Ostanimo u kontaktu
Dalmata - Jura Shop Vas časti niskim cijenama! LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

GIMNAZIJA METKOVIĆ

Održana radionica povodom Dana planeta zemlje

Objavljeno prije

2104_no waste radionica, gimnazija 1

Uoči Dana planeta Zemlje koji se obilježava 22. travnja, ove godine pod geslom Reci NE plastici, u Gimnaziji Metković održala se kreativna Zero Waste radionica.

Radionicu su vodile profesorice Ljiljana Jelčić i Antonela Dragobratović, a zainteresirani su mogli saznati kako napraviti sredstva za čisšćenje iz kućne radinosti koja su ekološki prihvatljiva i ekonomična.

Sveznalica 7400xXpx

Profesorica Antonela Dragobratović rekla je da se radionicama u toku dana želi zainteresiranima pokazati kako svesti onečišćenje na najnižu razinu.

– Učenici će biti upoznati s načinima recikliranja, pogledat će jedan kratki film o zero waste konceptu života, o tome kako se smanjuje količina smeća tijekom svakodnevnih životnih aktivnosti i kako svesti onečišćenje na najnižu moguću razinu. Ujedno smo se u zadnje vrijeme senzilibizirali s problemom pojave mikročestica, osobito plastike u vodi koja se kupi iz plastičnih boca, tako da ćemo imati jedno malo izlaganje o tome i to će biti naš doprinos obilježavanju Dana planeta Zemlje – rekla je Dragobratović.

Kako je radionica izgledala možete vidjeti u fotogaleriji, a nekoliko recepata za kozmetiku  i sredstva za čišćenje iz kućne radinosti naučenih na radionici dijelimo s vama:

Dezodorans

5-6 žlica kokosovog ulja

3 žlice gustina

3 žličice sode bikarbone

Eterično ulje po želji

Pasta za zube

4 žličice kokosovog ulja

2-3 žličice sode bikarbone

Stevia po želji

Eterično ulje metvice

Omekšivač

100 g sode bikarbone

600 ml alkoholnog octa

700 ml destilirane vode

5 kapi eteričnoh ulja po želji

Pripremite veliku posudu od najmanje četiri litre. U nju uspite sodu bikarbonu i dodajte 100 ml vode. Ne mješajte, nego polako ulijevajte ocat. Pustite da se mješavina pjeni nekoliko minuta da se soda rastopi. Dodajte ostatak vode, nakon čega će se mješavina prestati pjeniti. Tek dad počnite mješati da biste dobili ujednačenu tekućinu. Dodajte eterično ulje i ulijte u posudu s čepom. Pri pranju dodajte otprilike čašicu u odjeljak za omekšivač.

Tablete za strojno pranje posuđa

1 šalica limunske kiseline

1 šalica bikarbone

1 žličica deterdđenta za posuđe

Eterično ulje (limun ili naranča)

Sve dobro izmješati (paziti da nije previše deterdženta zbog burne reakcije). Staviti u kalup za led i pustiti da se osuši.

Za ručno pranje posuđa

100 g ribanog sapuna

½ šalice sode bikarbone

¼ šalice sode za pranje

½ žličice limunske kiseline

20 kapi eteričnog ulja

1-1,5 l destilirane vode

Stavite ribani sapun u lonac i dodajte malo više od jedne šalice vode. Stavite grijati na štednjak i mješajte sve dok se sapun ne rastopi. Maknite s plamena, dodajte ostale sastojke i miješajte dok ne dobijete ravnimjernu smjesu. Pustite da se ohladi i ulijte u plastične boce za tekući deterdžent. Iako se ovaj pripravak ne pjeni jako, odlično pere.

Tekući deteržent za pranje rublja – recept 1

1 l destilirane vode

2 žličice bikarbone

75 g naribanog sapuna (prirodni)

Eterično ulje lavande

Vodu prokuhati i dodati bikarbonu (ne dok je vrela). Dodavati sapun i mješati. (Paziti da ne došđe u dodir s metalom jer se onda stvrdne.) Dodati eterično ulje i spremiti u plastičnu ili staklenu posudu.

Tekući deteržent za pranje rublja – recept 2

7-10 l vruće vode

2 šalice naribanog sapuna (preporuka prirodni)

2 šalice sode za pranje (natrijev karbonat)

10-20 kapi eteričnog ulja po želji

U lonac stavite vode i dodajte vode tek toliko da pokrije sapun. Zagrijte na laganoj vatri i miješajte dok se sapun u potpunosti ne otopi. U mješavinu uspite ostatak vode, dodajte sodu i dobro izmiješajte re prelijte u posudu  u kojoj ćete čuvati deterdžent. Jedna šalica dovoljna je za jedno pranje pune perilice.

ZAVRŠENO ASFALTIRANJE VIDA

Završetak radova na uređenju prometnica u Vidu gradonačelnik Milan prokomentirao: ‘Obećano – ispunjeno!’

Objavljeno prije

U utorak, 4. lipnja, završeni su radovi na uređenju prometnica u prigradskom naselju Vid, vrijedni gotovo pola milijuna kuna.

Završetak radova gradonačelnik Dalibor Milan je prokomentirao:

– Gotovi su radovi na pojačanom održavanju cesta u naselju Vid. U Ulicama Hrvatskih mučenika, Strana i Gradina izvršili smo pripremne radove, proširili i rekonstruirali asfaltni sloj ceste, sveukupno u dužini od otprilike 700 metara.
Vrijednost radova iznosi oko 450.000,00 kuna s PDV-om i prvo je veće ulaganje u ceste u Vidu nakon niza godina i lažnih obećanja.
Obećano – ispunjeno, – rekao je Milan putem svoje fb stranice.

Sveznalica 7400xXpx
Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Krafne 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije