Ostanimo u kontaktu
CLUB DIVINE – Brown Sugar RnB

UNATOČ PANDEMIJI POJEZERJE GRADI

Općina Pojezerje realizirala je brojne projekte, a želi i nove

Objavljeno prije

Općina Pojezerje jedna je od najmanjih u Hrvatskoj i po broju stanovnika i po izvornim prihodima. Ipak, uz neveliki proračun koji u ovoj godini iznosi 6.097.000,00 kuna, a uz potpore Dubrovačko-neretvanske županije i države te sredstava iz EU, realizirani su brojni projekti uz napomenu da  Općina nema kreditnih zaduženja, dugova bilo koje vrste ili nekih drugih novčanih obveza prema drugim subjektima.

O rezultatima u poslovanju i vođenju općine Pojezerje razgovarali smo s načelnikom Borislavom Dominikovićem.

– Reći ću vam da smo izgradili mjesne vodovodne mreže za naselja Mali Prolog i Pozla Gora uključujući zaselke Sente-Jakići, Dočići i Glavica. Osuvremenili  smo javnu rasvjetu na području cijele općine (LED rasvjeta) te tako smanjili troškove javne rasvjete za više od 50 posto.

Kod Osnovne škole izgrađeno je je dječje igralište, kontinuirano smo uređivali poljske putove, nabavili smo potrebnu komunalnu opremu za odvojeno prikupljanje otpada, nabavili smo vatrogasno vozilo-cisternu i kombi za prijevoz vatrogasaca.

Mogu dodati da je proširen i asfaltiran ulaz u Otrić-Seoce iz smjera Kobiljače, položen je dalekovod (u zemlju) u Otrić-Seocima i u Kobiljači,  riješene su oborinske vode na lokaciji Rep, odražavana je kanalska mreža u Jezeru, asfaltirali smo put crkvu u Kobiljači i dio Puta križa, izgradili smo ustave i uspornike odnosno odvodnju oborinskih cesta s Autoceste A1 i zaštitili kuće.

Jeste li radili i na projektima socijalnog spektra?

– Slušajte, aktivni smo u provedbi projekta „Zaželi“-Pomoć u kući na zadovoljstvo starijih i nemoćnih osoba na našem području,  svake godine provodimo program javnih radova, započeli smo poslove izgradnje novog Društvenog doma u Kobiljači, opremili smo teretanu u zgradi Općine Pojezerje, a donijeli smo i program raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu RH. Među ostalim izdvajamo i za rad Dječjeg vrtića (plaća, putni troškovi, troškovi prehrane), a vrtić je za polaznike besplatan. Općuina dodjeljuje stipendije svim redovitim studentima, sufinancira prijevoz učenika srednjih škola , nabavljamo školski pribor učenicima, pomažemo obnavljanju sakralnih objekata, sufinanciramo rad Lovačkog društva „Jarebica“, a u cijelosti financiramo rad Dobrovoljnog vatrogasnog Pojezerje, potpomažemo i rad sportskih udruga. Isplaćuje se i naknada za novorođenu djecu. Dodao bih samo, da naša općina nema prirez.

Čini se da ste riješili brojna pitanja od iznimnog značaja za život ljudi. Ima li određenih pitanja koja čekaju na rješenje?

– Ima, ima, kako nema . Imamo problem s pogrešno provedenom katastarskom izmjerom zemljišta, posebno s uknjižbom u naseljima Otrić-Seoci  i Kobiljača. To moramo riješiti. Želimo osnovati i Poslovnu zonu Pojezerje na lokaciji Pozla Gora pa smo u tu svrhu izradili geodetsko-katastarski elaborat, Urbanistički plan uređenja, parcelacijski elaborat i proveli ugovor o darovanju te uknjižbu darovanog zemljišta u vlasništvu Općine Pojezerje. Jedan od najvažnijih ciljeva svakako je zaustavljanje iseljavanja stanovništva. U tom pogledu želimo stvoriti uvjete za razvoj seoskog turizma, izgraditi komunalnu infrastrukturu u napuštenim naseljima Pozle Gore, omogućiti povratak stanovništva i razvoj poljoprivrede, realizirati projekt ciklo-turizma i turizma inače, a u suradnji s poljoprivrednicima.

Kanimo investitorima u Poslovnoj zoni osigurati određene pogodnosti (pristupačna cijena zemljišta, oslobađanje od komunalne naknade i slično) olakšati im rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, dodijeliti po 3 hektara državnog zemljišta po domaćinstvu ili OPG-u, a želimo i dalje  koristiti  mjeru 6.3.1. Ministarstva poljoprivrede (mehanizacija). Općina Pojezerje ima najviše korisnika upravo te mjere u odnosu na broj stanovnika.

Koji su vam planovi u sljedećem četverogodišnjem razdoblju ukoliko osvojite novi mandat?

– Nastavit ćemo raditi na realizaciji projekta ciklo-turizam jer već imamo gotov projekt, bavit ćemo se odvodnjom oborinskih voda i kanalskom mrežu u polju Jezero, moramo iskopati odvodni kanal Otriski-progon-Sejački progon-Granice i kanal Piski progon-Mostine. Cilj nam je izgradnja parkirališta i ogradnog zida oko groblja kod crkve sv.Nikole i već smo se prijavili na natječaj, još bolje ćemo urediti nerazvrstane šumske ceste za što imamo projektnu dokumentaciju, riješit ćemo pitanja obnove uknjižbi na području Otrić-Seoca i Kobiljače. Gradit ćemo vidikovac kod crkve sv. Roka na Gračini , a i za to imamo projekt.

Gradit ćemo kanalizacijsku mrežu i objekte za odvodnju u Otrić-Seocima , a želimo ostvariti i projekt „Kamene kugle u Općini Pojezerje“ u smislu unutarnjeg i vanjskog uređenja izložbenog prostora. U Kobiljači ćemo graditi i nogostup. Naravno, imamo u planu realizirati još niz drugih projekata u suradnji sa Županijom i ministarstvima. Pred nama su brojne zadaće koje želimo i možemo ispuniti, kako bismo stvorili uvjete za zapošljavanje i povratak ljudi, ali i za poboljšanje opće kvalitete života, – rekao je na kraju Borislav Dominiković.

DAN POBJEDE I DOMOVINSKE ZAHVALNOSTI I DAN HRVATSKIH BRANITELJA

Gradonačelnik Dalibor Milan s ponosom se obratio se građanima

Objavljeno prije

Gradonačelnik Dalibor Milan obratio se građanima povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja.

Drage sugrađanke i sugrađani, s ponosom obilježavamo Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja. Prisjećamo se 5. kolovoza 1995. godine kada je Hrvatska vojska u vojno-redarstvenoj operaciji ‘Oluja’ oslobodila najveći dio područja okupiranoga u velikosrpskoj agresiji na našu Domovinu te ostvarila pobjedu u Domovinskome ratu.

Ostatak svijeta pobjedu Hrvatske u ratu protiv nadmoćnoga suparnika možda nije očekivao, ali hrvatski narod u nju nikada nije sumnjao. Vjerovali smo snazi, hrabrosti i ustrajnosti naših branitelja koji su nam pokazali da se u zajedništvu može postići baš sve! Zbog toga i danas, 26 godina poslije Oluje, pamtimo dan u kojem smo postali slobodni te ponos i sreću koju su nam pružili naši branitelji.

Nažalost, dio branitelja žrtvovao je svoje živote za slobodu Domovine. Naša je obveza svakim danom biti potpora njihovim obiteljima i suborcima, pričati mlađim generacijama o žrtvi koju su podnijeli te im pokazivati put zajedništva. Put koji su nama pokazali upravo naši branitelji.

Dragi sugrađani, čestitam vam Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja!

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl9 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije