Ostanimo u kontaktu
Dalmata - Jura Shop Vas časti niskim cijenama! LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

ŠKOLSTVO

Nema dovoljno stručnih kadrova u školama, u tri mjeseca učenici promijenili pet učitelja fizike

Objavljeno prije

Učenici jedne osnovne škole u Splitu samo su od uprave škole tražili dodatnu nastavu iz fizike kako bi nadoknadili neobrađeno ili slabije obrađeno nastavno gradivo, a sve zbog toga jer su u tri mjeseca nastave promijenili pet učitelja fizike. Naravno, to nije „sjelo“ ni roditeljima koji smatraju da njihova djeca neće dobiti ni ponijeti potrebno znanje iz osnovne škole kako bi bez problema mogli upisati željenu srednju školu.

Svojim traženjima učenici i roditelji još su jednom podsjetili na jedan od najvećih problema u organizaciji nastave za pojedina odojno-obrazovna područja, prije svega zbog nedostatka određenih učiteljskih zanimanja kao što su učitelji matematike, fizike, kemije , biologije i drugih.

Nema škole u Hrvatskoj koja se u svom radu nije susretala s tim i sličnim problemima, a posebno je ozbiljno stanje ukoliko stručni učitelj naglo napusti svoj radno mjesto.

Zbog organizacije nastave ravnatelji su dužni pronaći zamjenu, a kako nema dovoljan broj stručnih učitelja s potrebnim kvalifikacijama često pozovu nestručnu osobu.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

U međuvremenu se raspiše natječaj i čeka javljanje kandidata. Ukoliko se nitko ne javi, produljuje se ugovor o radu s nestručnom osobom i za nekoliko mjeseci raspisuje novi natječaj.

Neke školu sve te poslove uspješno privedu kraju, a neke , posebice u manjim sredinama vrlo teško ili nikako.

Zamjene se često traže i zbog odlaska nastavnika na bolovanje, ili zbog drugih razloga. Za neka odgojno-obrazovna područja prrijavljuje se uvijek po nekoliko kandidata , a za neke nitko stručan.

Taj problem nije od jučer pa bi prosvjetne vlasti morale konačno doskočiti tim problemima i pronaći rješenja, pa i male sredine odnosno tijela lokalne samouprave i osnivači škola (županije, gradovi) koji u svojim proračunima moraju izdvajati sredstva za obrazovanje osoba za deficitarna zanimanja.

Inače ništa od stručne zastupljenosti nastave u nekim školama.

OBAVIJEST O PRIVREMENOJ REGULACIJI PROMETA

Zbog radova na obnovi župne kuće povremeno onemogućen promet dijelom Ulice oca Ante Gabrića

Objavljeno prije

Obavještavaju se građani da će zbog izvođenja radova na obnovi župne kuće povremeno biti onemogućen promet Ulicom oca Ante Gabrića od kbr. 19 do kbr. 45 dana 03. veljače 2023. godine (petak) u periodu od 14.00 do 17.00 sati.

Molimo građane za razumijevanje i poštivanje privremene regulacije prometa.

GRAD METKOVIĆ

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Krafne 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije