Ostanimo u kontaktu
SPOT Shopping Mall 1200px

BERBA VOĆA U DOLINI NERETVE

Očekuje se više nego prepolovljen urod mandarine – lubenice i dinje kvalitetne ali slabijeg uroda

Objavljeno prije

Dolina Neretve

Prošlogodišnji rekordan urod mandarine od 80.000 tona ove godine, po očekivanju proizvođača mogao bi biti više nego prepolovljen. Naime, po nekim procjenama očekuje se urod od 30.000 tona, te ako otkupna cijena ovog cijenjenog agruma bude na razini prošlogodišnje, neretvanskom poljoprivredniku se loše piše. Razloge ovako lošeg uroda stručnjaci nalaze u rekordnom rodu prošle godine, pojačanom proljetnom mrazu i jakom vjetru, koji je otresao plodove. Stručnjaci savjetuju kvalitetnu gnojidbu s dodatkom željeza. Obradu i zaštitu nastaviti po naputcima Poljoprivredne savjetodavne službe.

Što se tiče lubenice i dinje, ove godine je posađeno nešto manje površina, ali se ističe izuzetna kvaliteta. Ovogodišnji prinos lubenice trebao bi se kretati oko 10.000 tona, a dinje između 900 do 1.000 tona. Cijena lubenice na otkupu je 2 kune, a dinje do 4 kune. Neretvanska lubenica i dinja, po mišljenju struke i proizvođača su izuzetne kvalitete i teško da se uvozne mogu približiti toj kvaliteti.

Ostaje dosadašnji problem marketinga i tržišta, jer su se mnogi opekli prošlogodišnjim zastojem, pogotovo u plasmanu agruma. Ove godine je bio zastoj u prodaji tikvice. Ne želeći prejudicirati, sigurno bi zajednički nastup na tržištu i malo veće zajedništvo utjecalo na povećanje cijena i pronalasku kvalitetnijeg tržišta. Sama logika kaže da se lakše dogovore desetak otkupljivača, nego veliki broj proizvođača, a uz tržište, zajednički dogovor proizvođača bio bi najbolji korektiv loših otkupnih cijena.

Ljudi dogovorite se i ne dajte u bescjenje neretvansko zlato!

lubenica

Foto: Ivo Čagalj / Pixsell

PRIPREMNE UTAKMICE

Nova pobjeda Neretve u Pločama

Objavljeno prije

Autor

Nogometaši Neretve ostvarili su u srijedu u Pločama novu pobjedu u prijateljskom susretu s nogometašima Jadrana LP.

Pobijedili su s 4:1 golovima (u drugom dijelu) Sršena, Crnčevića, JuričićaMarića, dok je za Pločane jedini i izjednačujući gol za 1:1 postigao spretni Rajič.

Trener Goran Galov bio je posve zadovoljan izvedbom svojih nogometaša koje do početka prvenstva čeka još nekoliko ogleda.

U tim susretima svoju priliku dobit će i povratnik u redove Neretve Marin Vranjić koji je u posljednje vrijeme branio boje Viteza i Čapljine.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl8 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije