Ostanimo u kontaktu
AKCIJA! Dalmata Jura shop LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

PROGRAM RURALNOG RAZVOJA

Neretvanski poljoprivrednici upoznati kako povući sredstva iz EU fondova

Objavljeno prije

Upoznavanje s podmjerama 4.1 i 4.2 Programa ruralnog razvoja Ministarstva poljoprivrede

Centar za poduzetništvo Dubrovačko-neretvanske županije i Regionalna razvojna agencija DUNEA su u Vili Neretvi održali prezentaciju novih mjera iz Programa ruralnog razvoja Ministarstva poljoprivrede. Natječaj će biti raspisan od 30. siječnja 2015. godine, a odnosi se na podmjere 4.1. Potpora za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva i 4.2. Potpora za ulaganja u preradu, marketing i/ili razvoj poljoprivrednih proizvoda, koje se provode putem Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj. Intezitet potpore po projektu iznosi do 50% prihvatljivih troškova s tim da se može povećati za dodatnih 20%. Visina potpore može iznositi minimalno 5.000 eura do maksimalno 5 milijuna eura po projektu.

Sveznalica 7400xXpx

Upoznavanje s podmjerama 4.1 i 4.2 Programa ruralnog razvoja Ministarstva poljoprivrede

Tko se može prijaviti na natječaj?

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Prihvatljivi korisnici moraju biti upisani u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava, sukladno Zakonu o poljoprivredi, osim fizičkih i pravnih osoba čija je ekonomska veličina manja od 6.000 eura za ulaganja u sektoru voća, povrća i cvijeća, te manja od 8.000 eura za ulaganja u ostalim sektorima.

Nazočnima je svoju priču o korištenju sredstava fonda ispričao i objasnio Denis Rubić na primjeru svoga uspješnoga voćnjaka višnje maraske, dok je proceduru prikupljanja dokumenata i proces prijave objasnio Valentino Gerlo koji je odgovarao na pitanja nazočnih. Po upućenim upitima, izgleda da poljoprivrednici Neretve najveću prepreku vide u neriješenim pitanjima vlasništva zemlje.

Kako se prijaviti na natječaj?

Prijava na natječaje iz Programa ruralnog razvoja u novom će programskom razdoblju ići elektronskim putem, preko aplikacije AGRONET. Kako bi mogli dobiti pristupnu šifru svaki se korisnik mora upisati u Evidenciju korisnika potpora u ruralnom razvoju i ribarstvu.

ČISTOĆA METKOVIĆ

Potpisan ugovor za izgradnje kompostane Metković

Objavljeno prije

Ugovor za projekt izgradnje kompostane Metković potpisali su danas direktor Čistoće Metković Tomislav Jakić te predstavnici tvrtki izvođača radova, Texo gradnja d.o.o. i Trag d.o.o., Pero Račić i Valento Šutalo, a uz nazočnost gradonačelnika Metkovića Dalibora Milana.

Ukupna vrijednost investicije je 24 milijuna kuna, pri čemu je Čistoća Metković dobila 12 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz europskih fondova. Vrijednost radova je 16 milijuna kn, a planirani rok završetka je 18 mjeseci.

Sveznalica 7400xXpx

Lokacija kompostane bit će u Vrbovcima, na čestici površine 1.8 ha, a njezinom izgradnjom osigurat će se infrastruktura potrebna za biološku obradu odvojeno prikupljenog biootpada, što će doprinijeti unaprjeđenju sustava gospodarenja komunalnim otpadom na području Grada Metkovića.

Na postrojenju za obradu biootpada obrađivat će se biootpad sakupljen na području gradova Metkovića i Opuzena te susjednih općina Kula Norinska i Zažablje. Dodatno će se na kompostanu dovoziti i biootpad od proizvodnje voća i povrća koji će se preuzimati od poslovnih subjekata, a rješavat će se i dugogodišnji problem otpadne mandarine koja se trenutno odlaže na neprimjerene načine.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

– Izgradnjom kompostane Grad Metković će zaokružiti sustav održivoga gospodarenja otpadom, u koji smo u protekle četiri godine uložili znatna sredstva te napore. Važno je napomenuti kako smo u sustav održivoga gospodarenja otpadom uložili 43,7 milijuna kn, a od čega nam je 26,2 milijuna sufinancirano iz različitih fondova. Kroz projekt ‘Učimo gospodariti otpadom’ proveli smo edukaciju građana, nabavili smo 8680 spremnika za odvojeno prikupljanje otpada koje su u fazi isporuke krajnjim korisnicima, nabavili smo dva nova vozila specijalizirana za odvojeno prikupljanje otpadom, a u tijeku je i izgradnja sortirnice te nadvišenja odlagališta otpada na Dubravici, – istaknuo je gradonačelnik Dalibor Milan.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Jastučići s čokoladom 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije