Ostanimo u kontaktu
AKCIJA! Dalmata Jura shop LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

UDRUGA DOBRA

Održana završna konferencija projekta Od – do besplatni prijevoz za ciljane korisnike

Objavljeno prije

U petak organizirana je završna konferencija, u sklopu projekta Od – do besplatni prijevoz za ciljane korisnike koji se provodio na području doline Neretve u posljednjih 12 mj.

Od – do besplatni prijevoz za ciljane korisnike je projekt kojem je cilj unaprjeđenje kvalitete života starijih i nemoćnih osoba povećavanjem socijalne uključenosti svih projektnih dionika.

Prilikom prezentacije predstavljeni su mjerljivi rezultati projekta koji uključuju:

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px
 • u projekt uključeno 30 korisnika sa PPDS područja, tj. općina Kula Norinksa, Zažablje i Pojezerje, te grada Metkovića koji će biti uključeni kroz aktivnosti besplatnog prijevoza,
 • ostvarena međusektorska suradnja između organizacija civilnog društva, jedinica lokalne samouprave, instiucija s ciljem unaprjeđenja kvalitete života starijih ii nemoćnih osoba,
 • u 10 mjeseci organizirano više od 50 prijevoza za starije osobe do liječnika, trgovine i sl.,
 • tiskano 100 letaka
 • zaposlena jedna mlada osoba.

Također je predstavljena dodatna aktivnosti koja se obavljala tijekom provedbe projekta, a to je dijeljenje paketa starijim i nemoćnim osobama na području doline Neretve u suradnji sa Crvenim križem Metković za vrijeme pandemije uzrokovane  COVID-om 19.

Partneri na projektu: Udruga Otac Ante Gabrić, Centar za socijalnu skrb Metković i grad Metković. Projekt financira Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

MEMORIJALNA IZLOŽBA 'U MEDITERANSKOJ NOĆI'

Prirodoslovni muzej Metković poziva na otvorenje izložbe Nikole Vučkovića

U Subotu, 1. listopada u 11 sati, izložba ostaje otvorena do 20.prosinca 2022.

Objavljeno prije

U Prirodoslovnom  muzeju Metković  čuvati će se memorijalna građa, ostavština Nikole Vučkovića koja se će činiti sastavni dio trajnog fundusa muzeja, donacija njegove supruge Dragane Nuić Vučković.

Memorijalna izložba Nikole Vučkovića ‘U mediteranskoj noći‘ biti će otvorena u subotu, 1. listopada u 11 sati, i ostaje izložena do 20. prosinca 2022.

Nikola Vučković ( 5.1. 1956. Metković – 16.6. 2020. Mostar) Osnovnu je školu završio u Metkoviću, a Srednju školu primijenjenih umjetnosti – smjer kiparstvo i industrijsko oblikovanje završio u Splitu. Diplomirao je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu 1980. godine u klasi prof. Alije Kučukalića. Bio je član Hrvatskih društava likovnih umjetnika Split i Dubrovnik, te član Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine. Uz kiparstvo bavio se slikarstvom i dizajnom, izlagao je samostalno na 50 izložbi u Hrvatskoj, BiH, Sloveniji i Maleziji. Sudjelovao je na preko 300 skupnih selektivnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu, te je dobitnik više strukovnih nagrada za crtež i kiparstvo. Autor je 18 javnih spomenika i skulptura u Hrvatskoj i BiH. Autor je zastave i grba grada Metkovića, te Velikog štita kneza Domagoja. Od 1996. godine bio je zaposlen na Akademiji likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu Sveučilišta u Mostaru kao redovni profesor kiparstva i kiparske tehnologije. Bio je gostujući profesor kiparstva na Pedagoškom odsjeku likovne kulture Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru, te na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Osnivač je Udruge likovnih umjetnika En Face u Širokom Brijegu i  Međunarodne likovne manifestacije „Privatno i javno“, te utemeljitelj nagrade za mlade umjetnike od 2003. godine. Uz svoj kiparski atelje u Širokom Brijegu otvorio je u umjetničku NV galeriju 2018. godine u kojoj se organiziraju samostalne i skupne izložbe likovnih umjetnika.

Djela Nikole Vučkovića su u mnogim privatnim zbirkama, te kolekcijama galerija u kojima je izlagao u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Nagrade i priznanja:

 • Nagrada za skulpturu PTICA na Opuzenskom Salonu, Opuzen 1985.
 • Treća nagrada za skulpturu na izložbi Pasionske baštine u Zagrebu, Muzej Mimara, 2005.
 • Prva nagrada za crtež na Analu crteža BiH u Mostaru, 2005.
 • Prva nagrada ( izvedbena ) na natječaju za Spomenik domovinskom ratu Županije  Dubrovačko- Neretvanske, 2006., Bistrina, Vjetreni Mlin
 • Treća nagrada za crtež na Analu crteža BiH u Mostaru, 2006.
 • Grand-Prix na Analu crteža BiH, Mostar 2007.
 • Nagrada za kiparstvo i instalaciju,V. Međunarodni bijenale minijature BiH, Tuzla 2009.
 • Nagrada Grand-Prix na V. Međunarodnom bijenalu minijature BiH, Tuzla 2009.
 • Nagrada za kiparstvo na I. Internacionalnom analu minijature, Galerija GM Muzeja suvremene umjetnosti minijature, Tuzla, 2011.
 • Nagrada grada Metkovića za životno djelo (posthumno), Metković, 2021.

Ostavština koja  će se čuvati u Prirodoslovnom muzeju Metković ispisuje njegov život ostvarenim djelima pridonoseći svojom raznolikošću mozaiku jednog životnog iskustva, jedne  struke, jednog puta koji je obilježio razvoj mnogih studenata i kolega .

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Jastučići s čokoladom 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije