Ostanimo u kontaktu
GALA HOME 1200px

PROJEKT GECO2

Nastavak pilot aktivnosti, u Opuzenu održana radionica za emitere ugljičnog dioksida

Objavljeno prije

U sklopu projekta GECO2 kojeg provodi Dubrovačko-neretvanska županija održana je radionica za gospodarske subjekte koji su emiteri ugljičnog dioksida (CO2). Radionica je održana u Hotelu Merlot u Opuzenu i okupila je značajan broj zainteresiranih tvrtki i ustanova s područja doline Neretve.

Sudionicima se uvodno obratio voditelj projekta Čedo Vučković, koji je ovom prilikom naglasio važnost projekta GECO2 s aspekata kompenzacije šteta nastalih emisijama stakleničkih plinova, revalorizacije poljoprivrednog sektora kroz posebne protokole u obradi tla i promicanja ugljične neutralnosti u industrijskom i uslužnom sektoru.

Maja Celinščak i Tomo Hunjak iz Zadruge Granum Salis te Roman Danko iz tvrtke CO2cut d.o.o. predstavili su svrhu i ciljeve projekta GECO2, kao i dobrobiti uspostave i ulaska potencijalnih sudionika u dobrovoljno tržište ugljika. U ovoj interaktivnoj radionici prisutni su bili upoznati s ugljičnim otiskom, globalnim i lokalnim tržištem ugljika kao regionalnim odgovorom na klimatske promjene.

Kroz sudjelovanje u projektu GECO2, svaki gospodarski subjekt će za određeni djelokrug vlastite djelatnosti dobiti promotivni logo ugljične neutralnosti (CO2 free), koji će im pomoći u unaprjeđenju njihova poslovanja i podizanju svijesti o važnosti borbe protiv klimatskih promjena.

Doc. dr. sc. Boris Lazarević s Agronomskog fakulteta u Zagrebu održao je izlaganje o  ulozi poljoprivrednika u projektu GECO2, globalnom ciklusu ugljika, utjecaju CO2 na klimatske promjene i važnosti ublažavanja klimatskih promjena primjenom odgovarajućih poljoprivrednih praksi.

Uz voditelja projekta radionici je nazočila direktorica Centra za poduzetništvo Dubrovačko-neretvanske županije Karmen Kutnjak i predstavnici Regionalne agencije DUNEA Antonija Odak i  Petar Maleta, koji kroz projekt „Znanjem do EU fondova“ Dubrovačko-neretvanskoj županiji pružaju stručnu pomoć u provedbi ovog značajnog projekta za dolinu Neretve.

Održana radionica nastavak je pilot aktivnosti projekta GECO2, gdje će zainteresirani gospodarski subjekti otkupljujući ugljične kredite od 23 poljoprivrednika iz doline Neretve uspostaviti dobrovoljno tržište ugljika. Radi se o inovativnom tržištu ugljičnog dioksida, koje se u sklopu projektnih aktivnosti formira na području osam projektnih partnera iz Italije i Hrvatske i kao takvo je za sada jedinstveno u svijetu.

Inače, projekt GECO2 se realizira u sklopu Programa prekogranične suradnje Interreg Italija-Hrvatska 2014.-2020., ukupna vrijednost projekta iznosi 18.420.353,00 kuna, dok je proračun Dubrovačko-neretvanske županije 2.063.382,00 kuna.

DUNEA

Predstavljena radna verzija dokumenta Prijedlog politika za sektor kreativnih i kulturnih industrija

Objavljeno prije

Regionalna agencija DUNEA, u sklopu EU projekta „Promocija kreativnog turizma kroz uspostavu iskustvenih i održivih ruta – CREATURES“, 21. rujna organizirala je online predstavljanje nacrta preporuka za unapređenje politika za poticanje suradnje kreativnih i kulturnih industrija u kreiranju održivih turističkih proizvoda inspiriranih kulturnom baštinom.

Nacrt dokumenta izrađen je u suradnji sa Sveučilištem u Ateni te Institutom za razvoj i međunarodne odnose (IRMO) s namjerom utvrđivanja zajedničkih politika za cijeli prostor ADRION regije, koju, osim Hrvatske, čine i Italija, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Albanija i Grčka.

Autorica dokumenta koji na razini Europske unije prvi put povezuje kreativne i kulturne industrije sa zaštitom prirodne i kulturne baštine i održivim turizmom je dr. sc. Ana Žuvela, stručnjakinja za kulturnu politiku, nove modele i procese upravljanja koji obuhvaćaju i područje kulturnih i kreativnih industrija. Uz preporuke politika, Regionalna agencija DUNEA je u suradnji s timom iz IRMO-a, izradila i pravne preporuke te niz inovativnih pokazatelja kojima se može pratiti razvoj sektora.

Prijedlozi politika su predstavljeni projektnim partnerima iz Autonomne regije Friuli Venezia Giulia (IT), Instituta za urbano planiranje Republike Slovenije (SI), Znanstvenog parka Patras (GR), Ekonomskog fakulteta u Ateni (GR), Regionalnog direktorata za kulturu Vlöre (AL), Ekonomskog fakulteta u Sarajevu (BA) kako bi i sami, svojim komentarima i prijedlozima, imali mogućnost sudjelovati u izradi dokumenta. Prezentaciju i predstavljanje procesa izrade Preporuka politika koji vodi Regionalna agencija DUNEA, održala je koordinatorica projekta Olja Ljubišić. Naglasila je važnost participativnog pristupa u izradi strateških dokumenata, te najavila predstavljanje prijedloga politika u studenome 2021. u Dubrovniku.

Prijedlozi politika će se primijeniti na lokalnoj razini izradom akcijskog plana koji će između ostalog, uključit osmišljavanje dvije nove kreativne rute.

Proračun Regionalne agencije DUNEA za provedbu je 1,6 milijuna kuna dok je ukupan proračun projekta 13,9 milijuna kuna. Projekt je ugovoren kroz Jadransko-jonski program transnacionalne suradnje INTERREG ADRION i sufinanciran je 85 posto sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj. CREATURES se provodi od ožujka 2020. do kolovoza 2022. godine.

Novosti projekta mogu se pratiti na Facebook stranici projekta.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija S21 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije