Ostanimo u kontaktu
Neretvanski Oglasnik 1200x200px

NE ŽELE S OGNJIŠTA

Obitelj Čotić žrtva schengenskog graničnog prijelaza: Samo u lijesovima ćemo iz svoje kuće!

Objavljeno prije

Schengen: kuća obitelji Čotić u Ulici Stjepana Radića

Foto: Denis Jerković / CROPIX

Nećemo živi izaći iz ove naše kuće. Mogu nas samo iznijeti u lijesovima! Ovim su dramatičnim riječima Josip, Ivanka i Dora Čotić opisali situaciju u kojoj su se našli nakon što Republika Hrvatska po direktivi Europske unije planira graditi schengenski granični prijelaz u Ulici Stjepana Radića na izlazu iz Metkovića.

Njihova kuća je jedan od šest namijenjenih za rušenje. I dok su se drugi vlasnici uglavnom složili s ponuđenom cijenom, pristavši na iseljenje, obitelj Čotić ne želi sa svoga ognjišta. Njih ne zanima ni Europa, ni Schengen, ni granica…

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Narušeni obiteljski odnosi

Oni, kako kažu, jednostavno s novcem koji bi im država isplatila ne bi mogli kupiti nikakav životni prostor na području Metkovića. Njihovu situaciju dodatno kompliciraju i narušeni obiteljski odnosi Josipa s majkom i dvije sestre. Zapravo, majka je upisani vlasnik kompletne kuće, jer se Josip nakon očeve smrti odrekao svoga dijela u njezinu korist.

Za njega, suprugu i kćer stanje je potpuno izmaknulo kontroli kada je Ministarstvo financija, odnosno RH, na mjestu njegove kuće odredilo lokaciju za schengenski granični prijelaz. Majka mu je najprije dala punomoć da je zastupa u postupku izvlaštenja pred Uredom države uprave da bi kasnije punomoć povukla pa Josip danas uopće nije stranka u postupku i na zakazane sastanke ga ne žele primiti uz obrazloženje da on nije vlasnik kuće.

– A što smo mi onda? Neka nam službenici koje vode postupak izvlaštenja to jasno i glasno kažu. Jesmo li stanari ove kuće i imamo li stanarsko pravo. Ako imamo stanarsko pravo, onda nas nitko ne može izbaciti van – ogorčena je Ivanka Čotić, koja je posljednjih godinu dana, otkako je započela priča oko rušenja kuća, zbog šoka i stresa oboljela.

– Stalno sam na hitnoj pomoći, ne znam kako dalje – pita se Ivanka zabrinuta zbog narušenih obiteljskih odnosa sa svekrvom koja ih je isključila iz dijela kuće.

– Polako, ali sigurno nas ubijaju. Obratila sam se i Živom zidu za pomoć, razgovarala sam sa Ivanom Sinčićem, pa kada do toga dođe oni će doletjeti u Metković da nas spase – nada se Ivanka.

– Mi jednostavno nismo suglasni s idejom rušenja naše kuće. To govorimo od prvoga dana i u Ministarstvu financija i Uredu državne uprave, a ako ne vjerujete, zatražite od njih zapisnike – kaže Josip Čotić, hrvatski branitelj, koji preživljava s dvije tisuće kuna braniteljske mirovine.

– I što ćemo mi s mojom mirovinom kad se nađemo na ulici? Ovo je sve prežalosno. Zar sam se ja borio za Hrvatsku da završim na ulici – zdvaja. Teškim glasom nam je pokušao pojasniti način procjene kuće koju su obavili ovlašteni sudski vještaci.

Po njima, njegova trokatnica vrijedi oko dvjesto tisuća eura od kojih je pitanje koliko će njemu pripasti, jer su na dijelu majka i dvije sestre.

Čije su stepenice?

– Očajan sam. Kvadraturu kuće su skratili koliko su god mogli. Nisu nam procijenili stvarnu površinu već neto površinu. Pa oni valjda ruše čitavu kuću, a ne neto kvadraturu – govori Josip naglašavajući da kod procjene vanjske stepenice nisu ušle u konačnu cijenu.

– Jesu li ovo stepenice Ive Sanadera ili naše – ogorčeno se pita Ivanka Čotić, nabrajajući kome se sve obraćala za pomoć bez ikakve koristi.

– Ako već hoće graditi prijelaze i ako je to interes države, neka nam daju odgovarajuću zamjensku nekretninu ili plate stvarnu cijenu pa da možemo kupiti drugu kuću ili stan – poručila je Ivanka.

– Ne želim otići sa svoga ognjišta koje ću braniti golim životom – dodala je, ali njezine apele, čini se, nitko ne čuje.

Postojeći granični prijelaz, koji se nalazi na teritoriju BiH, prema projektnoj dokumentaciji, pomiče se bliže gradu Metkoviću Ulicom Stjepana Radića. Međutim, da bi radovi počeli, osim dogovora sa susjednom BiH, potrebno je napraviti čitav niz predradnji od kojih je najznačajnija stavka otkup zemljišta za gradnju schengenskog prijelaza Metković – Doljani.

Prema informacijama iz Ministarstva financija, u tijeku su pregovori s vlasnicima nekretnina, kuća i zemljišta, a radovi bi trebali započeti do ljeta.

Tekst: Stanislav Soldo / SlobodnaDalmacija.hr

ZAVRŠENO ASFALTIRANJE VIDA

Završetak radova na uređenju prometnica u Vidu gradonačelnik Milan prokomentirao: ‘Obećano – ispunjeno!’

Objavljeno prije

U utorak, 4. lipnja, završeni su radovi na uređenju prometnica u prigradskom naselju Vid, vrijedni gotovo pola milijuna kuna.

Završetak radova gradonačelnik Dalibor Milan je prokomentirao:

– Gotovi su radovi na pojačanom održavanju cesta u naselju Vid. U Ulicama Hrvatskih mučenika, Strana i Gradina izvršili smo pripremne radove, proširili i rekonstruirali asfaltni sloj ceste, sveukupno u dužini od otprilike 700 metara.
Vrijednost radova iznosi oko 450.000,00 kuna s PDV-om i prvo je veće ulaganje u ceste u Vidu nakon niza godina i lažnih obećanja.
Obećano – ispunjeno, – rekao je Milan putem svoje fb stranice.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija S21 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije