Ostanimo u kontaktu

POLJOPRIVREDNICIMA NIJE LAKO

Niske temperature ugrozile poljoprivrednike, odnose im ljetinu

Objavljeno prije

Neretvanski poljoprivrednici , ali ne samo oni desetljećima trpe posljedice vremenskih nepogoda, poplava, niskih temperatura, suše, prodora slane vode, tuče i ostalih događaja u atmosferi i na tlu te pri tomu često ostaju bez ljetine i prihoda za egzistenciju i nova ulaganja.

U protekla dva dana u Hrvatskoj i u dijelu Europe zbog prodora hladnog zraka sa sjevera Europe , snijega, ledene kiše i niskih temperatura došlo je do smrzavanja brojnih biljnih vrsta na Mediteranu zbog čega se ne mogu ni očekivati odgovarajući prinosi.

U Dalmatinskoj zagori, Vrgorsko-neretvanskom polju Jezero, u dolini Neretve i drugdje, niske temperature „obrale „ su stotine tona plodova, šljiva, višanja, jabuka, breskve, trešanja, smokava, ranih sorti grožđa, nasade krumpira i kapule, a prema mišljenjima stručnjaka ugrožene su i lubenice u dolini Neretve.

Pupovi koji su bili puni soka smrznuli su se kad to nitko nije očekivao pa će posljedice biti izrazite.

Poljoprivrednici su pokušavali paljenjem guma i na druge načine spasiti svoje plastenike i nasade na otvorenom ali u tomu nisu imali puno uspjeha. Jednako tako pokušavali su i vlasnici plantaža vinograda u Francuskoj bojeći se prave katastrofe glede ukupne proizvodnje grožđa i vina.

Nakon niza problema oko zasnivanja proizvodnje i održavanja postojećih nasada i plantaža, nakon izloženosti ćudljivom europskom i svjetskom tržištu, vremenskim neprilikama i nizu drugih problema, neretvanski i hrvatski poljoprivrednici suočeni su s novim udarima na njihova ulaganja i obiteljske egzistencije. Poznajući njihovu energiju uvjereni smo da će i ovom prigodom i uz dodatne napore uspjeti obnoviti svoju proizvodnju i našem tržištu osigurati dostatne količine voća i povrća.

LOKALNI IZBORI 2021.

Odaziv birača u Metkoviću do 16,30 sati 41,82 posto

Objavljeno prije

Odaziv birača na 16 biračkih mjesta u Metkoviću do 16,30 sati iznosi 41,82 posto, dok je na nivou Dubrovačko-neretvanske županije nešto veći te iznosi 43,21 posto.

Podsjetimo, izlaznost do 11,30 sati u Metkoviću je bila 18,21 posto dok je na nivou županije iznosila 18,95 posto.

Donosimo detaljan prikaz izlaznosti po biračkim mjestima

Lokalni izbori 2021, Izlaznost do 16,30 sati

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl7 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije