Ostanimo u kontaktu
Taslak d.o.o. LPG Narona
JURA SHOP – AKCIJA Vikend Sl2
JURA SHOP – AKCIJA Vikend Sl3
JURA SHOP – AKCIJA Vikend Sl1
GAZ Benz 1200x400px

STRUČNA PODRŠKA RAZVOJU POLJOPRIVREDE

Obavijest posjednicima bilja domaćina sredozemne voćne muhe Ceratitis capitata (Wiedemann)!

Objavljeno prije

Podsjećamo proizvođače bresaka, nektarina, smokava, šljiva i ostalih biljaka domaćina sredozemne voćne muhe na postupanje prema Naredbi (NN 53/2023) o poduzimanju mjera za sprječavanje širenja i suzbijanja sredozemne voćne muhe – Ceratitis capitata (Wiedemann.

Dubrovačko-neretvanska županija s naglaskom na dolinu rijeke Neretve te administrativno područje gradova Opuzen, Metković i Ploče , općina Slivno, Kula Norinska i Zažablje obuhvaćaju područje od posebnog gospodarskog značaja .

Posjednici biljaka domaćina sredozemne voćne muhe obvezni su:
(Radi sprječavanja širenja i suzbijanja sredozemne voćne muhe na ugroženim područjima iz članka 3. stavka 1. točke 1. ove Naredbe, specijalizirani subjekti i osobe koje nisu specijalizirani subjekti, a u čijem su posjedu biljke domaćini sredozemne voćne muhe obvezni su:)

ULTIMATE SPORTS GYM PLOČE – 740px

1. redovito krčiti samonikle biljke domaćine sredozemne voćne muhe na svojim posjedima

2. zapušteno poljoprivredno zemljište privesti poljoprivrednoj proizvodnji te ga redovito održavati i obrađivati u skladu s odredbama propisa koji uređuje održavanje, zaštitu, korištenje, namjenu, naknadu i raspolaganje poljoprivrednim zemljištem

Sveznalica 7400xXpx

3. provoditi higijenske mjere prikupljanja i zbrinjavanja svih otpalih plodova s tla, odnosno provoditi mjere prikupljanja zaraženih, oštećenih, trulih i odbačenih plodova s biljaka domaćina sredozemne voćne muhe tijekom berbe ili najkasnije u roku od 24 sata nakon berbe, otkupa, sortiranja, pakiranja ili prikupljanja u skladištu plodova s biljaka domaćina sredozemne voćne muhe te ih zbrinjavati na jedan od sljedećih načina kojim će se učinkovito uništiti ličinke sredozemne voćne muhe:

– prikupljanjem plodova s biljaka domaćina sredozemne voć ne muhe i zakopavanjem u roku od 24 sata te pokrivanjem slojem zemlje debljine minimalno 30 centimetara ili – prikupljanjem plodova s biljaka domaćina sredozemne voćne muhe i držanjem u hladnjačama na temperaturi od minimalno 0 °C najmanje 10 dana ili

– prikupljanjem plodova s biljaka domaćina sredozemne voćne muhe u plastične vreće i čuvanjem u zatvorenim vrećama na otvorenom najmanje 10 dana

4. omogućiti stručnjacima Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu pristup biljkama domaćinima sredozemne voćne muhe u svrhu praćenja populacije sredozemne voćne muhe.

Inspekcijski nadzor nad provedbom mjera propisanih ovom Na redbom provodi fitosanitarna inspekcija u skladu s propisom kojim se uređuje područje biljnog zdravstva te poljoprivredna inspekcija u skladu s propisom kojim se uređuje održavanje, zaštita, korištenje namjena, naknada i raspolaganje poljoprivrednim zemljištem.

https://narodne-novine.nn.hr/eli/sluzbeni/2023/53/930/pdf

Ministarstvo poljoprivrede
Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede

GRADSKA KNJIŽNICA METKOVIĆ

Knjižnica organizira akciju ‘Svrati u knjižnicu i vrati knjige bez naplate zakasnine’

Objavljeno prije

Gradska knjižnica Metković organizira akciju Svrati u knjižnicu i vrati knjige bez naplate zakasnine u petak, 29. rujna 2023. godine.

Povodom Dana GKM, koji se obilježava 30. rujna, na dan osnivanja Narodne čitaonice u Metkoviću 1873. godine, a u sklopu obilježavanja 150 godina od osnutka Čitaonice i 10 godina u novim prostorima, organizirali smo akciju Svrati i vrati!

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Kolači -kutija 300×250
Svadbeni salon Dalmata 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE Biseri 300px
BK RELAKS 300px

Najčitanije