Ostanimo u kontaktu
MALIŠIĆ Full Banner 1200px

HOĆE LI I KADA DOLINE NERETVE POSTATI PUSTINJA?

Ni Republika Srpska ni Kinezi ne smiju ukrasti vodu iz porječja rijeke Neretve

Objavljeno prije

Globalne klimatske a potom i sve ostale vremenske, pedološke i gospodarske promjene, prema najavama stručnjaka mogle bi prouzročiti goleme probleme za stanovnike uz obale mora ili uz ušća rijeka s obzirom na uočeno podizanje razine mora i slabije dotjecanje slatkih voda.

Među najugroženijim područjima nalazi se i dolina Neretve, odnosno prostori uz tok rijeke Neretve, uzvodno ili nizvodno, kako tko gleda.

O prodoru slane vode u neretvansko tlo i vodotoke napisane su i objavljene tisuće kartica novinarskih tekstova, uključujući i mišljenja stručnjaka opstanku života u dolini Neretve.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

O tim temama pisao sam prije 50 godina, ali nije bilo nikakvih reagiranja , sve do prije 15-tak godina nakon nekih novih spoznaja kako na znanstvenom, tako i na iskustvenom polju.

Jedna od tih spoznaja odnosi se na više desetljeća stare projekte izgradnje hidroelektrana u porječju rijeke Neretve, gdje je već izgrađeno nekoliko hidroelektrana , a u novije vrijeme govori se o ugovoru Vlade Republike Srpske i kineske tvrtke „China Energy Gezhouba Group“ o izgradnji hidroelektrane Dabar snage 251,80 megavata po satu proizvodnje električne energije ,čija je vrijednost 190 milijuna dolara.

Riječ je o jednoj od tri hidroelektrane u okviru projekta „Gornji horizonti“, zbog čega su stanovnici doline Neretve zabrinuti, jer bi preusmjeravanje slatke vode za rečene namjene moglo uništiti površine u dolini Neretve koje bi, na taj način, ostale bez dovoljnih količina slatke vode.

Neki analitičari navode i mogućnost ugroze Malostonskog zaljeva, ali i probleme u vodoopskrbi desetaka tisuća ljudi u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Među ostalim, postoji mogućnost presušivanja krških vrela poput onoga u Doljanima gdje je izvorište vodovoda za stanovnike Metkovića, ali i drugih izvora slatke vode.

No, bez obzira na katastrofične prognoze nekih analitičara i novinara, vjeruje se da „zarobljavanje voda“ u zaleđu Jadrana neće prouzročiti nesagledive posljedice za stanovništvo, iako je moguće da će posljedica biti. Građani doline Neretve vjeruju i vjerovat će Vladi RH, svojim izabranim ministrima , agencijama, Županiji i svim drugim subjektima koji su i u planskim dokumentima naglasili skrb o stanovništvu i trasirali nove, progresivne pravce razvoja. Uostalom, tu su i tijela EU koja također skrbe o ravnomjernom razvoju europskih i hrvatskih mikro i makro regija.

CENTAR ZA PODUZETNIŠTVO DNŽ

Prijavite se na besplatnu online radionicu “Kako samostalno voditi paušalni obrt”

Objavljeno prije

Centar za poduzetništvo Dubrovačko-neretvanske županije poziva sve zainteresirane na besplatnu online radionicu “Kako samostalno voditi paušalni obrt” koja će se održati u petak 21. siječnja 2022., s početkom u 10.00 sati.

Radionica je namijenjena osobama koje planiraju pokrenuti ili su u počecima pokretanja vlastitog paušalnog obrta.

Teme koje će se na radionici obraditi su slijedeće:

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px
  • Uvjeti za paušalno oporezivanje dohotka od samostalne djelatnosti;
  • Gdje i kada prijaviti obavljanje paušalne djelatnosti;
  • Kolike su obveze poreza na dohodak i prireza, te doprinosa;
  • Koji su rokovi plaćanja istih;
  • Koje poslovne knjige (knjigovodstvo) i obrasce voditi;
  • Obvezu ispostavljanja računa i fiskalizaciju;
  • Što kada se prekorače propisani uvjeti za paušalno oporezivanje.

Predavanje će održati savjetnica iz područja računovodstva i poreza – Jasna Gavrić.

Predviđeno trajanje radionice: 3 sata.

Budući da je broj polaznika ograničen, molimo sve zainteresirane poduzetnike da se prijave putem:

– poveznice: https://forms.gle/pfrfNaSZge1goRCG8

– e-maila: czp@czp.hr,

– ili telefona: 020/418-401.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Slatki blagdani Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije