Ostanimo u kontaktu

PRIRODNA BAŠTINA

Održavanjem javnih tribina u Rogotinu, Mliništu i Pločama zaokružene su predviđene aktivnosti Udruge ‘Baštinik’ iz Metkovića za 2019. godinu

Objavljeno prije

Održavanjem javnih tribina u Rogotinu, Mliništu i Pločama zaokružene su predviđene aktivnosti Udruge ‘Baštinik’ iz Metkovića za 2019. godinu.

Udruga za promicanje zaštite prirodne i kulturne baštine Neretve Baštinik provodi niz projekata na području doline Neretve s ciljem promoviranja prirodnih i kulturnih vrijednosti u dolini Neretve.

Projekt izrade speleološkog katastra na području doline Neretve polako se privodi kraju i nakon pet punih godina možemo s ponosom reći da su postignuti rezultati i više od očekivanog. Ukupno je registrirano preko 100 speleoloških objekata koji su ujedno i istraženi. Istraživanjem se došlo do vrlo interesantnih otkrića što je doprinjelo ukupnoj pozitivnoj slici prirodnih vrijednosti neretvanskog kraja, Dubrovačko-neretvanske županije i generalno Republike Hrvatske. Istraživanjem se posebno obogatila europska i svjetska karta izuzetnih prirodnih vrijednosti. Povrh svega moramo istaknuti dvije nove podzemne vrste koje su po prvi put opisane za znanost a za očekivati je da će ih biti još jer još uvijek nije završena obrada sve prikupljene faune. U projektu sudjeluje niz stručnjaka i instituta kako iz Hrvatske tako i iz inozemstva.

Pseudoškorpion T.Runicensis iz ‘Bežureve jame’ Varda – Rujnica

Pored otprije poznatih speleoloških objekata koji su svojim karakteristikama posebni, a to su ‘Jama u predolcu‘ i ‘Vištičina jama‘, otkriće jedinstvenog anhijalnog objekta ‘Tomina jama‘ u Krvavcu raznovrsnost i ukupna slika speleoloških objekata, polako ali sigurno dolinu Neretve uz sve ostale njene poznate i nepoznate vrijednosti široj javnosti, smjestilo je na sam vrh izuzetnih prirodnih područja. Tomina jama predstavljena je na svjetskom kongresu o anhijalnim speleološkim objektima u Španjolskoj i na niz domaćih i europskih simpozija i jedini takve vrste na području Neretve.

STOŽER CIVILNE ZAŠTITE DNŽ

29 novih slučajeva zaraze koronavirusom zabilježeno je u protekla 24 sata

Objavljeno prije

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je 29 novih slučajeva zaraze koronavirusom.

Radi se o 15 osoba muškog spola i 14 osoba ženskog spola; sedam iz Metkovića, šest iz Dubrovnika, četiri iz Ploča, tri iz Opuzena, po dvije osobe iz Kule Norinske i Slivnog, po jedna osoba iz Korčule, Lumbarde, Stona i Zažablja te jedna osoba koja nema prebivalište na području naše županije.

Izliječeno je 17 osoba: po četiri iz Dubrovnika i Ploča, po tri osobe iz Zažablja i Župe dubrovačke, dvije osobe iz Konavala i jedna osoba iz Opuzena.

U posljednja 24 sata obrađeno je 610 uzoraka, a od početka pandemije analizirano je ukupno 96 255 uzoraka.

U OB Dubrovnik hospitalizirano je osam osoba pozitivnih na koronavirus.

U samoizolaciji je 378 osoba, a u posljednja 24 sata zabilježena su tri slučaja kršenja mjere samoizolacije, od čega jedno na granici. Od početka pandemije utvrđeno je ukupno 905 slučajeva kršenja samoizolacije.

Stožer CZ DNŽ i dalje apelira na građane da se drže svih propisanih mjera od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl9 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije