vrtićana.

DOMOVINSKI RAT

Veterani IV. gardijske brigade sudjelovali u obilježavanju 27. godišnjice operacije Maslenica

Objavljeno prije

Veterani IV. gardijske brigade sudjelovali su u obilježavanju 27. godišnjice operacije Maslenica, gdje su pored Zelenog hrasta zapalili svijeće za svoje poginule suborce, a u Paljuvu za Marija Glavotu i Marija Nikolića – Kiša.

U dijelovima Hrvatske koji su bili okupirani ili razoreni u neprijateljskoj agresiji posebno se sjećaju i obilježavaju obljetnice iz Domovinskog rata. Ovih dana sedmodnevnim svečanostima u zadarskoj županiji obilježava se 27. obljetnica veličanstvene vojno-redarstvene akcije Maslenice. Tim povodom udruga veterana 4.gardijske brigade DNŽ i ove godine organizirala je posjet Ravnim kotarima jednim autobusom za članove i prijatelje. Brojna izaslanstva braniteljskih udruga, državnih i izaslanstava gradova i županija, HV-a i MUP-a okupili su se u Kašiću kod spomen križa od slavonskog hrasta kako bi odali počast, položili vijence i zapalili svijeće poginulim pripadnicima 3.gardijske brigade u ovoj akciji 1993.godine. Svijeće i vijenci položeni su potom i kod spomenika poginulim pripadnicima 4.gardijske brigade kod Zelenog hrasta. Veterani 4.gardijske brigade potom su posjetili mjesta stradanja suboraca u Kašiću i Paljuvu gdje su zapalili svijeće na mjestima spomen obilježja. U Paljuvu pred kućom bake Marije, koja ih je kao i svake godine dočekala, nalazi se spomen ploča pok. Mariju Nikoliću Kišu iz Krvavca, koji je poginuo na tom mjestu zapalili su svijeću i pomolili se. U crkvi Marije Zaštitnice Kršćana u Paljuvu svetu misu za poginule branitelje služio je župnik O. Josip Galić nakon čega je nastavljeno zajedničko druženje veterana 3. i 4.gardijske brigade u Novigradu. Lijepo sunčano vrijeme kakvo ne pamte godinama na obilježavanju ove obljetnice upotpunilo je današnju svečanost.

Vojno redarstvena akcija Maslenica imala je za cilj cestovnom komunikacijom spajanje hrvatskog juga i sjevera. U samo 72 sata postrojbe Hrvatske vojske i policije oslobodile su 92 četvorna kilometra hrvatskog teritorija, odbacivši neprijatelja iz zadarskog predgrađa, zračne luke Zemunik i Novskog ždrila i time omogućile ponovno cestovno povezivanje Dalmacije s kopnenom Hrvatskom. Po okončanju napadne akcije uslijedile su dvomjesečne teške borbe gdje je neprijatelj pojačan snagama iz okupiranih dijelova Hrvatske i BiH te Srbije svakodnevnim topničko-pješačkim napadima nastojao povratiti svoje položaje ali hrabri hrvatski branitelji uspjeli su obraniti svoje položaje.

Prije mjesec dana veterani su obilježili 25.obljetnicu operacije ZIMA94 na Dinari koja im je ostala u sjećanju kao operacija izvedena u nadljuskim uvjetima dok je akcija Maslenica za njih najkrvavija bitka Domovinskog rata. Tijekom napadne akcije i poslije obrane oslobođenog područja svakodnevno su se u dvomjesečnim borbama izmjenjivali topničko-tenkovski i pješački napadi u kojima su s neprijateljske strane sudjelovale najelitnije neprijateljske postrojbe iz okupiranih dijelova Hrvatske, BiH te dobrovoljci i specijalci iz Srbije koji ipak nisu uspjeli slomiti obranu hrabrih branitelja.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama10 300×250

Najčitanije