Ostanimo u kontaktu
Dalmata - Jura Shop Vas časti niskim cijenama! LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

BEZGLAVA CARICA OSTAJE BEZGLAVA

Ni aktualna opuzenska gradska uprava nije spremna ustupiti skulpturu carice Livije Muzeju Narona

Objavljeno prije

Skulptura carice Livije u radionici HRZ-a Dračevac – Split prije radova i skulptura ispod stepnica u Opuzenu gdje je pronašao dr. sc. Marin
Fotografije iz restauratorske radionice: P. Gamulin i I. Sikavica / www.hrz.hr
Fotografija skulpture ispod stepenica u Opuzenu: Denis Jerković / CROPIX

Je li mjesto skulpturi carice Livije u Arheološkom muzeju Narona u Vidu ili u uredu Turističke zajednice Grada Opuzena, gdje bi bio organiziran svojevrsni „muzej za jednu skulpturu” kao što je to slučaj u Malom Lošinju gdje imaju Muzej Apoksiomena?

Na takvo pitanje teško je dobiti konkretan odgovor, zapravo možda bi pitanje trebalo biti tko u našoj državi odlučuje gdje bi tako vrijedni spomenici trebali biti izloženi.

Posljednju riječ u slučaju Livije zakonski ima Grad Opuzen koji je vlasnik te skulpture. No, na neki način čudi šutnja Ministarstva kulture i medija koje bi trebalo voditi kulturnu politiku te brinuti i skrbiti o kulturnoj baštini i njezinoj prezentaciji. Vjerojatno bi nadležna kulturna vlast trebala imati „alate” kojima bi se riješilo prepucavanja u ovom slučaju na razini Opuzen – Vid, odnosno Metković o tome gdje bi trebala biti izložena ta izuzetno vrijedna skulptura.

Sveznalica 7400xXpx

Podsjetimo, do početka turističke sezone u iz Hrvatskog restauratorskog zavoda u Splitu u Opuzen bi trebala biti vraćena skulptura carice Livije (58. g. pr. Kr. – 29. g. po. Kr.) . Ona je bila jedna od najmoćnijih žena Rimskog Carstva, supruga prvog rimskog cara Augusta i pripadnica julijevsko – klaudijevske dinastije, a njena skulptura jedna je od najvažnijih iz rimskog razdoblja na našem prostoru, stručnjaci je navode i kao pandan skulpturi grčkog Apoksiomena.

Livijina skulptura donesena je iz Vida, nekadašnje Narone, u Opuzen 1847. godine, a njezin izvorni položaj utvrđen je otkrićem hrama Augusteuma u Naroni 1995. godine. Ipak, naronitanski spomenici, a osim Livije u Opuzenu su kroz godine završili torzo cara Tiberija, kapitel korintskog stupa i ara, ostali su u vlasništvu opuzenske lokalne uprave.

Skulpturi je nedostajala glava, za koju se poslije ustanovilo da se nalazi u Muzeju Ashmolean u Oxfordu. Nakon što je spojena s torzom Britanci su bili spremni ustupiti glavu na „trajnu posudbu”, no uzeli su je nazad nakon što je tadašnja opuzenska gradska uprava odbila prijedlog da skulptura bude izložena u primjerenim uvjetima u Arheološkom muzeju Narona.

Iako su problemi s caricom Livijom počeli puno prije njegovog mandata aktualni gradonačelnik Opuzena Ivan Mataga priznaje da se nije puno bavio tom tematikom, ali dodaje i kako pri tome nema riječi o animozitetu između dva neretvanska mjesta, kako se to često tumačilo u javnosti. On smatra da je stvar potpuno jasna, da Livija pripada Opuzenu. Dakle, ni on je nije spreman ustupiti Muzeju Narona.

– Bilo bi suludo davati skulpturu carice Livije Muzeju u Naroni kad je ona vlasništvo Grada Opuzena. Gradski Trg kralja Tomislava uređen je kao rimski forum i već imamo izložene spomenike i to ulomak are, torzo cara Tiberija i kapitel korintskog stupa, a Livija, koja mora biti u zatvorenom, bit će u blizini u reprezentativnoj zgradi u kojoj se nalazi u Turistički ured. Planiramo tu urediti i muzej za jednu i planiramo urediti muzej za jednu skulpturu kao što je to slučaj u Malom Lošinju koji ima Apoksimeona. – rekao je Mataga, dodajući kako je to za Opuzen „lijepa povijesna priča” koju treba iskoristiti u promociji mjesta.

Direktor Arheološkog muzeja Narona u Vidu Toni Glučina ističe kako odluka o budućnosti skulpture carice Livije nije u ingerenciji te kulturne ustanove, već da o tome odlučuje Grad Opuzen.

– Jedino što možemo jest, ukoliko do toga dođe, da je izložimo s ostalim skulpturama, kojima Livija, a posebno Tiberiju i pripada. Stopostotno je utvrđeno da torzo cara Tiberija koje se nalazi u Opuzenu potječe iz rimskog hrama Augusteuma na čijim je ruševinama i uređen naš muzej. Imamo izložene orginalne noge toga kipa, dok je torzo izrađen od plastike, a orginalni je na trgu u Opuzenu. – rekao je ravnatelj Glučina te podsjetio kako se u Opuzenu izgubio još jedan kip koji je također odnesen iz Narone.

Rekao je i kako su svi arheološki stručnjaci jedinstveni u uvjerenju da te znamenitosti trebaju biti izložene upravo na području iz kojeg potiču, a to je u ovom slučaju iz Narone, gdje je na samom arheološkom nalazištu, in situ, uređen i prvi takav muzej u Hrvatskoj. Na pitanje postoji li i dalje suradnja s oxfordskim muzejem, ravnatelj Glučina je rekao kako trenutno ne postoji.

– Mislim da i nema smisla kontaktirati muzej u Oxfordu i s njima nešto razgovarati vezanu uz glavu Livije dok se mi u Hrvatskoj ne dogovorimo. Iako s njima nisam surađivao, već je to bilo za vrijeme mog prethodnika, znam da u oni imali jasne uvjete za trajnu posudbu, a to je da glava i tijelu budu u nekom od arheoloških muzeja ili u Vidu ili u Splitu. Livijina glava je bila neko vrijeme u sefu u Splitu, ali kako dogovora u Hrvatskoj nije bilo, Englezi su je uzeli nazad. – rekao je ravnatelj Toni Glučina.

Piše: Kate Šutalo Cvjetković / Južni.hr

PAROVI MUZEJA U VIDU

Arheološki muzej Narona donosi ‘nešto novo’, zabavne činjenice o brakovima u Rimskom carstvu

Arheološki muzej Narona donosi ‘nešto novo’, uz parove iz muzeja u Vidu dijeli zabavne činjenice o brakovima u Rimskom carstvu

Objavljeno prije

Arheološki muzej Narona donosi ‘nešto novo’. Pod oznakom #somethingnew na društvenim mrežama podijeli su parove iz muzeja u Vidu, odnosno zabavne činjenice o brakovima u Rimskom carstvu. Prenosimo…

Parovi iz Arheološkog muzeja Narona
#somethingnew

Brakovi u Rimskom carstvu – funfacts

– Muškarac je u rimskome društvu bio glava obitelji

Sveznalica 7400xXpx

– Rimljani su poznavali dva oblika sklapanja braka: želi li se uz sklapanje braka zasnovati i muževa vlast nad ženom (cum manus) ili ne (sine manu)

– Kako bi zaruke postale i “službene” muškarac je (ili dječak) na srednji prst lijeve ruke svoje zaručnice stavljao željezni prsten

– Osim braka, u Rimu su postojale i druge trajne zajednice muškaraca i žena – konkubinati i contubernium

– Iako je kretao od slobode, rimski se brak nije uvijek sklapao na temelju slobodne volje

– Za razvod braka nije trebao postojati neki određeni razlog

– Brakovi su uglavnom bili politički, jer je to bila veza između zeta i punca, a kad bi došlo do problema u njihovom poslovnom odnosu i brak bi se često raspao

– Mladenke su u prvoj bračnoj noći svoj pojas vezale u Heraklov čvor kojeg je mladoženja razvezivao, i ako bi uspio, imao bi puno djece, kao i Heraklo

Parovi iz Arheološkog muzeja Narona

  • August i Livija
  • Agripa i Julija Starija
  • Druz Stariji i Antonija Mlađa
  • Germanik i Agripina Starija
  • Klaudije i Agripina Mlađa

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Krafne 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije