Ostanimo u kontaktu

DUNEA

Održan Poslovni susret vinara i ugostitelja

Objavljeno prije

150218 susret vinara (149)

Čak 47 vinara s područja cijele Dubrovačko-neretvanske županije i preko stotinu ugostitelja okupilo se na četvrtom Poslovnom susretu za pripremu vinskih karti za sezonu 2018., održanom u organizaciji Dubrovačko-neretvanske županije i Regionalne razvojne agencije DUNEA, u Dubrovačkim vrtovima sunca u Orašcu.

Susret je otvorio dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić koji je naglasio važnost vinogradarstva i vinarstva za našu županiju te visoku kvalitetu naših vina koja zaslužuju prva mjesta na vinskim kartama hotela i restorana.

– Naša vina trebaju ići po svijetu, ali moraju se usidriti na našim stolovima, u našim restoranima. Jer je nepotpuna ponuda onih ugostiteljskih objekata koji nemaju naša vina na svojim vinskim kartama. Zahvaljujem ugostiteljima koji zadnjih godina sve više prepoznaju vrijednost županijskih vina i uvrštavaju ih u svoju ponudu, ali siguran sam da možemo još bolje – kazao je župan Dobroslavić.

Istaknuo je i kako Županija i dalje ustrajno radi na promociji naših vina te pozvao na peto izdanje Dubrovnik FestiWinea, koji se ove godine održava od 16. do 22. travnja 2018., na novoj lokaciji, na plaži Sunset Beach Uvala Lapad. Organizator je ponovno Dubrovačko-neretvanska županija, produkciju potpisuje Dubrovnik Partner, a ovogodišnji festival vina najavio je županijski pročelnik Upravnog odjela za turizam, pomorstvo, poduzetništvo i energetiku Ivo Klaić.

Ove godine organizatori Poslovnog susreta uveli su i novi sadržaj te je održana radionica Potencijali nove berbe/kušanje mladih vina, na kojoj je sommelierski prvak Hrvatske i sudac Decanterovih svjetskih nagrada Siniša Lasan, polaznicima predstavio vina nove berbe s Korčule, Pelješca, Komarne i iz Konavala. Potencijal berbe 2017. ocijenjen je jako dobrim, unatoč problemima s kojima su se vinogradari susreli. U sklopu Susreta održan je i okrugli stol Gdje je mjesto lokalnim sortama na hrvatskim vinskim kartama?, na kojem su kao panelisti sudjelovati sommelieri, vinari i ugostitelji, i koji je izazvao veliki ineters okupljenih. Zaključak je kako se ide u dobrom smjeru i da su županijska vina sve prilagođenija svjetskim trendovima i gastronomskoj ponudi. Moderator je također bio Siniša Lasan.

Poslovni susret organizira se s ciljem povezivanja vinara i ugostitelja u vrijeme kada se formiraju vinske karte za novu sezonu. Omogućuje direktnu prezentaciju vina potencijalnim novim kupcima, a ugostiteljima je prilika da otkriju nova vina. Susret je zatvorenog tipa te nije dostupan za širu javnost kako bi se postigla ciljana atmosfera nesmetanog dogovora i fokusa na ostvarivanje poslovne suradnje.

Regionalna razvojna agencija DNŽ, DUNEA

ŽUPANIJSKI CENTAR 112

Obavezna zimska oprema! Donosimo dnevno izvješće za područje Dubrovačko-neretvanske županije

Objavljeno prije

Snijeg na cesti, zimski uvjeti

Sukladno informacijama koje smo zaprimili i koje su nam dostupne, dostavljamo vam dnevno izviješće o posebno izdvojenim događajima za područje Dubrovačko-neretvanske županije za protekla 24 sata  i to kako slijedi:

Obavezna je zimska oprema na motornim vozilima, a promet je zabranjen za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama na cestama:

 • A1 između čvora Prgomet i naplate Karamatići
 • A10 između čvora Ploče i naplate Čarapine
 • DC8 Gradac-čvor Čeveljuša-Opuzen-GP Klek
 • DC9 GP Metković-Opuzen-DC8
 • DC62 Veliki Prolog-Metković
 • DC425 čvor Karamatići (A1)-čvorište Čeveljuša
 • ŽC5203 Dobroselo-Brotnja-Otrić
 • županijske ceste na području Metkovića (ŽC6220 Ploče A1, Žc 6279 Klek Badžula, Žc 6208 Vrgorac – Staševica, Žc 6276 Mali prolog-Karamatići –Ploče)

Snijega ima na području Pelješca i dijela Konavala. Dubrovnik ceste javljaju da su sve  ceste posute i prohodne.

METEOROLOŠKE PRILIKE:

Upozorenje

Na južnom i manjem dijelu srednjeg Jadrana ujutro mjestimični udari SE i S, a noću posvuda NE i N vjetra, 35-45 čvorova. Mjestimice nevere.

Stanje

Ciklonalno polje nad Jadranom i srednjem Sredozemljem sporo će se popunjavati.

Vremenska prognoza za sljedeća 24 sata, vrijedi do: 10.01.2019 u 06 sati

Južni Jadran

Vjetar SE i S, ponegdje uz obalu E, 10-20, prijepodne mjestimice do 28 čvorova, poslijepodne će postupno okretati na NE i NW 10-20 čvorova. More 3-4. Vidljivost 10-20 km. Oblačno, ponegdje kiša ili pljusak, uz obalu i snijeg, a navečer djelomično razvedravanje.

PROMET  

CESTOVNI PROMET

Privremena prometna regulacija:

 • zbog radova na graničnom prijelazu Gornji Brgat (DC223) vozi se jednim trakom, naizmjence uz semafore;
  uz privremenu regulaciju prometa vozi se na Jadranskoj magistrali (DC8):
 • jednim prometnim trakom naizmjenično uz regulaciju semafora kod Slanog, te zračna luka Čilipi gdje se četri puta tjedno u vremenu od 12:00-16:00 sati po deset minuta biti zatvorena cesta osim i uoči nedjelje i blagdana.
 • zbog uređenja raskrižja Banja i Majkovi u mjestu Slano;
 • na 26+100 do 26+400, dionica 27 zbog nastavka radova na kolnom prilazu državne ceste DC8 Štikovica od 07.siječnja do 30. travnja 2019. Povremeno postavljanje semafora radi regulacije prometa.
 • do 31.01.2019.god od 07-16 sati zbog radova na Jadranskoj magistrali (DC8) na dionici Petlja Ilijina glavica-Orsula-Dubac vozit će se uz privremenu regulaciju semaforima.

GRANIČNI PRIJELAZI

– Za sav promet zatvoren je granični prijelaz Vitaljina (zbog radova);

– Na graničnom prijelazu Gornji Brgat (DC223) vozi se jednim trakom, naizmjence, uz regulaciju semaforima (zbog radova). Do 30.04.2019. dva puta tjedno, od 13:00 do 17:00 sati (na 20 minuta) prekidat će se promet zbog građevinskog miniranja;

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl7 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije