Ostanimo u kontaktu
LPG Narona
JURA SHOP – AKCIJA Vikend Sl2
JURA SHOP – AKCIJA Vikend Sl1
GAZ Benz 1200x400px

PROJEKT GECO2

Nastavak pilot aktivnosti, u Opuzenu održana radionica za emitere ugljičnog dioksida

Objavljeno prije

U sklopu projekta GECO2 kojeg provodi Dubrovačko-neretvanska županija održana je radionica za gospodarske subjekte koji su emiteri ugljičnog dioksida (CO2). Radionica je održana u Hotelu Merlot u Opuzenu i okupila je značajan broj zainteresiranih tvrtki i ustanova s područja doline Neretve.

Sudionicima se uvodno obratio voditelj projekta Čedo Vučković, koji je ovom prilikom naglasio važnost projekta GECO2 s aspekata kompenzacije šteta nastalih emisijama stakleničkih plinova, revalorizacije poljoprivrednog sektora kroz posebne protokole u obradi tla i promicanja ugljične neutralnosti u industrijskom i uslužnom sektoru.

Maja Celinščak i Tomo Hunjak iz Zadruge Granum Salis te Roman Danko iz tvrtke CO2cut d.o.o. predstavili su svrhu i ciljeve projekta GECO2, kao i dobrobiti uspostave i ulaska potencijalnih sudionika u dobrovoljno tržište ugljika. U ovoj interaktivnoj radionici prisutni su bili upoznati s ugljičnim otiskom, globalnim i lokalnim tržištem ugljika kao regionalnim odgovorom na klimatske promjene.

ULTIMATE SPORTS GYM PLOČE – 740px

Kroz sudjelovanje u projektu GECO2, svaki gospodarski subjekt će za određeni djelokrug vlastite djelatnosti dobiti promotivni logo ugljične neutralnosti (CO2 free), koji će im pomoći u unaprjeđenju njihova poslovanja i podizanju svijesti o važnosti borbe protiv klimatskih promjena.

Doc. dr. sc. Boris Lazarević s Agronomskog fakulteta u Zagrebu održao je izlaganje o  ulozi poljoprivrednika u projektu GECO2, globalnom ciklusu ugljika, utjecaju CO2 na klimatske promjene i važnosti ublažavanja klimatskih promjena primjenom odgovarajućih poljoprivrednih praksi.

Sveznalica 7400xXpx

Uz voditelja projekta radionici je nazočila direktorica Centra za poduzetništvo Dubrovačko-neretvanske županije Karmen Kutnjak i predstavnici Regionalne agencije DUNEA Antonija Odak i  Petar Maleta, koji kroz projekt „Znanjem do EU fondova“ Dubrovačko-neretvanskoj županiji pružaju stručnu pomoć u provedbi ovog značajnog projekta za dolinu Neretve.

Održana radionica nastavak je pilot aktivnosti projekta GECO2, gdje će zainteresirani gospodarski subjekti otkupljujući ugljične kredite od 23 poljoprivrednika iz doline Neretve uspostaviti dobrovoljno tržište ugljika. Radi se o inovativnom tržištu ugljičnog dioksida, koje se u sklopu projektnih aktivnosti formira na području osam projektnih partnera iz Italije i Hrvatske i kao takvo je za sada jedinstveno u svijetu.

Inače, projekt GECO2 se realizira u sklopu Programa prekogranične suradnje Interreg Italija-Hrvatska 2014.-2020., ukupna vrijednost projekta iznosi 18.420.353,00 kuna, dok je proračun Dubrovačko-neretvanske županije 2.063.382,00 kuna.

PROSINAČKE RADOSTI

Na Trgu kralja Tomislava okićena je Božićna jela

Objavljeno prije

Jutros ni jako jugo nije spriječilo najmlađe sugrađane u prosinačkim radostima, na Trgu kralja Tomislava okićena je Božićna jela.

Događaj su svojim nastupima i recitacijama uveličali Zbor OŠ Stjepana Radića pod ravnanjem s. Mile Deak, “Balončići” i “Potočići” iz Dječjeg vrtića Metković te mali KUD-a Metković.

Prigodni program vodila je direktorica Turističke zajednice grada Metković Magdalena Medar-Ujdur.

ULTIMATE SPORTS GYM PLOČE – 740px

U 14 sati najavljeno je kićenje božićne jele i kod crkve sv. Nikole na desnoj strani grada, a za nedjelju u 15 sati paljenje prve adventske svijeće na Trgu kralja Tomislava.

Sveznalica 7400xXpx

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Kolači -kutija 300×250
Svadbeni salon Dalmata 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije