Ostanimo u kontaktu
LPG Narona
JURA SHOP – AKCIJA Vikend Sl2
JURA SHOP – AKCIJA Vikend Sl1
GAZ Benz 1200x400px

RADNIKA IMA ALI...

Neretvanski voćari u problemima “Dnevnice su skupe, berači nas ucjenjuju idu od jednog do drugog pa tko im plati više”

Objavljeno prije

I službeno je započela berba mandarina. Tako je odlučilo županijsko povjerenstvo za mandarine. Beru se sorte zorica rana, iwasaki i ichumare za koje je ocjenjeno da imaju dovoljan omjer šećera i kiselina za konzumaciju.

Ove godine se očekuje urod oko 60 tisuća tona pa se može govoriti od dobroj godini. Otkupna cijena je od 55 euro centi (4.14 kuna) za prvu klasu odnosno 30 euro centi (2.26 kuna) za drugu klasu, možda koji cent manje ili više ovisno o otkupljivaču. Poljoprivrednici nisu zadovoljni sa ovakvom otkupnom cijenom, jer s radi o prvim mandarinama poglavito što su povećani ulazni troškovi, rada, zaštitnih sredstava i gnojiva koje je duplo poskupilo.

Tvrde da neće moći ništa zaraditi odnosno da neće moći obrati mandarine jer su dnevnice radnike također poskupile. Radnici traže dnevnicu 50 a neki čak i 60 Eur-a i to je nemoguće isplatiti pod ovakvim uvjetima otkupne cijene i uroda mandarina-rekao nam je jedan proizvođač.

ULTIMATE SPORTS GYM PLOČE – 740px

Naime, uz isplatu dnevnice veže se još troškova radnika poput markice, poreza državi i iskaznice što se sve mora platiti, pa tako vlasnik plantaže ima trošak od 50 do 70 Eura.

– Koliko takav radnik treba ubrati mandarina da bi bio rentabilan-pita se naš sugovornik. Očekuje se da jedan kvalitetan berač dnevno ubere oko 50 gajba mandarina. Sve ispod toga je loše pod ovakvim uvjetima-pojašnjava nam.

Sveznalica 7400xXpx

U težoj poziciji su manji proizvođači koji beru do pet vagona mandarina (50 tona). Nema tu količine koja bi bila isplativa za angažman radnika na dnevnicama po toliko visokoj cijeni dnevnice a sam vlasnik ne može obrati. Drugim riječima, izgledno je da će dosta mandarina ostati neobrano.

Svima nam je interes da zaradimo. Meni kao proizvođaču i radniku na dnevnici. Ali po ovim cijenama dnevnica ja ne mogu uzeti radnika ili ga mogu uzeti manji broj puta, pa smo svi na gubitku-govori nam.

Radnika za berbu ima samo što su puno skupi. Idu tamo vamo nude se onome tko više plati. Kad pitate koliko možete ubrati, možete li ubrati 50 gajba sliježu ramenima. Znaju da njima treba dnevnica 50-60 Eura a koliko mogu ubrati to ne znaju-govori naš sugovornik. Dnevnica u Hercegovini na berbi trešanja bila je 35 € dok je otkupna cijena bila 2 €, a mandarina je 55 centi. Kako se možemo uklopiti, nikako rezolutan je naš sugovornik, koji ima urod između četiri i pet vagona. Pod ovim uvjetima će mu propasti dva vagona mandarina jer ih on sam neće moći obrati dok je uzimanje radnika na dnevnicu po ovakvim cijenama mu je neisplativo.

– Veliki su troškovi održavanja voćnjaka, čeka se sedam godina da dođe na rod nema tu nikakve zarade, – zaključuje.

Plaćanje po ubranoj gajbi

Najpošteniji način plaćanja radnika je po ubranoj gajbi uz uvjet da gajba mora biti puna. Cijena gajbe bi bila 1.20 €. Radnik ubere 50 gajbi i dobije dnevnicu od 60 €, odnosno ubere manje i dobije manji iznos dnevnice.

Izvor: Dubrovački vjesnik

ŽUPA SV. ILIJE METKOVIĆ

U crkvi sv. Ilije predstavljeni ovogodišnji prvopričesnici

Objavljeno prije

Dana, 3. studenoga tijekom sv. mise za djecu u 9:30 u župnoj crkvi sv. Ilije bilo je predstavljanje ovogodišnjih prvopričesnika.

Bio je to ujedno i uvod u bližu pripremu za prvu pričest koja će biti u svibnju sljedeće godine.

Kako je danas prva nedjelja došašća, jedna od prvopričesnica je na početku sv. mise upalila prvu adventsku svijeću.

ULTIMATE SPORTS GYM PLOČE – 740px

Nakon propovijedi s. Mila Deak je prozvala svakog pojedinačno, a prvopričesnici su pristupili pred oltar gdje im je župnik fra Denis Šimunović podijelio prvopričesnički molitvenik.

Sv. misa je završila posebnom blagoslovnom molitvom za naše prvopričesnike nakon čega je uslijedilo zajedničko fotografiranje.

Sveznalica 7400xXpx

Izvor: Župa sv. Ilije Metković / Krešimir Jurić

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Kolači -kutija 300×250
Svadbeni salon Dalmata 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije