Ostanimo u kontaktu
LPG Narona MAXMART Opuzen
GAZ Benz 1200x400px
JURA SHOP – AKCIJA Vikend Sl2
JURA SHOP – AKCIJA Vikend Sl1

LIJEČENJE OVISNOSTI O ALKOHOLU

Održana javna tribina na temu ‘Kako pomoći članu obitelji koji previše pije?’

Objavljeno prije

0406_liječenje alkoholizma (2)

U organizaciji Kluba liječenih alkoholičara ‘Sidro’ Metković u Gradskoj knjižnici Metković  jučer je održana javna tribina Kako pomoći članu obitelji koji previše pije?  te, nakon toga, radionica za sve stručne suradnike na temu Rad s obitelji alkoholičara.

Gost predavač bio je prof.dr.sc. Zoran Zoričić, psihijatar iz KBC Sestre milosrdnice, voditelj Referentnog centra Ministarstva zdravlja za droge i predsjednik Hrvatskog društva za alkoholizam i druge ovisnosti pri Hrvatskom liječničkom zboru.

ULTIMATE SPORTS GYM Grupni trening – 740

Na tribini i radionici se govorilo o tome kako osvjestiti ovisnika da problem postoji i kako sruštiti obrane ovisnika, obitelji i sredine kako bi krenuo na liječenje na koje bi se, u pravilu, trebala javiti cijela obitelj budući da alkoholizam nije problem samo pojedinca.

Prof.dr.sc. Zoričić  rekao je da je ključni dio početka liječenja i oporavka pojava krize u obitelji te da se s osobom ovisnom o alkoholu o probemu treba razgovarati bez moraliziranja.

Sveznalica 7400xXpx

– Zabranjena rečenica je ‘Sram te bilo, kako si mogao?!’, ali bitna rečenica je ‘Mi ovako više ne možemo, nisam spremna živjeti uz alkoholičara. Ili ćemo dignuti kvalitetu našeg života na jedan veći nivo ili je bolje da se sve raspadne.’ Ako supruga ili drugi član obitelji ne prisili alkoholičara da se javi na liječenje, on će i dalje iskorištavati ono malo prostora što ima i izbjegavati javiti se. Prema tome, obitelj mora doći u stanje krize jer bez te krize neće biti ni iskoraka na bolje. Ljudi ne žele uvesti obitelj u krizu, jer kriza dovodi do toga da ćete se izvući iz problema ili slom obitelji  i to je razlog zašto je ovaj naš tradicionalni dio obitelji izbjegava i zašto žene godinama trpe alkoholizam njihovih muževa – rekao je Zoričić.

Kad se ovisniku ponudi pomoć treba znati gdje se javiti i kakav je put kako bi liječenje bilo efikasno. To ne mora biti u bolnici već se tretman može provoditi i u manjim sredinama kroz klubove liječenih alkoholičara koji može preuzeti ulogu rehabilitacije.

Teskt/Foto: Marija Jeramaz/Metković NEWS

ZAVRŠENO ASFALTIRANJE VIDA

Završetak radova na uređenju prometnica u Vidu gradonačelnik Milan prokomentirao: ‘Obećano – ispunjeno!’

Objavljeno prije

U utorak, 4. lipnja, završeni su radovi na uređenju prometnica u prigradskom naselju Vid, vrijedni gotovo pola milijuna kuna.

Završetak radova gradonačelnik Dalibor Milan je prokomentirao:

– Gotovi su radovi na pojačanom održavanju cesta u naselju Vid. U Ulicama Hrvatskih mučenika, Strana i Gradina izvršili smo pripremne radove, proširili i rekonstruirali asfaltni sloj ceste, sveukupno u dužini od otprilike 700 metara.
Vrijednost radova iznosi oko 450.000,00 kuna s PDV-om i prvo je veće ulaganje u ceste u Vidu nakon niza godina i lažnih obećanja.
Obećano – ispunjeno, – rekao je Milan putem svoje fb stranice.

ULTIMATE SPORTS GYM Grupni trening – 740
Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Kolači
SNJEŽANA ĆUŽE Biseri 300px

Najčitanije