Ostanimo u kontaktu

U SUBOTU OTVORENJE KLUBA 'STUDIO 102'

‘Nećemo trošiti energiju na borbu protiv trendova, ponudit ćemo Metkoviću kvalitetu koju zaslužuje’

Objavljeno prije

U subotu, 23. studenog u 23 sata očekuje nas otvorenje novog mjesta za izlaske u gradu, a radi se o klubu Studio 102. S vlasnicima Vedranom Crnčevićem i Lovrom Đerekom razgovarali smo o ideji i entuzijazmu koji stoje iza otvaranja kluba, planovima za budućnost, a zavirili smo i u klub da bismo provjerili što nas to očekuje u subotu.

Prije svega, porazgovarali smo o samom otvorenju. Vedran Crnčević nam o repertoaru koji su pripremili kaže:

– Za otvorenje smo planirali izaći sa širim programom gdje ćemo pored strane plesne glazbe puštati i odabrane brojeve domaće glazbe. Probrat ćemo najpoznatije hitove od funka, rocka, dancea, tj. sve što je popularno zadnjih godina na hrvatskoj i regionalnoj sceni, a naći se se izvođači od Gibonnija, Olivera preko Yammata i benda Nipplepeople… Uglavnom se radi o urbanoj klupskoj glazbi koja će imati doticaja sa zabavnom glazbom. Osluhivat ćemo bilo publike, ali u subotu svakako krećemo sa stranim programom, a pošto je u pitanju klub, sve će, naravno, biti obavijeno plesnim izdanjem.

O planovima i budućim događanjima u klubu vlasnici nam otkrivaju:

– Kroz skoriju budućnost planiramo dovoditi i poznatija imena s hrvatske estrade i regije iz klupskog i zabavnoga svijeta poput Nipplepeoplea, Detoura, Ede Maajke, Elementala, raznih cover bendova te DJ imena poput Marijana Felvera, Zookeyja, Jogardea, Torresa i drugih imena elektronske glazbene scene.

Na otvorenju, kao i na svakom našem budućem eventu svi su dobrodošli i pozvani. Ljudi će, naravno, u svakom eventu pronaći sebe, a mi ćemo evente objavljivati unaprijed pa će potencijalni gosti moći vidjeti što će se događati. Iz vikenda u vikend radit će se različiti programi, a za prosinac već imamo dogovorena dva benda. Jedan dio programa će se odnositi na komercijalniju domaću i stranu glazbu gdje će široki spektar publike pronaći nešto za sebe, a paralelno s tim radit ćemo i bend i DJ programe što je Metković oduvijek imao, ali nažalost s godinama izgubio.

– Trendovi su takvi kakvi jesu, ali mi nećemo trošiti energiju da se borimo protiv tih trendova, nego ćemo ponuditi našu lokalnu priču i ono što Metković zaslužuje i koliko nam god s jedne strane bio težak taj zadatak, s druge strane nije, jer Metković nema diskoteku. Ponudit ćemo klupski noćni život u Metkoviću, iako se nećemo bazirati samo na Metković nego i na okolno područje. – dodaju vlasnici Studija 102.

Za više informacija i najave budućih događaja posjetite Facebook stranicu kluba Studio 102.

EKSTREMNI KLIMATOLOŠKI I HIDROLOŠKI UVJETI

Mjere zaštite neretvanskog područja od štetnog djelovanja morske vode u projektu MoST

Objavljeno prije

Izloženost Republike Hrvatske djelovanju mora te sve izraženiji ekstremni klimatološki i hidrološki uvjeti, koji sa sobom nose i problem prodora mora u obalne vodonosnike, ozbiljna su prijetnja poljoprivrednoj proizvodnji i okolišu.

Prodor morske vode ima negativne ekološke posljedice i na dolinu Neretve, područje koje je prepoznato kao jedno od tri područja s najizraženijim utjecajem morske soli na zaslanjenost tala u Hrvatskoj. Ovim problemom posebno je pogođena poljoprivreda neretvanskog kraja gdje dugoročna izloženost obradivih površina utjecaju slane vode može dovesti do neupotrebljivosti tla, a što bi imalo nesagledive posljedice za ovo područje gdje je poljoprivreda osnova ekonomskog razvoja.

Stručnjaci Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije Sveučilišta u Splitu, Hrvatskih Voda i Regionalne agencije DUNEA, u sklopu projekta MoST, provode istraživanja u dolini Neretve kako bi predložili odgovarajuća rješenja za smanjenje utjecaja morske vode te tako zaštitili poljoprivrednu proizvodnju i okoliš ovog područja. Detaljniji opis istraživanja, koja provode, objavio je i informativno-stručni časopis Hrvatska vodoprivreda. U časopisu su opisane i mobilne pregrade u Neretvi za sprječavanje prodora slane vode, za čiju provedbu su zadužene Hrvatske vode.

Projekt MoST, u sklopu kojeg se izvode mjerenja, obuhvaća niz terenskih, laboratorijskih i modelskih ispitivanja te se provodi u dvije faze. U prvoj fazi se definira geološka struktura vodonosnika i hidrogeološki uvjeti na temelju analize dostupne dokumentacije i terenskih istražnih radova na tri lokacije; Vidrice, Jasenska i Ušće, dok u drugoj fazi će se provesti modelska ispitivanja u laboratoriju i na računalu čime će se definirati mjere za zaštitu od negativnog djelovanja morske vode u obalnim vodnosnicima i njihova učinkovitost.

Jedan od projektnih ciljeva je i razviti kontinuiranu prekograničnu suradnju institucija u području klimatskih promjena, tako Regionalna agencija DUNEA, uz Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije Sveučilišta u Splitu i Hrvatske vode, na projektu sudjeluje s partnerima iz Italije: Nacionalno vijeće za istraživanja, Upravno tijelo za sanaciju zemljišta – Adige Euganeo, Regija Veneto te Sveučilištem u Padovi – Odjel za građevinarstvo, okoliš i arhitekturu koja je i nositelj projekta. Projekt vrijedan nešto više od dva i pol milijun eura ugovoren je u sklopu programa Interreg Italy – Croatia 2014. – 2020. uz stopu sufinanciranja bespovratnih sredstava od 85 posto. Proračun Regionalne agencije DUNEA iznosi 120 tisuća eura.

Cijeli časopis možete preuzeti ovdje. 

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama10 300×250

Najčitanije