Ostanimo u kontaktu

JESU LI MANDARINE BUDUĆNOST NERETVE ?

Neretvanski poljoprivrednici priželjkuju dugoročna planiranja u proizvodnji voća i povrća

Objavljeno prije

Melioracije neretvanskih ”blatija” započele su davno. Prve ideje o tomu pojavile su se u doba Mletačke republike, a razvijale u doba Austrougarske monarhije. U razdoblju između dva svjetska rata Kraljevina Jugoslavija nije previše marila o poboljšanju prilika u neretvanskoj poljoprivredi. Iza Drugog svjetskog rata, u fazi obnove i izgradnje, osnivani su Poljoprivredni kombinati, među inima i PIK Neretva sa sjedištem u Opuzenu.

Sačinjeni su i programi isušivanja močvara kako bi se dobilo obradivo tlo za plantaže mandarina, vinograde i proizvodnju povrća. PIK Neretva bila je društvena (državna) firma koja je organizirala poljoprivrednu proizvodnju, među ostalim i proizvodnju mandarina, a imala je i prerađivačke kapacitete. Koristila je značajne površine zemljišta koje je nacionalizacijom oduzeto privatnim vlasnicima.

U tom ”kombinatu” radili su naši preci, bake, majke, očevi ili rodbina. Imali su vrlo niske plaće, što se tada obrazlagalo potrebitim ulaganjima u proizvodnju i preradu.

Postojao je i PODUH, tvrtka koja se bavila vinogradarstvom, duhanom i drugim poslovima.

U pretvorbi i privatizaciji ostali su samo tragovi nekadašnjih poduzeća. Nažalost, do današnjeg dana nisu poznati svi rezultati zakonskih rješenja vezanih za raspolaganje državnim zemljištem.

Ipak, privatni vlasnici zemljišta, koncesionari, zakupnici i drugi, nastoje unaprijediti proizvodnju voća i povrća, ostvariti kakvu-takvu zaradu, ili makar pokriti troškove.

Međutim, unatoč najavama o proizvodnji 100 tisuća tona mandarina na godinu, ove godine ta proizvodnja će iznositi oko 33 tisuće tona!

Proizvođači drže da je tomu razlog uvoz jeftinijih i manje kvalitetnih mandarina , zatim politika otkupljivača koji nude niže cijene, ali spominju i niz drugih pitanja među kojima je i određivanje nekakve minimalne ili zaštitne cijene za žute plodove.

Tko bi to trebao uraditi nije poznato, a poznato je jedino to da proizvođači nemaju računa proizvoditi ispod prosječne otkupne cijene od 2,5 kune po kilogramu.

Stoga neki odustaju od proizvodnje i prihvaćaju se uzgoja nekih drugih unosnijih kultura. Danas proizvođači za kilogram ”žutih plodova” mogu dobiti od 2,5 do 3,5 kune, ovisi o klasi, odnosno kalibraži.

Ove jeseni, vjeruje se, moći će se prodati sve prispjele količine, ali se onda postavlja pitanje što će biti sljedeće godine?

Stoga su poljoprivrednici u pravu kada traže dugoročnost u planiranju i makar neke naznake vezane za cijene i stanje na tržištu, a sve to kako bi i sami mogli donositi konačne odluke o svojim ciljevima i nakanama u traženju izvora za egzistenciju.

MINISTARSTVO HRVATSKIH BRANITELJA

Objavljena dva javna poziva, za stručnog osposobljavanja i zapošljavanja hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji

Objavljeno prije

U cilju provedbe Programa stručnog osposobljavanja i zapošljavanja hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji za razdoblje od 2021. do 2023. godine, Ministarstvo hrvatskih branitelja objavilo je:

Javni poziv za dodjelu potpora za proširenje postojeće djelatnosti u 2021. godini

Za potporu po ovom pozivu može kandidirati braniteljska zadruga koja je bila korisnica mjere Ministarstva namijenjene poticanju osnivanja zadruga odnosno potpore radu zadruga te potpore projektima zadruga hrvatskih branitelja u sklopu programa namijenjenih stručnom osposobljavanju i zapošljavanju koji su se provodili u prethodnom razdoblju, kao i braniteljska zadruga koja nije koristila ovu mjeru potpore u razdoblju od 2018. – 2020. godine.

Za potporu po ovom pozivu mogu kandidirati mali poduzetnici, obrtnici i poljoprivrednici koji su bili korisnici Mjere samozapošljavanja iz programa namijenjenih stručnom osposobljavanju i zapošljavanju koji su se provodili u prethodnom razdoblju te koji nisu koristili ovu mjeru potpore u razdoblju od 2018. – 2020. godine.

Podnositelji zahtjeva  mogu po ovom pozivu ostvariti novčanu potporu u iznosu do 100.000,00 kuna, uključujući i navedeni iznos.

Podnositelji zahtjeva  mogu ostvariti dodatnih do 20.000,00 kuna potpore ukoliko zahtjev podnose temeljem projekta koji obuhvaća uvođenje zelenih ili digitalnih tehnologija ili se odnosi na aktivnosti finaliziranja proizvoda za plasman kroz braniteljsku prodavaonicu „Lijepo i naše“, odnosno aktivnosti ishodovanja potrebnih odobrenja/certifikata u svrhu pripreme proizvoda za plasman kroz braniteljsku prodavaonicu „Lijepo i naše“.

Javni poziv za dodjelu potpora za poticanje zapošljavanja u 2021. godini

Ovaj javni poziv objavljuje se  u cilju otvaranja novih radnih mjesta za osobe iz ciljne skupine Programa kroz davanje novčane potpore poslodavcima koji zapošljavaju navedene osobe.

Ciljnu skupinu Programa čine nezaposleni hrvatski branitelji iz Domovinskog rata, nezaposlena djeca smrtno stradalih ili nestalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, nezaposlena djeca dragovoljaca iz Domovinskog rata i nezaposlena djeca hrvatskih ratnih vojnih invalida iz Domovinskog rata s trajno utvrđenim statusom.

Za potporu mogu kandidirati obrti, obiteljska poljoprivredna gospodarstva, trgovačka društva i druge pravne osobe u stopostotnom privatnom vlasništvu s do 50 zaposlenih te zadruge s do 10 zaposlenih čije je sjedište na području Republike Hrvatske, koji su registrirani i započeli s radom najkasnije u siječnju 2020. godine, a ujedno imaju podmirene sve obveze prema državi (porezi, doprinosi i svi drugi oblici dugovanja).

U obzir se uzimaju podnositelji koji tek otvaraju radna mjesta i oni koji su već zaposlili osobe iz ciljne skupine nakon 28. veljače 2020. godine, uz uvjet da je osoba iz ciljne skupine bila nezaposlena prije sklapanja ugovora o radu s poslodavcem koji podnosi zahtjev.

Novčana potpora iznosi 50.000,00 kuna po zaposlenoj osobi iz ciljne skupine, a moguće je ostvariti potporu za zapošljavanje jedne do najviše tri osobe iz ciljne skupine, pri čemu ukupno isplaćen iznos potpore ne može prelaziti 150.000,00 kuna.

Oba Javna poziva su otvorena u razdoblju od 17. svibnja do 15. lipnja 2021. godine.

Tekst javnih poziva, kao i pripadajući obrasci zahtjeva i popratnih priloga, dostupni su na mrežnoj  stranici Ministarstva hrvatskih branitelja u dijelu Aktualni javni pozivi, te u Područnim odjelima Ministarstva u županijama.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl7 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije